Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Venemaa protektsionismi WTO-liikmelisus ei taltsuta

    Kuna Venemaa on Eestile tähtis kaubanduspartner, pani Eesti nagu teisedki Venemaa väliskaubanduspartnerid suuri lootusi Venemaa WTO liikmeks saamisele. Protektsionistlikku häälestust pole see muutnud.

    Nüüd on Venemaa WTO täieõiguslik liige olnud pisut üle aasta, mis ei ole piisavalt pikk aeg, et anda lõplikke hinnanguid selle kohta, kuidas on WTO-liikmelisus mõjutanud Venemaa välismajanduslikku toimimist ja laiemat majandusarengut. Hinnangut mõjutaks ka maailmamajanduse üldine olukord ja turunõudluse langus, sh Venemaa eksporditoodetele.
    Kuid mõningaid järeldusi on võimalik siiski teha. Selleks, et mõista Venemaa suhtumist WTO-liikmelisusse ja organisatsiooni reeglistiku kasutamisse välismajandustegevuses, tuleks vaadata, mida riik on võitnud-kaotanud.
    Riigisisene vastuseis. Venemaa erinevate majandusharude esindajad seisid üpris tugevalt vastu riigi ühinemisele WTOga. Kardeti (mõneti põhjendatult), et välisettevõtete konkurents mõjutab halvasti kodumaiseid tootjaid ja teenuseosutajaid. Seni olid nad saanud tegutseda tugevalt kaitstud ja ebaühtlaselt arenenud siseturul.
    Samas teised, eelkõige ekspordile suunatud majandusharud, olid WTOga ühinemisest huvitatud, et tagada võrdsemaid tingimusi rahvus­vahelistel sihtturgudel.
    Mõni haru tõepoolest kannatas, näiteks põllu­majandus ja põllumajanduslik masinaehitus. Siit ka seletus, miks Venemaa selles valdkonnas regulaarselt piiranguid rakendab – tuleb ju oma tootjaid kuidagi kaitsta. Ilmekalt on seda tehtud näiteks seakasvatuses, kus on piiratud muu hulgas elussigade sissevedu ELi maadest, sh Eestist. Põhjenduseks kõlbasid ja kõlbavad nüüdki igasugused ajendid.
    Põllumajandusmasinate turule aga avaldas lisaks impordi konkurentsisurvele mõju ka see, et Venemaa valitsus tõmbas järsult kokku senise suure (ja üüratuid vargusi kaasa toonud) masinaostu riikliku toetussüsteemi. See tõestab veelgi ilmekamalt omamaise majandusharu täielikku rahvusvahelist konkurentsivõimetust.
    Kes on võitnud? Venemaale kõige tähtsamaid toormeekspordiharusid WTO samahästi kui ei mõjuta. Metalli- ja keemiatööstuse lõpptoodangu ekspordile aga aitab liikmelisus isegi kaasa. Paraku on üldine majanduse jahtumine neis valdkondades loodetud kasvu ära hoidnud.
    On andmeid ka 74 protektsionistlikust piirangust 15 Vene vastava eksporditoodangu sihtturul summas kuni 1,5 miljardit USA dollarit. See õhutab sisemaist kriitikat WTO suhtes veelgi. Samas on Venemaa suutnud ainuüksi viimasel poolteisel aastal võtta tänu WTO reeglitele maha piiranguid oma ekspordile 21 juhul. Seega on ka kasu näha. Tarbijad on tänu WTO-le igal juhul võidus, sest konkurents on tihenenud ja kaupade kvaliteet tõusnud. Import kasvab jätkuvalt ennaktempos. Ka kaupmehed on rahul.
    Samas on Venemaa poliitiline lähtekoht nii enne kui ka praegu omamaiste ettevõtete huvide kaitsmine väliskonkurentsi eest nii palju kui võimalik. Seda võiks nimetada protektsionistlikuks  lähenemiseks a priori valdkondades, kus omamaine pakkumine on enam-vähem olemas.
    Naljaga pooleks, Venemaa rakendab vajadusel täielikult WTOga kooskõlas olevat, kuid poliitilistest või grupihuvidest kantud relva – peasanitaararst Gennadi Oništšenkot (kolmapäeval teatas Vene valitsus tema vallandamisest – toim). Samas seal, kus omamaisest pakkumisest on puudu või selle tase on ebapiisav, ollakse huvitatud oskusteabe omandamisest otseinivesteeringute ning partnerlepingute kaudu. Viimasel juhul on partnerite probleemid seotud pigem Venemaa üldise ärikliima, mitte aga WTO reeglistikuga.
    Konfliktid. Teatud valdkondades on WTO andnud ajendi korduvateks kaubanduskonfliktideks. Näiteks Venemaal vaid impordile kehtestatud nn autode utiliseerimismaksud, sisuliselt aga impordikaitsetollid, on provotseerinud juriidilise dispuudi ELiga. Läbi on käidud sealihasõjad ELi riikidega eesotsas Poola ja ka meiega. WTO on raamiks ka sõdadele USA linnulihaga, veini-, mineraalvee- ja piimasõdadele eri riikidega.
    Mitte alati ei rünnata vormiliste piirangutega ainult poliitilisi kaalutlusi aluseks võttes, nagu toimub Leeduga, või nagu on pikka aega toimunud nii “läände kõõritavate”, Venemaa arvates tema mõjusfääri kuuluvate nn lähivälismaa riikide survestamiseks, vaid ka oma üdini sõbralike partnerriikide puhul.
    Ei WTO, vabakaubandusleping ega Harkovi lepped, mille on ratifitseerinud mõlema poole parlamendid, takista survet Ukrainale. Pidev kiusu ajamine käib ka Valgevenega. Probleeme on isegi kasahhidega, kus poliitilist momenti on võimatu leida, küll aga majanduslikku grupihuvi konkurentide survestamiseks või kõrvaldamiseks. Sellest on hakatud avalikult rääkima ka Kasahhi tipp-poliitikute seas. Seejuures toimub see kõik viimatinimetatu mitte WTO reeglite, vaid Venemaa lemmiklapsukese – tolliliidu – reeglite vastaselt.
    Üldine hinnang WTO kohta on, et nendes riikides, kus luuakse soodsamad investeerimistingimused ja hoolitsetakse reaalse turukonkurentsi eest, on WTOga ühinemisest saadavad dividendid suuremad ja kahjud väiksemad. Seal aga, kus protektsionistlik alge vaid varjab end vormiliste protseduuride järgimises, on WTO efekt nigelam.
    Maailmapanga hinnangul võidab WTOga liitumisest 30% Vene majandusharudest ja kaotab vaid 4–5%. Peamine probleem Vene majandusarengu jaoks pole WTO, vaid vajalike reformide ebapiisavus või puudumine, ja ärikliima, mis mõjutab investeerimisotsuseid väljaspool riigi kontrollitavaid strateegilisi valdkondi (nagu nafta, gaas, sõjatööstus). Muidugi on takistus ka paljukirutud ülebürokratiseeritus ja vohav korruptsioon.
    Hajutagem riske. Venemaa on olnud ja ka jääb protektsionistlikuks, soovides kaitsta oma turgu ja tootjaid nii palju kui võimalik. Protektsionism on tunnuslik kõigile suurtele riikidele, seda ei tasu traagiliselt võtta. Ka USA on siseturul protektsionistlik, ent ometi esivõitleja rahvusvahelise vabakaubanduse eest.
    Kaubanduslikke sanktsioone on tavaks poliitilistes huvides rakendada palju laiemalt kui ­ainult meie maailmanurgas. Ainult et ajendid ja teostusmehhanismid on seejuures üldjuhul teistsugused. Meie juhtiv kaubanduspartner aga rakendab viimasel ajal eriti tihti poliitiliselt motiveeritud administratiivmeetmeid, mis enamjaolt küll mahuvad WTO reeglistikku. Nende rakendamise praktika väljendub siiani kehtivas osalises vagunite laadimise ametlikult vormistamata, kuid jõuliselt järgitavas keelus.
    Sellega peab äritegemisel lihtsalt arvestama. Nagu äris ikka, tuleb riske jõudumööda hajutada ja kannatust varuda.
  • Hetkel kuum
Andrus Hiiepuu: kustkohast tulevad ja kuhu kaovad eesmärgid?
Ettevõtte üldiste sihtide seadmise kõrval kiputakse ära unustama, et absoluutselt iga inimese panus organisatsioonis peab olema samuti eesmärgistatud, kirjutab Elisa Eesti tegevjuht Andrus Hiiepuu.
Ettevõtte üldiste sihtide seadmise kõrval kiputakse ära unustama, et absoluutselt iga inimese panus organisatsioonis peab olema samuti eesmärgistatud, kirjutab Elisa Eesti tegevjuht Andrus Hiiepuu.
Netflix sai miljoneid kliente juurde, kuid aktsia langes ikka
Voogedastusplatvorm Netflix üllatas Wall Streeti esimeses kvartalis miljonite uute klientidega, kuid aktsia taandus järelturul sellegipoolest.
Voogedastusplatvorm Netflix üllatas Wall Streeti esimeses kvartalis miljonite uute klientidega, kuid aktsia taandus järelturul sellegipoolest.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
LHV tippjuht lahkub ametist
LHV Groupi nõukogu kutsub ametist tagasi juhatuse liikme, riskijuhi Martti Singi. Ühtlasi lahkub Singi samas ajaraamis ka LHV Panga juhatuse liikme ja riskijuhi kohalt.
LHV Groupi nõukogu kutsub ametist tagasi juhatuse liikme, riskijuhi Martti Singi. Ühtlasi lahkub Singi samas ajaraamis ka LHV Panga juhatuse liikme ja riskijuhi kohalt.
Kas rohepööre tähendab eurokommunismi? Või on see lihtsalt üks utoopia?
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Volkswagen Golf 50: kuidas Põrnika järeltulijast kujunes hea auto mõõdupuu
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Saksa majandus sai ootamatu tõuke
Saksa majandus tõenäoliselt kasvas esimeses kvartalis, saades ootamatu tõuke tööstusest ja ehitusest, vahendab Reuters.
Saksa majandus tõenäoliselt kasvas esimeses kvartalis, saades ootamatu tõuke tööstusest ja ehitusest, vahendab Reuters.
Venemaa tõmbab väed välja Mägi-Karabahhist
Venemaa viib Mägi-Karabahhist välja kõik oma väed ehk sisuliselt 2000 sõdurit, vahendab välismeedia.
Venemaa viib Mägi-Karabahhist välja kõik oma väed ehk sisuliselt 2000 sõdurit, vahendab välismeedia.