Indrek Kald • 1. november 2013 kell 4:44

Algas Norra-Eesti koostöökava uue vooru vastuvõtt

EAS avab täna taotluste vastuvõtu Norra-Eesti koostööprogrammi "Keskkonnasõbraliku innovatsiooni arendamine" raames.

"Loodame taotlejate seas näha eelkõige Norra ja Eesti ettevõtjate koostööprojekte, milles on ühendatud eestlaste kõrgetasemeline IT-teadmine ning Norra ettevõtjate pikaajaline valdkondlik- ja äriline kogemus," kommenteeris EASi juht Taavi Laur.

"Esimese vooru projektides peegeldub kahe riigi ettevõtjate ühishuvi eelkõige energiasäästu e-lahenduste ning e-tervise arendusprojektide vastu, kuid on näha huvi suurenemist ka transpordi ning tööstusvaldkonna arendusprojektide suunal," lisas ta.

Osalema oodatakse Eestis registreeritud ettevõtjaid ja vabaühendusi, kelle teenuse või tootearenduse keskmes on info- ja kommunikatsioonitehnoloogia energeetika, e-tervise, transpordi ja logistika ning tööstuse ja kaubanduse valdkonnas.

Norra suursaadiku Lise Kleven Grevstadi sõnul on Eestis ligi 400 Norra kapitalil ettevõtet ja uusi tulijaid lisandub pidevalt. "See peegeldab selgelt väga edukat ärikoostööd meie kahe riigi vahel. Peamisteks koostöövaldkondadeks on kliima- ja energiasektor, laevandussektor, IKT ja teenuste sektor. Kõikides neis sektorites on suured võimalused keskkonnasõbralikuks innovatsiooniks," kinnitas ta.

Suursaadiku sõnul annavad Eesti head kogemused IT valdkonnas ja Norra kõrge keskkonnatehnoloogia alane kompetents võimaluse sõlmida partnerlusi, millel on globaalsed ambitsioonid. "Nii Norra kui Eesti majandusele on innovatsiooni poolt lisatud väärtus suure tähtsusega. Norra-Eesti teaduskoostöö programm näitab, et meie teadlased saavad ühendada oma jõud maailmatasemel teaduseuuringutes. See on oluline lisa meie maade vahel toimivatele innovatsioonipartnerlustele," lisas ta.

Innovation Norway Balti riikide juhi Tiina Lingi sõnul on senine Eesti-Norra ärialane koostöö olnud edukas. "Enamus Norra ettevõtetest Eestis on koostöötulemustega äärmiselt rahul. Ettevõtjate sõnul muudab Eestiga äri tegemise tulemuslikuks eelkõige sarnane ärikultuur, eestlaste hea teenusekvaliteet ja töökogemused, aga ka paindlikkus ja kiire reageerimisvõim ning kahe maa geograafiline lähedus," märkis ta.

Eesti-Norra programmi on oodatud projektid, mis loovad uue toote või teenuse või siis muudavad olemasolevat toodet-teenust mugavamaks, mõtestatumaks, säästlikumaks; aitavad säästa mõnd olulist ressurssi; on positiivse loodusmõjuga ja arendavad sotsiaal- või majanduskeskkonda; on oma mahukuse tõttu teostatavad vaid partnerlusena; on elujõulise meeskonna ja ärimudeliga.

Taotluste vastuvõtmine algab EAS e-teeninduses 1. novembril ning kestab järgmise aasta 28. veebruarini.

Hetkel kuum