• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Puhkepäev. Sigmund Freudi vestlus jumalaga

  Kes on hilisõhtul aknast sisse roniv tundmatu? Mida ta tahab? On ta hull või tõesti jumal? Sellistele küsimustele otsib psühhoanalüüsi isa Sigmund Freud lavastuses “Külaline” vastuseid.

  On 1938. aasta. Papa Freud koos tütre Annaga arutab oma kabinetis perekonna põgenemise üle natside poolt vallutatud Viinist. Õigemini teeb seda rohkem murest murtud Anna. Nende vestlus ei saa aga väga pikalt kesta, sest juutidest perekonda külastavale gestaapole ei jää märkamata Anna teravad natsidevastased ütlused. Ta võetakse vahi alla.
  Tõelisus või silmapete. Freud jääb oma mure, hirmu ja jõuetusega üksi, seda kuni hetkeni, mil teda külastab tundmatu. Mees, kes oma mõtete, ettepanekute ja olekuga paneb Freudi endas, oma väärtushinnangutes ja tõekspidamistes kahtlema. On see mõni hullumeelne, põgenik, varas, patsient, jumal ise või hoopis Sigmundi Freudi sisedialoog, unenägu usu ja jumala teemal olukorras, kus kõik näib lootusetu, jääb vaataja otsustada.
  Prantsuse kirjaniku Eric-Emmanuel Schmitti tabav näidend “Külaline”, mille on lavale sättinud Ingomar Vihmar, on igati väärt vaatamine. Ligi kahe tunni jooksul lahkab lavastus tõsiseid teemasid – vabadus, usk, saatus – läbi tegelaskujude vahelise humoorika vestluse.
  Sünergia vendade vahel. Raskepärasust sellest ei leia, pigem iseloomustab tükki tervikuna lihtsus. Lihtsalt ja nutikalt on lahendatud lavakujundus – vaatajad on sätitud saalis istuma kahele poole mänguvälja. Lihtsad on nende kostüümid ja lihtne, olgugi, et rohkelt mõtteainet pakkuv, on ka dialoog.
  Siirad ja paeluvad on ka näitlejatööd. Eriti muutub nauditavaks vendade Tõnu ja Rein Oja vaheline laval tekkiv sünergia. Esimene neist tundmatu, teine Freudi rollis pidevalt pommitamas üksteist küsimuste ja erinevate argumentidega.
  Nende sisukas kahekõne pakkus mõtteainet ka kodus veel hiliste õhtutundideni.
   
  Hinnang
  “Külaline”
  Hinnang: 8Lavastaja: Ingomar VihmarOsades: Rein Oja, Kleer Maibaum-Vihmar, Roland Laos, Tõnu OjaEsietendus: 17.03.2013Järgmised etendused: 14., 23.11 ja 07., 28.12
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Hirm kalli jõuluprae ees on pigem vaataja silmades
Hindade tõus on praeguses keskkonnas paratamatus, majandus kasvab ja kasvavad ka sissetulekud, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Hindade tõus on praeguses keskkonnas paratamatus, majandus kasvab ja kasvavad ka sissetulekud, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Sendipidude nõutuim artist Rahakratt hullutab masse
Eesti üks armastatumaid rahablogijaid Rahakratt avaldas nipid, kuidas palka juurde norida, pangaonudelt laenuintressi alla tingida ja rotina vetsu minnes sealt miljonärina väljuda.
Eesti üks armastatumaid rahablogijaid Rahakratt avaldas nipid, kuidas palka juurde norida, pangaonudelt laenuintressi alla tingida ja rotina vetsu minnes sealt miljonärina väljuda.
USA sätib plaani, et takistada Venemaa sissetungi Ukrainasse
Ameerika Ühendriikide president Joe Biden valmistab ette samme, et Vladimir Putini juhitaval Venemaal oleks raske hõivata Ukraina, vahendab Reuters.
Ameerika Ühendriikide president Joe Biden valmistab ette samme, et Vladimir Putini juhitaval Venemaal oleks raske hõivata Ukraina, vahendab Reuters.
November oli Tallinna lennujaamale oodatust parem
Novembris läbis Tallinna lennujaama 164 126 reisijat. Võrreldes pandeemiaeelse tasemega on nõudlus alates märtsist järk-järgult taastunud, jõudes novembrikuus 68% juurde tavapärasest mahust. Regulaarlendude keskmine täituvus oli novembris 58%, teatas lennujaam.
Novembris läbis Tallinna lennujaama 164 126 reisijat. Võrreldes pandeemiaeelse tasemega on nõudlus alates märtsist järk-järgult taastunud, jõudes novembrikuus 68% juurde tavapärasest mahust. Regulaarlendude keskmine täituvus oli novembris 58%, teatas lennujaam.