• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Neinar Seli tegevust varjutab huvide konflikt

  Eelmisel aastal olümpiakomitee presidendiks saanud reformierakondlasest suurettevõtja Neinar Seli on asunud realiseerima oma sidemeid ja mõjuvõimu olümpiakomiteele raha leidmisel. Ühelt poolt, see ongi tema ülesanne.

  Teisalt aga tuleks Selil Äripäeva hinnangul oma tegevusest kõrvaldada huvide konfliktid, millele on avalikus ruumis tähelepanu juhitud juba enne olümpiakomitee presidendiks saamist. Esimene samm sellel teel peaks olema taandumine Tallinna Sadama nõukogust.
  Alles hiljuti otsustas  Neinar Seli juhitav Tallinna Sadama nõukogu toetada olümpiakomiteed veerand miljoni euroga. Ilmselge huvide konflikt ei teinud EOK esimehele vähimatki muret, ta osales isegi hääletamisel. Samas seisab Tallinna Sadama kodulehel siiamaani teade, et sponsortaotluste vastuvõtmine ja toetuste väljamaksmine on ajutiselt peatatud.
  Parts pahandab, tulu ei vähimatki. Seli tiibu kärpida proovinud majandusminister ­Juhan Parts on rumalasse olukorda jäänud. Eelmise aasta lõpus saatis Parts Tallinna Sadamasse kirja, milles keelas ettevõttel spondeerimise, sest see pole kooskõlas riigifirma põhitegevusega.
  Pole teada, kas Parts sadamalt nõutud spondeerimistegevuse aruande kätte sai, keelust aga ei pea Reformierakonna kontrolli all sadam Seli isikus vähematki, nagu hiljutine toetus tõendab.
  Ka Partsi varasemad hoiatused on Selile olnud nagu hane selga vesi. Ta on võinud neid ignoreerida teadmises, et IRLi ministri käed jäävad mõjuka reformierakondlase, peaminister Andrus Ansipi sõbra piiridesse surumisel lühikeseks.
  Tallinna Sadama nõukogu esimehe ja EOK presidendi koha suhtel on pikem ajalugu. Ajakirjanduses on tähelepanu juhitud võimalusele, et Seli saigi EOK koha nimelt tänuks sadama kaudu jagatud toetustele. Kas see nii oli või mitte, on raske tõendada, ent olümpiakomitee presidendi mainele oleks igal juhul kasulikum, kui sellist mõtetki tekkida ei saaks.
  Negatiivset tähelepanu pälvis ka EOK peasekretäri ametisse määramine Seli poolt: praegu selles ametis tegutsev Siim Sukles nimelt konkursil ei osalenud.
  Huvid võivad ristuda. Samuti on võimalik, et mõnel juhul võivad ristuda mitmekesiste huvidega suurettevõtja Seli ja Tallinna Sadama nõukogu esimehe Seli huvid. Isegi kui selline võimalus kunagi ei realiseeru, oleks hea, kui huvide konflikti võimalus oleks ette välistatud. Asjad ei pea ju mitte vaid ausad olema, vaid nii ka näima.
  Kui Seli soovib Tallinna Sadama nõukogus jätkata, siis on oluline, et ta lähtukski oma tegevuses Tallinna Sadama ärihuvide kaitsmisest, mitte ei kasutaks oma kohta sadamas teistel eesmärkidel.
  Medalite kojutoomine oli maineparanduslik projekt. Oleks vale arvata, et need küsimused Selile endale üldse korda ei lähe. Kui huvide konfliktides räsida saanud maine talle muret ei teeks, siis poleks ju vaja olnud palju tähelepanu saanud reisi Londonisse oksjonile Erika Salumäe medalite järele. Ajakirjanduse huvi selle ettevõtmise vastu oli ette garanteeritud ning need ajakirjanikud, kes reisil kaasas käisid, ettevõtmise suhtekorraldusliku eesmärgi järele ei pärinud.
  Nii sai Seli ilma igasuguse ebamugavustundeta rakendada Äripäevale videointervjuus  väljendatud kreedot: “Mina olen alati nõus rääkima, aga ma valin ise teemad ka, millest räägin.”
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Tarmo Ulla: kui kukud, tõuse ja proovi uuesti!
Arvamuskonkursi Eduka Eesti toetaja, Swedbank Eesti juhatuse liige, eraisikute panganduse juht Tarmo Ulla teeb üleskutse panustada konkursile ideedega, mis aitavad suunata meie noori rohkem tegelema huviharidusega, et väärtustada meeskonnatööd.
Arvamuskonkursi Eduka Eesti toetaja, Swedbank Eesti juhatuse liige, eraisikute panganduse juht Tarmo Ulla teeb üleskutse panustada konkursile ideedega, mis aitavad suunata meie noori rohkem tegelema huviharidusega, et väärtustada meeskonnatööd.
USA aktsiaturud alustasid nädalat jõudsa tõusuga
USA aktsiaturugude peamised indeksid taastusid täna suuresti möödunud nädala Tänupüha-langusest.
USA aktsiaturugude peamised indeksid taastusid täna suuresti möödunud nädala Tänupüha-langusest.
Põllumajandustootjate TOP: olukord on pinev, aga samas ka põnev
Tänavuse Põllumajandustootjate TOPi võitnud teraviljatootja Aru Põllumajanduse OÜ arendusjuhi Karl Lindami sõnul on olukord põllumajandussektoris pinev, ent samas ka põnev.
Tänavuse Põllumajandustootjate TOPi võitnud teraviljatootja Aru Põllumajanduse OÜ arendusjuhi Karl Lindami sõnul on olukord põllumajandussektoris pinev, ent samas ka põnev.
Digi-Eesti lööb Dubai Expol laineid burgeriga
Dubai maailmanäitusele Expo 2020 läks iga riik oma looga. Eesti sõnum on olla maailma kõige edasijõudnum digiühiskond, kuid muljet avaldab ka eestlaste burger.
Dubai maailmanäitusele Expo 2020 läks iga riik oma looga. Eesti sõnum on olla maailma kõige edasijõudnum digiühiskond, kuid muljet avaldab ka eestlaste burger.