Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.
Siirup tuleb lisanditega
Margit Saul, ASi Tere tootearenduse nooremspetsialist
Meedias poleemikat tekitanud fruktoosi-glükoosisiirupi all peetakse silmas kõrge fruktoosisisaldusega maisisiirupit (HFCS - high fructose corn syrup), mis sisaldab fruktoosi 90%, 55% või 42% siirupist.
Seal on fruktoosi suurel määral, millel on arvatud olevat ohtlik mõju tervisele. Tere Helluse sarjast on ainult Hellus Hapsi hapupiimajookides kasutusel glükoosi-fruktoosisiirup, mis saab hapupiimajooki läbi moosilisandi. Siirup aitab hapupiimajookidel saavutada voolavat ja kergesti joodavat konsistentsi. Hapupiimajookide moosilisandites sisalduvas glükoosi-fruktoosisiirupis on fruktoosi 19-21%, seega on lõpptootes fruktoosi kõigest alla 0,2%. Selliseid koguseid kindlasti kartma ei peaks.
Väiksemale fruktoosi sisaldusele viitab ka pakendil esitatud glükoosi-fruktoosisiirup, kus on glükoos esimesel kohal, seega on seal fruktoosist suuremas koguses glükoosi. Samuti võiks tähelepanu pöörata ka sellele, et vastavalt uuematele teaduslikele uuringutele käitub fruktoosi-glükoosisiirup seedimises sama moodi kui sahharoos ehk tavaline lauasuhkur, mis sisaldab samuti 50% glükoosi ja 50% fruktoosi. Seega on oluline tervislik ja mitmekülgne toitumine ning kõige tarbimine mõistlikes kogustes.
Autor: Kadrin Karner, Ave Lepik
Minu Äripäeva kasutamiseks logi sisse või loo konto.