• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Presidendivalimised valimiskokku

  Presidendi otsevalimised näivad nii piiratud volitustega institutsiooni jaoks pisut liiast. Kuid presidenti võiks valida kohe valimiskogus, jättes riigikogu-astme ära, sest see on nii või teisiti kuidagi piinlik: kui riigikogul ei õnnestu presidenti valida, oleks kogu nagu läbi kukkunud, aga kui õnnestub, jätab see kitsa seltskonna omavahelise diili mulje.

  Kuidas kokku panna valimiskogu. Valimiskogu omavalitsuste esindajad aga ei peaks olema mitte volikogusiseste sobingute tulemus (nagu nad praegu sisuliselt on), vaid valimistel kõige rohkem hääli saanud kandidaadid. Piirav tingimus peaks olema, et esindajad on valimiskogu toimumise ajal volikogu, valla- või linnavalitsuse liikmed (sest ka viimased täidavad sisuliselt valijate antud mandaati). Kui kõige rohkem hääli saanud kandidaadid ei vasta sellele piirangule, läheks nende koht häälte arvult järgmistele kandidaatidele (mitme valimisringkonnaga Tallinna puhul tuleks järjestust ilmselt arvutada, nt kandidaatide ringkonnasiseseid protsente võrreldes).
  See tooks muidugi kaasa olukordi, kus omavalitsust ei esindaks alati parajasti valitseva koalitsiooni liige – aga asja iva olekski isiku­valimiste mõõtme esiletõstmine, nii saaks presidenti valida just need isikud, kes on valimistel kõige suurema toetuse saanud. See töötaks kuigivõrd vastu ka peibutuspartide kasutamisele, sest nende valimiskogu-koha saaks endale ilmselt mõne teise nimekirja populaarseim kandidaat.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Auhinnatud personalijuht: mida kaasa pakkida 2021. tööaastast?
Tööaasta 2021 on andnud nõnda korraliku kogemustepagasi, et tasub mõelda, mis jätta sisse ka 2022. aastaks ning mis mitte, kirjutab Elisa personalivaldkonna juht, 2019. aastal Eesti mõjukaimaks personalijuhiks valitud Kaija Teemägi.
Tööaasta 2021 on andnud nõnda korraliku kogemustepagasi, et tasub mõelda, mis jätta sisse ka 2022. aastaks ning mis mitte, kirjutab Elisa personalivaldkonna juht, 2019. aastal Eesti mõjukaimaks personalijuhiks valitud Kaija Teemägi.
Euroopa aktsiaturud taastuvad eelmise nädala järsust langusest Baltikumis langus
Euroopa aktsiaturud on täna eelmise nädala järsust langusest taastunud, sest omikrontüvega seotud hirmud on taandunud, vahendab Reuters.
Euroopa aktsiaturud on täna eelmise nädala järsust langusest taastunud, sest omikrontüvega seotud hirmud on taandunud, vahendab Reuters.
Elektri hind tõusis uue rekordini Novembri algusega võrreldes 15kordne tõus
Eesti piirkonnas on elektri hind täna rekordiliselt kõrge, keskmine megavatt-tunni hind ulatub enam kui 290 euroni, selgub Nord Pooli andmetest.
Eesti piirkonnas on elektri hind täna rekordiliselt kõrge, keskmine megavatt-tunni hind ulatub enam kui 290 euroni, selgub Nord Pooli andmetest.
Põllumajanduse esindajad kritiseerivad valitsuse kliimaseisukohta
Valitsuse kliimaseisukoht seab toidutootmise löögi alla, samuti puudub mõjuanalüüs, teatas põllumajandus-kaubanduskoda.
Valitsuse kliimaseisukoht seab toidutootmise löögi alla, samuti puudub mõjuanalüüs, teatas põllumajandus-kaubanduskoda.