• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Puhkepäev. Erandlik ja eraklik itaallane – Gianni rõhub kvaliteedile

  Gianni on meie restoranide hulgas omamoodi eraklik ja erandlik. Sõltumatu suveräänina ta suurt populaarsust ei püüa, samas asjatundjad hindavad teda kõrgelt.

  Vormilt ehk disainilt luksuslik, kuid mitte ülepakutud, sisult ehk toidult lihtne, kuid ülimalt kvaliteetne – niisugust Itaaliat pole meil siin Eestis just palju.
  Gianni on pärit ajast, kui restoranide sisekujundusele julgeti, aga ka suudeti kulutada märkimisväärseid summasid – restoran on avatud aastast 2006. Erinevalt nii mõnestki kaasaegsest pole tema algusaegade hiilgus aga karvavõrdki tuhmunud. Ikka seesama luksuslik, mõneti art déco’lik interjöör – kõik enam-vähem sama värske kui alguses.
  Rõhk kvaliteedil. Ka menüü on sama. Viimase viie-kümne aastaga on kiire arengu läbi teinud küll Eesti köök, vana klassikaline Itaalia on aga sealsamas, kus oli, nii polegi põhjust ega vajadust olnud restoranil oma menüüd renoveerida, sest just klassikalist Itaalia kööki Gianni pakubki.
  Itaalia restorane on meil mitmeid. Suurem osa neist on mõõdukate hindadega rahvalikud pitsa-pastakohad, kuhu minnakse perega ja kus voolab karahvinivein.
  Kui selliste kohtade pitsad ja pastad veel kuidagi itaalialikkuse alla mahuvad, siis oma kala-, mereanni- ja liharoogadega jäävad nad enamasti haleda imitatsiooni tasemele  – Itaalia köök baseerub tooraine kvaliteedil, kvaliteedil ja veel kord kvaliteedil. See lihtsalt peab olema, teisiti ei tule nende varjamatult lihtsate roogade tõeline olemus kuidagi välja.
  Gianni julgeb olla lihtne, segab pastat ja pakub pitsat, menüüs on igituttavad melon ja sink, lõhe-carpaccio, mozzarella tomatiga, köögiviljasupp, seafileemedaljonid ja muu taoline. Erandlik on aga rikkalik kala ja mereandide valik alates soojast mereandide salatist kuni tervelt soolakoorikus või fooliumis küpsetatud meriahvena, kuldmerikogre ja merikeeleni, kammkarpidest merikuradini. Ja erandlik on ka kvaliteet – nii õrnade mereroogade kui ka kõige muu oma alates leivast ja õlist, köögiviljasupist ja lihast, lõpetades klaasiveini ja veega.
  Prisked portsud. Soe mereandide salat oli ääretult rikkalik valik kõikvõimalikke mereelukaid. Kõik värsked, parajalt küpsetatud, õrn tsitruse­kaste maitset toetamas – täiuslik kulinaarne rõõm. Maitselt samaväärne, kuid lisaks veel laua kõrval soolakoorikust lahtiharutamise ja fileerimis-show läbi teinud meriahven tuli taldrikule nii, nagu ta oli – lihtsalt liha. Roheline õlikaste ja köögiviljalisand serveeriti eraldi ja nii pääses kala oma täiuslikkuses kõige puhtamal kujul esile.
  Üks asi on Giannil ja n-ö tavalisel Eesti Itaalia-kohal siiski sarnane: kolme käiku suudab nautida ainult väga võimsa, õigem oleks ütelda ülivõimsa isuga inimene. Tellimust vastu võttes kelner juba hoiatas, et portsjonid on suured, aga ega ma teda õieti uskuma jäänud – iga enesest lugupidav restoran räägib sedasama. Pärast taldrikutäit mereannisalatit, (millest poole lauakaaslase hooleks jätsin) ja tervet kala sain aru, et ta rääkis õigust.
   
  Maitseelamus
  Gianni
  Aadress: Jõe 4a, TallinnTelefon: 62 63 684Avatud: 12–23
  Hinnang: 28toit 10teenindus 9interjöör 0
  põhiroogade hinnad: 15–36 eurot
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Erkki Kubber: kas järgmised ükssarvikud võiksid olla miljardilise väärtuse asemel hoopis miljardi inimese aitajad?
Mis oleks, kui hakkaks ükssarvikuks nimetama hoopis ettevõtet, mis suudab positiivselt mõjutada miljardit inimest või hoopis istutada miljard puud, küsib Sotsiaalsete Ettevõtete Võrgustiku juhatuse liige Erkki Kubber.
Mis oleks, kui hakkaks ükssarvikuks nimetama hoopis ettevõtet, mis suudab positiivselt mõjutada miljardit inimest või hoopis istutada miljard puud, küsib Sotsiaalsete Ettevõtete Võrgustiku juhatuse liige Erkki Kubber.
USA väikeinvestorid tervitasid Trumpi SPACi vaimustusega
Donald Trumpi meediafirmat börsile vahendava firmaostufirma (SPAC) aktsia on Nasdaqil juba neljakordistunud ja saanud rohkem ostuordereid kui mistahes muu väärtpaber.
Donald Trumpi meediafirmat börsile vahendava firmaostufirma (SPAC) aktsia on Nasdaqil juba neljakordistunud ja saanud rohkem ostuordereid kui mistahes muu väärtpaber.
Raadiohommikus: olukord Lätis, Chemi-Pharmi uus tehas ja kõige edukamad turundajad
Reedeses raadiohommikus räägime värske turunduse TOPi võitjatega: külas on kommunikatsioonibüroo Powerhouse juht Janek Mäggi, reklaamiagentuuri Tank omanik Joel Volkov, meediaagentuuri Httpool Eesti juht Kerttu Talvik ja Postimees Grupi juht Toomas Tiivel.
Reedeses raadiohommikus räägime värske turunduse TOPi võitjatega: külas on kommunikatsioonibüroo Powerhouse juht Janek Mäggi, reklaamiagentuuri Tank omanik Joel Volkov, meediaagentuuri Httpool Eesti juht Kerttu Talvik ja Postimees Grupi juht Toomas Tiivel.
Videopilt: Enefit Green alustab börsil kauplemist
Täna kell 10 algab Tallinna börsil Enefit Greeni aktsiatega kauplemine, mille puhul toimub pidulik börsikella löömine Energia avastuskeskuses.
Täna kell 10 algab Tallinna börsil Enefit Greeni aktsiatega kauplemine, mille puhul toimub pidulik börsikella löömine Energia avastuskeskuses.