Ken Rohelaan • 13. november 2013 kell 12:32

Ansip: euroraha ei kao kuskile

Euroopa Liidu järgmise aasta eelarve perspektiiv mõjutab Eesti kestlikku arengut hästi, kuna läbirääkimised olid edukad, ütles peaminister Andrus Ansip riigikogu infotunnil.

"Eelarve läbirääkimised olid tõepoolest Eesti jaoks edukad. Meil on kasutada 5,89 miljardit eurot järgmise seitsme aasta jooksul. Sellele ilmselt lisanduvad ka veel Rail Balticu vahendid Euroopa ühendamise rahastust energiaprojektide elluviimiseks. Nii et vahendeid vähemaks ei jää, küll aga võib tekkida ja ilmselt tekibki teatud Euroopa Liidu vahendite rakendamise probleem, rakendamisaastatega, neid Euroopa Liidu vahendeid saab olema vähem," vastas peaminister.

Erakonnakaaslase Tõnis Kõivu küsimuse peale, kuidas võib eelarve perspektiiv mõjutada Eesti arengut järgmise seitsmeaastase perioodi jooksul, märkis Ansip, et kõik jutud sellest, kuidas Euroopa Liidu vahendid kaovad ja investeeringuteks raha enam ei ole, on alusetud.

Ansipi sõnul on Eesti koos Euroopa Liidu vahenditega investeeringute osatähtsuselt sisemajanduse kogutoodangus ELis esimeste hulgas, kui mitte parim. Valitsusjuhi teatel jääks riik investeeringute poolest eeskujuks paljudele teistele liikmesriikidele ka ilma ELi vahenditeta. Peaministri hinnangul tuleb selline osatähtsus elulistest vajadustest, mitte investeerimislembusest.

"Kui teistel riikidel on võimalik olnud investeeringuid teha järjepidevalt ja kvaliteetselt saja aasta või pikemagi perioodi jooksul, siis meie oleme tõsiselt investeerinud vaid viimased 20 aastat ja seetõttu vajadus suuremate investeeringute järele on meie riigis suurem kui Lääne-Euroopas. Ma ei kurdaks investeeringute vähesuse üle, võrreldes teiste Euroopa Liidu liikmesriikidega," selgitas ta.

Hetkel kuum