• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Piiriturud on hakanud mõranema

  Piiriturud, mille sekka kuulub muu seas ka Eesti, on investorite poolt tõsiselt ülerahvastatud ja muutunud suhteliselt kalliks. Kuigi Eestis ei paista kusagilt investorite suurt huvi kasvu börsil olevate ettevõtete vastu, tasub silmas pidada, et välismaised fondijuhid käsitlevad meid arenevate turgudega samas pajas.

  Kolme aasta eest oli Kanada ettevõtte Africa Oil lennul Lõuna-Keenia tootmisesse kaasas vaid seitse investorit. Kahe kuu eest oli neid lennul 60. Nii kirjeldas Citibanki müügitiim hiljutisel kliendiüritusel plahvatuslikku huvi kasvu piiriturgude vastu, kirjutas Reuters.
  Madalate tootluste ja nigela kasvu maailmas on huvi piiriturgude ehk arenevate turgude – Aafrika, Aasia, Ida-Euroopa ja Ladina-Ameerika – vastu täiesti mõistetav. Mahlakas tootlus, sageli maavarade rikkus ja noor rahvastik pakub tugevat kontrasti vananevale Läänele.
  Aastad ei pruugi vennad olla. “Igaüks ja ka nende koerad teavad midagi piiriturgudest,” kirjutas Citibank. Ja ometigi on sageli väikestel ebalikviidsetel turgudel mingi probleem. Huvi kasv võib juba olla varade hindadesse sisse arvestatud. Piiriturgude tõus on tänavu ületanud arenevate turgude langust, seda tänu pikaajalistele investoritele. Tähed, näiteks Nigeeria Dangote Cementi aktsia on tänavu tõusnud 48% ja Dubai Emaar Properties 61%. Kuid piiravalt miniatuursete turgude üha kõrgemalt hinnastatud aktsiad on hakanud näitama atraktiivsuse languse märke.
  “Minu selle aasta parim aktsia on Nigeeria tsemenditootja. On see nii ka tuleval aastal? Lubage kahelda,” ütles JPMorgani varahalduse investeerimisjuht Richard Tirherington. “Peate optimismiga piiriturgude suhtes olema ettevaatlikud.” Tema eelistab nüüd piiriturgudele hoopis arenevate turgude ettevõtteid, mis maksavad korralikku dividendi.
  Investorite väärtushinnangud on suhtarvude vormis sassi läinud. See on väga ohtlik märk. Traditsiooniliselt peetakse piiriturgusid arenevatest turgudest odavamaks, kuna eeldatakse, et sinna investeerimine on kõrgema riskiga. Nüüd aga on P/E 13 näitel piiriturud esmakordselt kahe aasta jooksul kallimad arenevatest turgudest. Mõne börsi, nagu näiteks Dubai ja Keenia, indeksid liiguvad viie aasta tipu lähistel.
  “Turg on juba agressiivselt üles läinud ja suhtarvudelt hakkavad aktsiad juba kallivõitu tunduma,” ütles HSBC analüütik John Lomax, kes läinud nädalal alandas Keenia aktsiaturu soovituse “hoia” peale.
  Minnes konkreetsete ettevõtete juurde, paistab hinnastatus suhtarvudelt olema alarmeeriv. Nestle Nigeria P/E on 40 ja analüütikute prognoositud 12 kuu kasumi põhine P/E 33 ehk kaugel üle võrdlusgrupi oma.
  Piiriturgude teine mure on nende väiksus, mis peletab minema uut raha, kuna investorid näevad, et raske on turule siseneda ilma aktsiahindu mõjutamata.
  Piiriturud on teisi turge tootlusega edestanud. Templeton Emerging Markets Group, kelle investeerimisjuht on arenevate turgude legend Mark Mobiuse, pani oma piiriturgude fondi uutele investoritele kinni. Vaid olemasolevad investorid saavad sinna investeerida.
  MSCI piiriturgude indeksis olevate ettevõtete turuväärtus on kõigest 130 miljardit dollarit võrreldes arenevate turgude 3,8 triljoni dollari või USA S&P 500 enam kui 15 triljoni dollariga.
  “Piiriturgudel oli hea minek, nad on teisi turge tootluselt löönud, kuid päeva lõpuks on tegu siiski arenevatest turgudest oluliselt väiksema piirkonnaga,” ütles Citibanki arenevate turgude strateeg Maria Gratsova.
  Aafrika väljavaated head. MSCI arenenud turgude indeks on sel aastal langenud nõrga tulemuste kasvu tõttu ja hirmus, et USA vähendab raha külvamist, mis on toetanud riski võtmist. Seevastu MSCI piiriturgude indeks on tõusnud 20%. Kuid turud on erinevad – on tõusjaid ja langejaid. Liibanoni ja Jordaania aktsiad on veidi langenud naaber Süüria tõttu. Kaugel eemal on Mongoolia aktsiad kukkunud ligi 20%, kuna sealne valitsus kehtestas karmimad nõuded välisinvesteeringutele, püüdes investoreid minema peletada.
  Veteraninvestor Mark Mobius on paigutanud palju fondi raha Nigeeriasse ja ta näeb Aafrika investeeringutel suurt potentsiaali. “Inimesi, kellel on pangakonto, on väga vähe. Seetõttu on Aafrika kasvuväljavaated väga head,” ütles ta.
  Eks näeme, kas piiriturgude edu arenevate turgude ees jääb püsima.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Repliik: et kalli elektri talumise valu meenuks ka soojal suvel
Aastaaegade vaheldumine annab ka Eesti avalikule arvamusele hooajalise iseloomu. Just praegu, kui elektri hind on laes, tuleks küsida, kas mõni korralik tänapäevane tuulepark on tõesti nii talumatu, et sellele tuleb pidevalt rahalist ja poliitilist lõivu maksta, kirjutab Äripäeva arvamustoimetuse juht Neeme Korv.
Aastaaegade vaheldumine annab ka Eesti avalikule arvamusele hooajalise iseloomu. Just praegu, kui elektri hind on laes, tuleks küsida, kas mõni korralik tänapäevane tuulepark on tõesti nii talumatu, et sellele tuleb pidevalt rahalist ja poliitilist lõivu maksta, kirjutab Äripäeva arvamustoimetuse juht Neeme Korv.
Börs: tehnoloogiasektor tõi turgudele suure tõusu
USA suurimad aktsiaindeksid lõpetasid tänase päeva tugeva tõusuga, sest mure koroonaviiruse omikronitüve pärast laabus. Eelkõige osteti tehnoloogiasektori aktsiaid, vahendab Reuters.
USA suurimad aktsiaindeksid lõpetasid tänase päeva tugeva tõusuga, sest mure koroonaviiruse omikronitüve pärast laabus. Eelkõige osteti tehnoloogiasektori aktsiaid, vahendab Reuters.
Euroopa aasta idufirmade seast tõusevad esile Wise ja Wolt
Euroopa idufirmad ja eeskätt tehnoloogiasektorist tõmbavad tänavu raha kokku rekordilised 107 miljardit eurot, mida on aasta varasemast ligikaudu kolm korda rohkem, vahendab CNBC.
Euroopa idufirmad ja eeskätt tehnoloogiasektorist tõmbavad tänavu raha kokku rekordilised 107 miljardit eurot, mida on aasta varasemast ligikaudu kolm korda rohkem, vahendab CNBC.
Omikron jõudis Lätti
Omikroni nimega uus koroonatüvi tuvastati pühapäeval Lätis, vahendab Läti ringhääling LSM.
Omikroni nimega uus koroonatüvi tuvastati pühapäeval Lätis, vahendab Läti ringhääling LSM.