Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Et kingist ei saaks pettumus

    E-keskkondadest toodete või vautšeriportaalidest kingituste ostmisel tasub uurida müüja tausta ja ostutingimusi.

    Pühadehooaeg läheneb, viies mõtted sellele, mida tänavu lähedastele kinkida. Mugav on kingitused osta kodust väljumata e-poodidest või vautšeriportaalidest, kust leiab lisaks erinevatele kaupadele ka elamuskingitusi ja pakkumisi eri teenustele.
    Neist keskkondadest kingituste ostmisel tuleb aga meeles pidada, et see ei ole päris sama, mis tava­poest ostmine. Tasub enne põhjalikult uurida, kellelt osta, millised on võimalused ebakvaliteetse teenuse puhul raha tagasi nõuda ja millise aja jooksul on võimalik seda teha.
     
    Taust
    Peamised mured e-keskkondadest ostmisel
    Sagedasem mure e-poodidest ostmisel on see, et tarbija maksab kauba eest enne selle kättesaamist, kuid müüja talle kaupa ei saada ja raha ei tagasta.Teine levinud probleem on, et tarbija saab küll kauba kätte, kuid kaup ei vasta kokku lepitud tingimustele. Kui tarbija seejärel kauba tagasi saadab, ei tagasta kaupleja talle raha või viivitab sellega.Vautšeriportaalidest ostmisel on esinenud probleeme, et tarbija ei saa ostetud vautšerit realiseerida.
    Näiteks ei saa tarbija soetatud vautšeri eest toodet ostes kaupa kätte või ei osutata talle teenust. On olnud ka juhus, kus vautšeriportaal pakkus vautšerit teenuse ostmiseks, kui teenuseosutaja oli pankrotis.Mõnikord on probleemid tingitud ka tarbija hooletusest, kui vautšeri kasutamine on ajaliselt piiratud, aga tarbija pole seda märganud.
     
     Tasub teada
    Mida pidada silmas e-poest ja vautšeriportaalist ostmisel?
    1. E-poe veebilehel peab kindlasti olema järgmine teave: müüja nimi, asukoha ja e-posti aadress, kuhu probleemide puhul pöörduda; lepingust taganemise, kauba tagastamise ja pretensioonide esitamise tingimused; kuidas ja millal peab kauba eest maksma; kui kaua võtab aega kauba kohalejõudmine ja kui suur on postikulu, samuti see, kes kannab tagastamiskulud.2. Enne e-poest kauba tellimist peaks endale selgeks tegema, kas pood kuulub juriidilisele või füüsilisele isikule. Seda saab teada, kui vaadata, kelle pangakontole tuleb raha kanda. Seejärel tasuks kontrollida, kas ettevõte või füüsilisest isikust ettevõtja on registreeritud äriregistris. Kui müüja on eraisik, siis ei laiene ostjale üldised tarbijaõigused, nt 14-päevane taganemisõigus, ning ostja ei saa probleemide korral pöörduda abi saamiseks tarbijakaitseameti poole.3. Kindlasti tasub otsimootorite abil vaadata lisainfot  ka müüja varasema tegevuse ja ostjatega käitumise kohta. Samuti võib üle vaadata tarbijakaitseameti kodulehel (www.tarbijakaitseamet.ee) oleva musta nimekirja e-kauplejatest, kes ei järgi seadusi, ei täida oma kohustusi tarbijate ees või keelduvad täitmast tarbijakaebuste komisjoni otsuseid.4. Enne vautšeri ostu tuleb kontrollida nii vautšeriportaali kui ka selle kaupleja tausta, kes kaupa müüb või teenust pakub. Vautšeriportaalid on enamasti ainult vahenduskeskkonnad ning kupongi alusel pakuvad kaupa või teenust teised ettevõtted. Firma registrikoodi ja kontaktandmeid saab uurida äriregistrist (Ametlikest Teadaannetest leiab registrikoodi abil üles selle firmaga seotud kohtuotsused jms), samuti tasub infot otsida Krediidiinfost ja maksu- ja tolliameti kodulehelt (maksuvõlglaste otsingust saab vaadata, kas firmal on maksuvõlgu).5. Kontrollida võiks ka seda, kas kaupleja või teenuseosutaja on oma pakkumise vastavasse keskkonda üles pannud. Selleks piisab, kui teha telefonikõne kauplejale või teenusepakkujale, kelle vautšerit portaal pakub, ning küsida, kas nad on toimuvast kampaaniast teadlikud.6. Samuti tuleb meeles pidada, et kui pakkumine tundub liiga hea, et olla tõsi, siis enamasti see ka nii on. Nt liiga soodsa hinna eest ei saa kvaliteetset kaupa, kuigi pildil paistab asi väga ilus ja korralik. Hoolimata vautšeriportaali soodsa hinna lubadusest tuleks teha väike turu-uuring, kui palju maksab pakutav toode või teenus otse ettevõtjalt või mõnest muust e-poest või teenusepakkujalt ostes.7. Kindlasti tuleb läbi lugeda vautšeriportaali kasutustingimused. Neis peab näiteks olema kirjas lepingust taganemisega seonduv ja see, kes sellisel juhul ostjale raha tagastab. Läbi tuleb lugeda ka konkreetse pakkumise tingimused, nt vautšeritel on sageli piiratud kasutusaeg või peab vautšeriomanik teenuse saamiseks eelnevalt kindlaks tähtajaks registreeruma.
    Millised on ostja ja müüja õigused ja kohustused?
    8. Kuna e-poes pole võimalik tootega tutvuda nii põhjalikult kui tavapoes, võib tarbija vastavalt võla­õigusseadusele sidevahendi kaudu sõlmitud lepingust taganeda 14 päeva jooksul ajast, mil toode temani jõudis. Teenuse ostu puhul algab tähtaeg lepingu sõlmimisest.9. Kui kaup, teenus või vautšer on ostetud kingituseks, siis tuleks teada, et lepingust saab taganeda see inimene, kes kauba, teenuse või vautšeri ostis.10. Sageli maksab toote tagastamisega seotud postikulud e-kaupleja, samas võib kaupleja panna selle kohustuse ka tarbijale, kuid siis peab see olema kirjas tellimistingimustes. Tarbijalt nõutav kauba tagastamisega seotud kulu ei tohi ületada kümmet eurot.11. 14-päevane tagastamisõigus ei kehti kõigi kaupade ja kõigi vautšerite puhul. Näiteks ei saa tarbija tagastada kaupa, mis on valmistatud tema isiklikke vajadusi arvestades (nt tema mõõtude järgi), samuti ürituste piletite vautšereid ei pea firma tagasi ostma.
    Kas ja millised on võimalused ebakvaliteetse toote/ teenuse puhul raha tagasi saada?
    12. Kui tarbija on interneti vahendusel tellitud kauba kätte saanud ja sellel ilmneb puudus, siis on tal õigus esitada müüjale kaebus kahe aasta jooksul alates kauba kättesaamisest. Teenuse korral on õigus esitada teenusepakkujale pretensioon kahe aasta jooksul alates teenuse kättesaamisest. Pretensioon tuleb esitada hiljemalt kahe kuu jooksul puuduse ilmnemisest, vastasel juhul on kauplejal õigus pretensiooni mitte lahendada.13. Kui toode/teenus või toote/teenuse kinkekaart või vautšer on ostetud kellelegi kinkimiseks, siis võib kaebuse kauplejale esitada kingi saaja, kui kaupleja seda aktsepteerib ning kingi­saajal on olemas ostutšekk, arve vm ostu sooritamist tõendav dokument. Samas on kauplejal õigus nõuda, et kaebuse teeb isik, kes kauba/teenuse eest tegelikult maksis. Kui vaidlus lõpeb raha tagastamisega, siis on kauplejal õigus raha tagastada samale pangakontole, millelt toimus esialgne maksmine.14. Kaebuse esitamiseks tuleb otsida üles kauba/teenuse ostu­tšekk, leping või mõni muu ostu tõendav dokument ja pöörduda viivitamatult kaupleja või teenuse­pakkuja poole. Lisaks ostutšekile oleks hea, kui alles oleks kogu ostuga seotud teave ja kirjavahetus.15. Kaupleja peab kaebusele vastama kirjalikult 15 päeva jooksul. Kui ta seda ei tee, keeldub kaebust lahendamast või tarbija pole tema pakutud lahendusega nõus, võib esitada kaebuse tarbijakaitseametile. Seda juhul, kui kaup/teenus on ostetud juriidiliselt, mitte eraisikult.
    Kelle poole probleemide korral pöörduda, kui on ostetud vautšer?
    16. Kaebusega toote või teenuse kvaliteedi kohta tuleb pöörduda kaupleja või konkreetse teenuse osutanud teenusepakkuja poole. Samal ajal on vautšerite puhul alati kasulik kaebuse koopia saata ka vautšeriportaalile, kes võib aidata vaidlust lahendada.
  • Hetkel kuum
Andrus Hiiepuu: kustkohast tulevad ja kuhu kaovad eesmärgid?
Ettevõtte üldiste sihtide seadmise kõrval kiputakse ära unustama, et absoluutselt iga inimese panus organisatsioonis peab olema samuti eesmärgistatud, kirjutab Elisa Eesti tegevjuht Andrus Hiiepuu.
Ettevõtte üldiste sihtide seadmise kõrval kiputakse ära unustama, et absoluutselt iga inimese panus organisatsioonis peab olema samuti eesmärgistatud, kirjutab Elisa Eesti tegevjuht Andrus Hiiepuu.
Netflix sai miljoneid kliente juurde, kuid aktsia langes ikka
Voogedastusplatvorm Netflix üllatas Wall Streeti esimeses kvartalis miljonite uute klientidega, kuid aktsia taandus järelturul sellegipoolest.
Voogedastusplatvorm Netflix üllatas Wall Streeti esimeses kvartalis miljonite uute klientidega, kuid aktsia taandus järelturul sellegipoolest.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Graafikud: võrdle, kuidas sinu maakonnas ärid hakkama saavad
Kogu Eesti tundis 2023. aastal, kuidas majanduslikult keeruline aeg tegi oma töö. Ettevõtete koondamiste ja pankrottide tagajärjel vähenes töökohtade arv ja suurenes töötute hulk. Kuigi palgakasv jätkus, oli see hulga väiksem kui aasta varem. Vaatluse alla võtsime sel korral kaks maakonda, mis jäävad Harjumaalt ja Tallinnast vaadates Eesti teise otsa: Valgamaa ja Võrumaa. Need naabermaakonnad külgnevad Läti­ piiriga, mis võiks anda vähemalt geograafilise eelise ekspordiks.
Kogu Eesti tundis 2023. aastal, kuidas majanduslikult keeruline aeg tegi oma töö. Ettevõtete koondamiste ja pankrottide tagajärjel vähenes töökohtade arv ja suurenes töötute hulk. Kuigi palgakasv jätkus, oli see hulga väiksem kui aasta varem. Vaatluse alla võtsime sel korral kaks maakonda, mis jäävad Harjumaalt ja Tallinnast vaadates Eesti teise otsa: Valgamaa ja Võrumaa. Need naabermaakonnad külgnevad Läti­ piiriga, mis võiks anda vähemalt geograafilise eelise ekspordiks.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
LHV tippjuht lahkub ametist
LHV Groupi nõukogu kutsub ametist tagasi juhatuse liikme, riskijuhi Martti Singi. Ühtlasi lahkub Singi samas ajaraamis ka LHV Panga juhatuse liikme ja riskijuhi kohalt.
LHV Groupi nõukogu kutsub ametist tagasi juhatuse liikme, riskijuhi Martti Singi. Ühtlasi lahkub Singi samas ajaraamis ka LHV Panga juhatuse liikme ja riskijuhi kohalt.
Kas rohepööre tähendab eurokommunismi? Või on see lihtsalt üks utoopia?
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Volkswagen Golf 50: kuidas Põrnika järeltulijast kujunes hea auto mõõdupuu
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Eelarvenõukogu: riigivõlg kasvab kiirelt
Eelarvepuudujääk ulatub järgmistel aastatel koguni 5%ni SKPst ja riigivõlg jätkab kiiret kasvu. Selline eelarvepoliitika seaks ohtu Eesti majanduse stabiilse arengu ega vastaks eelarvereeglitele, selgub pressiteatest.
Eelarvepuudujääk ulatub järgmistel aastatel koguni 5%ni SKPst ja riigivõlg jätkab kiiret kasvu. Selline eelarvepoliitika seaks ohtu Eesti majanduse stabiilse arengu ega vastaks eelarvereeglitele, selgub pressiteatest.
Everaus rajab Rae valda uue elukvartali
Everaus Kinnisvara rajab Rae vallas asuvasse Järvekülla uue elamukvartali, alustades ehitusega suvel.
Everaus Kinnisvara rajab Rae vallas asuvasse Järvekülla uue elamukvartali, alustades ehitusega suvel.