27. oktoober 2013 kell 21:00

Vangerdus ülemtarbijakaitsjaga

Samal ajal, kui Venemaa eksperdid olid Eestis kontrollimas kaheksat siinset kala- ja seitset piimatööstusettevõtet, tehti ametist lahti Venemaa üks tuntumaid ametnikke. Föderaalse tarbijate õiguste ja inimese heaolu järelevalveteenistuse (Rospotrebnadzor) juhi ja riigi peasanitaararsti Gennadi Oništšenko otsuseid on tunda saanud nii venelased ise kui ka Venemaale eksportivad riigid ja ettevõtjad.

Suuresti on just Oništšenko olnud ametnikuks, kelle otsus on seisma pannud ühe või teise kauba liikumise üle Venemaa piiri. Mõni nädal tagasi tabas selline saatus näiteks Leedu piimatooteid.

Kontrollis kõike. See mees juhtis organisatsiooni, mis – kui laenata vene ajakirjaniku Maksim Kononenko sõnu – kontrollib kõike, mida on üldse võimalik kontrollida: vee kvaliteeti, koolilõunaid, lennukimüra, olümpiamänge, juurviljaladusid… Aga mis peamine – importi (Venemaa poolt vaadates siis).

Ühtlasi peetakse Oništšenkot üheks enam tsiteeritud ametnikuks Venemaal. Tema ametlike lausungite kõrval on koha leidnud ka vene kaasaegset (poliitilist) folkloori rikastavad ütlemised. Nii näiteks on ta tõdenud, et “varesed on sulgedega hundid”.

Juba vanast ametist vabastamise päeval võeti aga Oništšenko tööle peaminister Dmitri Medvedevi abina. Saab siis näha, kas järgmised tarbijate huvides tehtavad kaubandustõkked rajab juba (ajutiselt) Oništšenko mantlipärijaks määratud Anna Popova või hoopis peaminister ise.

Hetkel kuum