• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Maailmapank: Eesti äritegemise lihtsuselt kolmandas kümnes

  Maailmapanga värskelt üllitatud ülevaates äritegemise lihtsusest või keerukusest kokku 189 riigis (Doing Business 2014) on Ukraina tänavu see riik, mis on pingereas enim tõusnud – kokku 25 positsiooni võrra, 112. kohale.

  Eesti leiab pingereas 22. kohalt (mullu 21. koht), millega jääme tahapoole kõigist Põhjala riikidest ning ka Leedust (mulluse 27. koha asemel 17. koht). Läti leiab tänavu 24. positsioonilt, mis on eelmise aastaga võrreldes ühe koha võrra parem tulemus.
  Esikohal on tänavu taas Singapur, järgnesid Hongkong ja Uus-Meremaa. Esikümnest leiab ka USA (4. positsioon) ning Põhjala riikidest Taani (5.) ja Norra (9.). Kaheksandal kohal on värskelt uue presidendi valinud Gruusia. Esikümnesse mahtusid ka Malaisia, Lõuna-Korea ja Suurbritannia.
  Teises kümnes on ülejäänud Põhjala riigid, kolmanda kümne avavad Saksamaa ja Eesti. Pingerea lõpus 189. kohal on Tšaad Aafrikast.
  Mõõdetakse ja kõrvutatakse kokku kümmet indikaatorit. Näiteks seda, kui kaua aega võtab ettevõtte asutamine, kuidas on tagatud lepingute täitmine, milline on juurdepääs laenurahale, kui kättesaadav on elekter, kui lihtne või keeruline on piiriülene kaubandus ja maksude maksmine. Analüüsitud 189 riigist paranes olukord 114 riigis, muudatusi paremusele on mullusega võrreldes 18% rohkem.
  Maailmapanga globaalsete indikaatorite osakonna juhi Augusto Lopez-Clarose sõnul on asetusest üldises pingereas olulisem see, kui palju on riik ärikliimat ühes või teises valdkonnas parandanud.
  Ukraina teeb edusamme. Näiteks tänavune suurim tõusja Ukraina loodab novembri lõpus sõlmida Euroopa Liiduga assotsiatsiooni- ja vabakaubandusleppe. Ukraina on teinud hulga reforme pankrotiõigusest ehituslubadeni. Riik on raporti järgi parandanud oma positsiooni kaheksas valdkonnas – näiteks on lihtsamaks läinud ettevõtte asutamine, kuna enam pole tarvis seda registreerida riigi statistikaametis, ning kaotatud on tasu käibemaksukohustuslasena registreerimise eest.
  BRICS-riikidest (Brasiilia, Venemaa, India, Hiina ja Lõuna-Aafrika) on enim asetust parandanud Venemaa, kerkides mullusega võrreldes kümne koha võrra, 92. positsioonile. Äritegemine Venemaal on lihtsam kui Hiinas, mis langes mullusega võrreldes tänavu viie koha võrra ja asetus 96. kohale.
  Venemaad on kergitanud peamiselt elektri­turu reformid, millega elektriühenduse saamine on muutunud lihtsamaks ja odavamaks. Lihtsustunud on ka vara omandiõiguse üleminek. Ehituslubade saamine on värskes raportis väga keeruline väga-väga keerulise asemel, kommenteeris ajalehele Financial Times üks raporti koostajaid ­Rita Ramalho.
  Hiina seevastu on teinud läinud aastal vähe märkimisväärseid reforme. 96. positsioonil on Hiina tagapool nii Kreekast, Kasahstanist kui ka Botswanast.
  “Selle aasta tulemused olid väga julgustandvad mitmel rindel,” ütles Augusto Lopez-Claros agentuuri Bloomberg vahendusel. Näiteks on 2005. aastaga võrreldes kahekordistunud Aafrika riikide hulk, mis on oma positsiooni parandanud vähemalt ühe näitaja osas.
  OECD-riikides oli läinud aastal trend lihtsustada ettevõtte tegevuse alustamist ja lõpetamist ning tõhustada maksukogumist.
  Venemaa plaanib tõusta. Värske raport on arvult üheteistkümnes. Selle metoodikat on kritiseeritud ja tuleva aasta raportis on pank lubanud sisse viia rea muutusi. Kriitikast hoolimata peetakse seda Maailmapanga koostatavat riikide võrdlust heaks ärikliima baromeetriks, mis võrdlusvõimalusele lisaks kannustab riike reformima. Venemaa president Vladimir Putin näiteks tahab aastaks 2018 kergitada Venemaa teise kümnesse.
   
  Võrdlus
  Äritegemise lihtsus
  Eesti tänavuses 189 riigi võrdluses / Eesti asetus läinud aasta pingereas;maailma riikide võrdluses tänavu esikoha saanud riikkoht üldises pingereas  22/21  Singapuräri alustamine  61/47  Uus-Meremaaehitusload  38/35  Hongkongjuurdepääs elektrile  56/52  Islandvara registreerimine  15/14  Gruusiajuurdepääs laenurahale  42/40  Malaisiainvestorite kaitse  68/70  Uus-Meremaamaksude maksmise lihtsus  32/50  Araabia ÜEpiiriülene kauplemine  7/7  Singapurlepingute jõustamine  26/31  Luksemburgpankrotimenetlus  66/72  Jaapan
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Auhinnatud personalijuht: mida kaasa pakkida 2021. tööaastast?
Tööaasta 2021 on andnud nõnda korraliku kogemustepagasi, et tasub mõelda, mis jätta sisse ka 2022. aastaks ning mis mitte, kirjutab Elisa personalivaldkonna juht, 2019. aastal Eesti mõjukaimaks personalijuhiks valitud Kaija Teemägi.
Tööaasta 2021 on andnud nõnda korraliku kogemustepagasi, et tasub mõelda, mis jätta sisse ka 2022. aastaks ning mis mitte, kirjutab Elisa personalivaldkonna juht, 2019. aastal Eesti mõjukaimaks personalijuhiks valitud Kaija Teemägi.
Bitcoini hind kolistas veel allapoole
Bitcoini hind langes laupäeva esimestel tundidel ligikaudu 10 protsenti, pikendades karuturul olemist, vahendab CNBC.
Bitcoini hind langes laupäeva esimestel tundidel ligikaudu 10 protsenti, pikendades karuturul olemist, vahendab CNBC.
Venelaste sotsiaalmeediaplatvorm läks riigi kontrolli alla
Venemaa suurim sotsiaalmeediavõrgustik VKontakte liikus sealse riikliku kontrolli alla, kui pärast mitut tehingut liikus suurosalus riigifirma Gazpromiga seotud ettevõtete kätte, vahendab Financial Times.
Venemaa suurim sotsiaalmeediavõrgustik VKontakte liikus sealse riikliku kontrolli alla, kui pärast mitut tehingut liikus suurosalus riigifirma Gazpromiga seotud ettevõtete kätte, vahendab Financial Times.
Kinnisvarabüroo: novembris olid Tallinna korteriturul rekordilised nii hind kui tehingute koguarv
Novembris Tallinnas müüdud korterite keskmine ruutmeetri hind tõusis rekordilise 2452 euroni, mis on 3% võrra suurem oktoobriga võrreldes. Kokku müüdi Tallinnas 1098 korterit, mis on viimase 15 aasta suurim tehingute arv, teatas kinnisvarabüroo 1Partner pressiteate vahendusel.
Novembris Tallinnas müüdud korterite keskmine ruutmeetri hind tõusis rekordilise 2452 euroni, mis on 3% võrra suurem oktoobriga võrreldes. Kokku müüdi Tallinnas 1098 korterit, mis on viimase 15 aasta suurim tehingute arv, teatas kinnisvarabüroo 1Partner pressiteate vahendusel.