20. oktoober 2013 kell 21:00

Swedbank lõpetab järelmaksu pakkumise

Kahe kuu pärast lahkub Swedbank Liising AS järelmaksupakkujate hulgast, sest valdkond pole pangale mõistlik. Swedbanki pressiesindaja Mart Siilivask selgitas, et lahkumise põhjus on see, et Swedbanki hinnangul ei ole järelmaksuturul tegutsemine ja arenemine äriliselt mõistlik. “Oleme süsteemide lahendustes jõudnud seisu, kus vanaviisi jätkata ei saanud ja uue süsteemi juurutamine tähendanuks suuri investeeringuid,” selgitas Siilivask.

Siilivask kinnitas, et pangal on plaanis pakkuda klientidele alternatiivi, aga mida täpsemalt, ta ei öelnud.

Olemasolevate klientide jaoks ei muutu tema sõnul midagi, sest lepingud teenindatakse kehtivusaja lõpuni.

Ta rõhutas, et lahkutakse järelmaksu-, mitte liisingu­turult.

Partnerid ei osanud otsust oodata. Lepingupartneri Indoor Group ASi turundusjuht Marek Kannike kommenteeris, et Swed­banki lahkumine järelmaksuturult jahmatas. “Kui turuliider annab positsiooni üle, siis see on üllatus,” ütles Kannike.

Kannikese sõnul ei olnud neil partneriga lõpetamisest juttu. “Pigem vaatasime tulevikku.  Arvestati, et kaks-kolm järelmaksupakkujat kaob ehk turult, aga keegi ei arvanud, et see võiks olla Swed­bank,” rääkis Kannike.

Ta lisas, et Swedbanki lahkumine oli ootamatu ka seetõttu, et pank tõi üsna hiljuti turule tarbijale kõige madalama intressi.

“Väga veider otsus. Meile ettevõttena see ei meeldi. Tuleb strateegiad ümber mängida, kuna üks müügikanal on pakkuda tooteid järelmaksuga,” hindas Sotka ja Asko kauba­märgi all tooteid müüva ettevõtte turundusjuht.

Kannike nentis, et tuleb otsustada, kellega edaspidi koostööd teha, kas jätkata olemasolevate lepingupartneritega või leida uusi. Kuna Swedbank jätkab vaid aasta lõpuni, tuleb otsused vastu võtta kiiresti.

Hädast päästab kaupluse oma järelmaksusüsteem. Kaupluskett Bauhof Group ei pea Swedbanki lahkumist suureks probleemiks. “Meie jaoks see oluline muutus ei ole, sest meie kliendid on ka seni eelistanud pigem Bauhofi järelmaksu,” ütles Bauhofi finants­direktor Indrek Veevo.

Ta lisas, et on täheldanud teiste järelmaksupakkujate aktiviseerumist, kuid ei ole kellegagi veel läbirääkimisi alustanud.

Reisikorraldaja Novatoursi tegevjuht ja juhatuse liige Andree Uustal lubas kostööd Swedbankiga teistes valdkondades jätakata.

“Järelmaksuvajadus ei ole reiside soetamisel suur ja Novatoursi jaoks see mingeid muudatusi kaasa ei too. Järelmaksu saavad kliendid ka edaspidi, töö uue ja soliidse pakkuja nimel juba käib,” lausus Uustal.

Hääl: turg pole aus

Eesti Liisingühingute Liidu tegevjuht Reet Hääl nendib, et liisinguturul ei valitse aus konkurents. Hääl selgitas, et pankadega seotud ettevõtted on kammitsetud rangete regulatsioonide ja finantsinspektsiooni järelevalvega, aga SMS-tüüpi laenuandjad mitte ja nad saavad teenust pakkuda piiranguteta ja väiksema kulubaasiga. “Turul ei valitse aus konkurents ja sellises olukorras lahkuvadki rohkem reguleeritud finantseerijad turult,” nentis Hääl.

Hetkel kuum