18. november 2013 kell 21:00

Avalik tulu rahuldaks vaid uudishimu

Ettepanekust avalikustada Soomega sarnaselt ka Eestis maksustatavad palga- ja kapitalitulud loodetakse, et see toob kaasa maksutulude laekumise kasvu ja vähendab ümbrikupalku. Eesmärk on iseenesest õige, samas ei tahaks nõustuda, et palgatulude avalikustamine midagi paremaks muudab.

Ühest küljest eeldan, et meie maksu- ja tolliametis on piisavalt pädevad spetsialistid, kes suudavad niigi välja selgitada, kas, kus ja kui palju maksutuludega manipuleeritakse.

Sama loogika järgi võiks ju avalikustada ka näiteks inimeste kaaluindeksi, vererõhu või muud – et äkki arstid pole piisavalt pädevad ja avalikkus päästaks meie tervise. Või siis tuleks välja, et kui kaaluindeks ei ole õige, siis teatud erialadel tegutseda ei tohi.

Puudub vajadus. Minu meelest on tippspetsialistide ja juhtide palgakujunduses niivõrd palju erinevaid nüansse, et kõrvalseisja ei suuda selle loogikat niikuinii hoomata. Teisalt on meie maksumudel tunduvalt lihtsam ja loogilisem kui Soomes. Meil puudub astmeline tulumaks ja vajadus palka n-ö optimeerida. Vahet pole, kas palk on 1000 või 10 000 eurot, maksuprotsent on ikka sama.

Seega langeb selles kontekstis ära ka vajadus võrrelda tippspetsialisti või juhi palku.

Seega on minu meelest ainuke positiivne tulem maksustavate tulude avalikustamise puhul teatud osa inimeste uudishimu rahuldamine. Kuid mul on vähe usku, et see parandaks meie majandusseisu või kasvataks riigi tulusid.

Hetkel kuum