• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Nõrk Soome majandus hammustab kasumist tüki

  Eile teatasid kolmanda kvartali tulemused Soome suurfirmad Stockmann, YIT ja Cramo. Kõik kolm märkisid, et Soome majanduse nõrk olukord on nende tulemusi negatiivselt mõjunud.

  Kaubamaja Stockmann teatas, et ei suuda täita selle aasta käibeprognoosi ja nende ärikasum tuleb nõrgem kui 2012. aastal. Stockmann prognoosis varem aastakäibele kasvu ning suuremat ärikasumit kui 2012. aastal. Võrreldes eelmise aastaga, langes Stockmanni kolmanda kvartali tegevuskasum 37 protsenti, 10,7 miljonile ­eurole. Analüütikud ootasid 14 miljoni eurost tegevuskasumit.
  Kolmandas kvartalis vähenes käive 4,6 protsenti, kuid puhaskasum kasvas 8,1 miljonit, 28,9 miljonile eurole. Kasumi kasvu taga on Rootsi ja Saksamaa maksuameti otsus tagastada ­Lindexi topeltmaksustatud maksuraha aastate 1999–2005 eest. Vaatamata hiiglaslikule puhaskasumi kasvule, tuli see siiski nõrgem kui analüütikute oodatud 29,1 miljonit eurot.
  Mõjutasid tarbijakindlus ja valuutad. Stockmanni juhatuse esimees Hannu Penttilä peab tarbijakindlust nõrgaks. “Jaeturu keskkond oli kolmandas kvartalis väga nõrk ja seda eriti Soomes. Tarbijakindlus jäi madalaks ja kuum ilm mõjutas rõivaste müüki.”
  Penttilä sõnul mõjub Stockmanni käibele negatiivselt nõrgenenud Vene, Rootsi ja Norra valuuta. Kõige paremini läks Lindexil, mille turuosa kasvas kõikidel turgudel.
  Balti riikides ja Kesk-Euroopas kasvas Stockmanni üheksa kuu käive 1,6 protsenti, kuid eelmise aasta 1,2 miljoni eurose kasumi asemel saadi nüüd 2,4 miljoni eurone kahjum. Soome üheksa kuu ärikahjum kasvas 18,2 miljonile ­eurole, Rootsis ja Norras vähenes ärikasum 38,6 miljonilt eurolt 38,2 miljonile eurole. Stockmann teatab aruandes, et prognoosib Põhjamaades sel aastal nõrkade tulemuste jätkumist. Aktsiareaktsioon Stockmanni tulemustele oli 7,7protsendiline langus.
  Eelmisel kuul langetasid SEB ja Nordea Bank soovitust Stockmanni aktsiale. Stockmanni aktsia ei ole saanud ühtki ostusoovitust, on saanud 5 hoia-soovitust ja 5 müügisoovitust. Aktsia hinnasiht on 11,78 eurot. Aastaga on hind langenud 18,2%.
  Nordea Banki analüütik Rauli Juva ütles, et tema andis aktsiale hoia-soovituse ja 12eurose aktsiasihi. “Jah, tulemused tulid alla minu 13 miljoni maksueelse kasumi ootuse, kuid olen rahul. Soome on oluline turg, kust praegu kasumit ei teenita, kuid siiski moodustab see 50% käibest.”
  Ebakindel Skandinaavia kinnisvaraturg. ­Soome ehitusfirma YIT teatas kolmanda kvartali kasumi langusest ebakindla kinnisvaraturu tõttu. YIT kolmanda kvartali tegevuskasum kahanes võrreldes möödunud aastaga 29 protsenti, 37,4 miljonile eurole. See jäi alla analüütikute ootustele, kes prognoosisid 41 miljoni eurost tegevus­kasumit.
  Ka puhaskasumiga jäi YIT analüütikute ootustele alla. III kvartali puhaskasum oli 23,1 miljonit eurot. Analüütikud ootasid 25,6 miljoni ­eurost kasumit.
  Ettevõte langetas aastakasumi ja -käibe prognoosi juba septembris, öeldes, et ootab mullusest nõrgemaid tulemusi.  “Kuna kolmandas kvartalis jätkus makro­majanduslik ebakindlus, on meie tähelepanu praegu käibel ning rahavoo ja kuluefektiivsuse tõstmisel. Ehitusteenuste kasumlikkust Soomes mõjutas nõrk müügikäive,” ütles YIT juhatuse esimees ja president Kari Kauniskangas majandusaruandes.
  Kolmandas kvartalis kahanes YIT käive 3 protsenti, 470,3 miljonilt 454,7 miljonile. Venemaal kasvas uute eluasemete ehituse käivitamine kolmandas kvartalis teise kvartaliga võrreldes 18% ja Soomes kukkus 43%. YIT aktsia on Bloombergi andmetel saanud 8 ostusoovitust, 3 hoia-soovitust ja 5 müügisoovitust. Aktsia hinnasiht on 10,63 eurot.
  Soome ehitustehnika rentija Cramo teatas, et kontserni selle aasta käive tuleb nõrgem kui eelmisel aastal. Cramo kolmanda kvartali käive langes võrreldes möödunud aastaga 4,8 protsenti, 182,4 miljonilt ­eurolt 173,6 miljonile eurole. Tegevuskasum kasvas 5,6%, 28,2 miljonilt eurolt 29,8 miljonile ­eurole.  Samas teatas Cramo, et suve ja sügisega on ­Euroopa majandus stabiilsemaks muutunud. Ehitusturu analüütik Euroconstruct prognoosib ehitusaktiivsuse langust Soomes, Rootsis, Poolas, Eestis, Tšehhis ja Slovakkias. Kasvu on oodata Norras, Taanis, Saksamaal, Lätis, Leedus ja Venemaal. 2014. aasta prognoos viitab kasvule enamikul turgudel.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Enefiti börsikell kuulutab Eesti väikeaktsionäri triumfi
Enefit Greeni aktsiate esmane avalik pakkumine õnnestus vaatamata sellele, kuidas aktsia käituma hakkab, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Enefit Greeni aktsiate esmane avalik pakkumine õnnestus vaatamata sellele, kuidas aktsia käituma hakkab, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Erootikapood loobus börsiplaanidest Omanik: me ei sobitu oma harimata juhatusega börsile
Tallinna börs teatas täna, et erootikapoode Hot Lips opereeriv HC Pro AS on otsustanud börsiletulekust loobuda. Ettevõtte juhi ja omaniku Timo Juhani Majuri sõnul selgus, et lisakapitali neil siiski vaja ei ole, samuti tekkis tal tunne, et nad ei sobi börsile.
Tallinna börs teatas täna, et erootikapoode Hot Lips opereeriv HC Pro AS on otsustanud börsiletulekust loobuda. Ettevõtte juhi ja omaniku Timo Juhani Majuri sõnul selgus, et lisakapitali neil siiski vaja ei ole, samuti tekkis tal tunne, et nad ei sobi börsile.
Leedu keelas Linnamäel sealse Forum Cinemase ostu
Apollo kinokontserni omanikul Margus Linnamäel ei lähe suurkonkurendi Forum Cinemase ostuga just kuigi hästi: Eestis tekkinud probleemide järel teatas ka Leedu, et selline koondumine ei lähe läbi.
Apollo kinokontserni omanikul Margus Linnamäel ei lähe suurkonkurendi Forum Cinemase ostuga just kuigi hästi: Eestis tekkinud probleemide järel teatas ka Leedu, et selline koondumine ei lähe läbi.
Vanglaleival Hubert Hirve varju nähakse jätkuvalt restoraniäris
Kohtu hinnangul on hoolimata aastaid kestnud eelvangistusest säilinud ettevõtja Hubert Hirve kontroll restoraniäris, mis hiljuti kesta vahetas.
Kohtu hinnangul on hoolimata aastaid kestnud eelvangistusest säilinud ettevõtja Hubert Hirve kontroll restoraniäris, mis hiljuti kesta vahetas.