Raido Neemre • 24. oktoober 2013 kell 18:40

Kas Hispaania on jälle moes?

Hispaania majandus on peale enam kui kahte aastat taas kasvumärke näitamas ning huviorbiidis sellisel mehel nagu Bill Gates, kes tegi hiljuti suure investeeringu ühte riigi ehitusettevõttesse. Kas võib öelda, et Hispaania on taas tõusuteel?

Hispaania SKP kasvas viimase keskpanga hinnangul juulist septembrini 0,1% võrra. Riigi majanduse tootlikkus oli aga siiski viimases kvartalis eelmise aastaga võrreldes 1,2% madalam.

Hispaania töötuse määr langes kolmandas kvartalis 26 protsendile, vähenedes seega 0,3% võrra võrreldes eelmise kvartaliga.

Santanderi, mis on üks maailma suurima börsiväärtusega ning ühtlasi eurotsooni suurim pank, 9 kuu kasum kasvas suuresti, kuna Hispaania koduturu kaotused vähenesid tunduvalt. Väiksemad Hispaania pangad nagu Sabadell ja Baninter kasvatasid septembris samuti oma kasumit.

Capital Economics European ökonomist Ben May märkis, et ka Hispaania eksport liigub tõusuteel. “Võrreldes eelneva 6-12 kuuga, näivad asjad kahtlemata paremad välja. Võrreldes teiste eurotsooni majandustega, on Hispaania ekspordinäitajad väga head.”

Hispaania keskpanga kohaselt panustas ekspordikasv 0,4% kolmanda kvartali kasvu.

May sõnul on Hispaanial veel pikk tee käia. “Ekspordi kasv on küll julgustav, kuid siseriiklik nõudlus on siiski veel ebakindel.”

Hetkel kuum