31. oktoober 2013 kell 16:15

60% Eesti juhtivaist ettevõtteist mõõdab raamatupidamise tõhusust

PwC küsitles eile lõppenud konverentsil "Raamatupidamine ja maksud 2014" Eesti juhtivate ettevõtete finantsspetsialiste. Selgus, et finants- või raamatupidamisfunktsiooni efektiivsust hindab neist konkreetsete mõõdikute alusel 60%.

Seevastu 27% ei hinda oma finantsfunktsiooni efektiivsust üldse ning 13% teeb seda kõhutunde alusel.

Kasutatavatest efektiivsusmõõdikutest levinuim on finantsosakonna kulu suhe ettevõtte käibesse (kasutab 67% neist, kes mingit kõhutundest erinevat hindamismeetodit rakendab). Märkimisväärne on, tervelt 43% hindab finantsosakonna efektiivsust võrreldes organisatsioonile loodava väärtusega. 10% võrdleb oma kulu konkurentide omaga. 18% efektiivsusmõõdikute kasutajatest kasutab rohkem kui üht mõõdikut.

Küsitlust kommenteerinud PwC juhtivaudiitori Relika Melli sõnul on efektiivsuse formaalse mõõtmise vajadus sõltuvuses nii ettevõtte suurusest kui ka organisatsiooni keerukusest.

"Eesti ettevõtete suurust arvestades on 60% kindlasti pigem tubli tulemus. Kuna finantsosakonnad tegutsevad eelkõige organisatsiooni põhitegevuse toetamiseks, oleks siiski kõigil mõistlik regulaarselt hinnata, kas sisemised protsessid ja eesmärgid on ikka kooskõlas ettevõtte eesmärkidega ning toetavad neid parimal moel," ütles Mell.

PwC hiljuti avaldatud rahvusvaheline uuring kinnitab, et keskmiste ettevõtete finantsfunktsiooni kulu on koguni 60% kõrgem kui valdkonna parimatel.

Autor: 1321-aripaev

Hetkel kuum