• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Liinivõrgu uuendamine ei nõua spurti

  Küsimus Elektrilevi liinivõrgu kiiremast uuendamisest ei sõltu ainult sellest, kas saaksime kusagilt kiiresti suure hulga raha. Pakutud võrguettevõtja laenu suurendamine ei ole võlurohi, sest kes teine ikka laenukulud maksab kui mitte meie ise tarbijatena.

  Ehitame viis kilomeetrit uut liini ja kaks alajaama päevas. See on optimaalne tempo võrgutasu “ohjeldamist”, elektriehitusturgu ja mõistlikku rahakasutust silmas pidades. Ülikiireks ehitustempoks ei jagu elektriehitusturul tööjõudu ja suurenev nõudlus tõstaks märkimisväärselt ehitushindu - seega maksaksime sama mahu eest rohkem. Oluline kiirendus tooks kaasa ka maaomanike õiguste piiramist liiniehitusega seotud kooskõlastamistes. Samuti tähendaks “spurt” võrgu ehitamises seda, et 40–50 aasta pärast tuleks see korraga vananenud vara välja vahetada samuti kiirkorras.
  Hajaasustuse probleem. Elektrivõrgu tormikindluse kiire saavutamise küsimust ilmestab hästi riigikontrolli hiljutine aruanne. Seal tuuakse probleemina välja Eesti ülihajus asustus – 71,6% meie maismaast on ala, kus asustustihedus on hõredam kui neli inimest ruutkilomeetri kohta. Taandades selle Elektrilevi tööpiirkonnale, leidsime, et 1,4% meie klientidest paikneb hõreasustusega aladel, kus asub samal ajal ligi 12 200 kilomeetrit ehk 20% meie võrgust. Need numbrid ilmestavad hästi hõreasustusega riigi keerulist väljakutset, kas ja kui kiiresti saaksime kalli taristu puhul endale lubada täielikku tormikindlust kõikjal.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Rahvuslik projekt: päästame keskealised põdurate liigast
Tulevikuväljakutseist rääkides on tavaks rääkida noortest, aga miks? Eesti noored on avatud ja nutikad maailmakodanikud, kes saavad enda põlvkonna väljakutsetega ise hästi hakkama. Meie noored pole hukas. Meie vanad on, ja siin tuleb lahendusi otsida, kirjutab arvamuskonkursi Edukas Eesti toetaja Forus Grupi juhatuse esimees Margus Nõlvak.
Tulevikuväljakutseist rääkides on tavaks rääkida noortest, aga miks? Eesti noored on avatud ja nutikad maailmakodanikud, kes saavad enda põlvkonna väljakutsetega ise hästi hakkama. Meie noored pole hukas. Meie vanad on, ja siin tuleb lahendusi otsida, kirjutab arvamuskonkursi Edukas Eesti toetaja Forus Grupi juhatuse esimees Margus Nõlvak.
LHV aktsia tegi eilse järsu languse paari tunniga tasa
LHV aktsia on täna pea täielikult eileõhtusest järsust langusest taastunud. Analüütikute hinnangul oli eile lõpuoksjonil toimunud müük Balti turgudel ebamõistlik.
LHV aktsia on täna pea täielikult eileõhtusest järsust langusest taastunud. Analüütikute hinnangul oli eile lõpuoksjonil toimunud müük Balti turgudel ebamõistlik.
Energeetika ja puidutööstus vedasid tööstustoodangu kasvu
Statistikaameti andmetel tootsid tööstusettevõtted oktoobris 2,8% rohkem toodangut kui eelmise aasta samas kuus. Toodang suurenes energeetikas 11,8% ja töötlevas tööstuses 3,5%, vähenes aga mäetööstuses 39,7%.
Statistikaameti andmetel tootsid tööstusettevõtted oktoobris 2,8% rohkem toodangut kui eelmise aasta samas kuus. Toodang suurenes energeetikas 11,8% ja töötlevas tööstuses 3,5%, vähenes aga mäetööstuses 39,7%.
Raadiohommikus: alternatiivturu IPOmaania
IPOde sadu jätkub – sellest nädalast saab Nasdaq Balti alternatiivturul First North märkida kahe Eesti ettevõtte aktsiaid.
IPOde sadu jätkub – sellest nädalast saab Nasdaq Balti alternatiivturul First North märkida kahe Eesti ettevõtte aktsiaid.