31. oktoober 2013 kell 21:00

Rahakalender. Turgudel oodata uusi rekordeid?

Sel nädalal tõusid USA aktsiaturud Dow Jones ja S&P 500 uue rekordini. Odava raha ja stiimuli toel kerkinud börsid võivad järgnevatel kuudel uued tipptasemed teha, kuna Föderaalreserv otsustas kolmapäevasel kohtumisel jätta praeguse võlakirjade ostmise programmi muutmata.

Föderaalreserv teatas, et igakuist 85 miljardi dollari suurust võlakirjade ostmise programmi ei võimalda lõpetada majandusandmed. “Majandusnäitajad viitavad, et majapidamiste kulutused ja ettevõtete püsiinvesteeringud on kasvanud, aga eluasemeturu taastumine on aeglustunud,” ütles Föderaalse Avatud Turu Komitee (FOMC) avaldus.

Stiimul koomale alles märtsis. Janney Montgomery investeerimisjuht Mark Luschini ütles CNBC-le, et turud võtavad nüüd omaks võimalust, et Föderaalreserv lükkas võlakirjade ostmise programmi vähendamise edasi.

Pärast USA valitsuse 16päevast tööseisakut arvavad paljud eksperdid, et Föderaalreserv hakkab stiimulit koomale tõmbama alles järgmise aasta märtsis. “Turg tõlgendab seda nii, et võla­kirjade ostmise programmi vähendatakse kas detsembris, jaanuaris või märtsis,” ütles Luschini, kes ise arvab, et tõenäoliselt juhtub see jaanuaris.

Võimalik algus aktsiamullile. Pension Partnersi peastrateeg ja investeerimisnõustaja Martin Gayedi sõnul saab selle aasta aktsiaturgude tõusu panna Föderaalreservi kvantitatiivse leevendamise arvele.

“On näha küllaltki suurt raha liikumas aktsiatesse. See on suurim kogus pärast 2000. aastat, samas pole inflatsiooniootus suurenenud,” ütles Gayed. Ta hoiatas, et praegune olukord võib olla algus aktsiamullile. “Vaadates seda, kui kaugele on lahknenud USA aktsiaindeksid majandusest, näib see olevat algus võimalikule aktsiamullile,” märkis ta.

Gayed arvab, et võimalik mull on suur probleem ja paralleele praeguse olukorraga saab tõmmata 1990. aastate lõpuga, kui internetiaktsiate mull tõi kaasa USA aktsiaindeksite tõusu.

2000. aastal järgnes börsikrahh, mida hakati kutsuma internetimulliks. Alates 2008. aastast on Föderaalreserv pumbanud USA majandusse 2,8 triljonit dollarit.

Hetkel kuum