• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Poola kindlustusgigant laieneb

  Kesk- ja Ida-Euroopa suurim kindlustusselts PZU, mis on asutatud juba 1803. aastal, laienes nüüd Balti riikidest viimasena ka Eestisse. Tõsiselt ülekapitaliseeritud Poola kindlustusselts, kelle kapital ületab nõutut neljakordselt, loodab kolme-nelja aasta jooksul kasvada Baltimaades suuruselt kolmandaks turuosaliseks. Ettevõte tegutseb ka Ukrainas.

  PZU loodab saada Balti riikides 100 miljonit eurot brutopreemiaid, kirjutas Poola ärileht Puls Biznesu. Ettevõte vaatab ka ülevõtmisvõimalusi Horvaatias, Sloveenias ja Bulgaarias, kuid Tšehhis ega Türgis ülevõtmisvõimalusi ei ole. Kuna Lääne-Euroopas on kindlustusseltside omakapitali­tootlused madalad, siis pigem välistaks PZU juhatuse esimees Andrzej Klesyki ka sinna laienemise, kirjutas leht.
  “Paljud ütlesid meile paari aasta eest, et me ei suuda hoida suurt turuosa,” ütles Andrzej Klesyk reedel pressikonverentsil Poola saatkonnas Tallinnas. “Me kasvatasime Poola elukindlustusturul turuosa 42,3 protsendilt 43,6 protsendile. Kahjukindlustusturul vähenes turuosa 32,6 protsendilt 31,2 protsendile. Me ei karda seista vastu sellistele rahvusvahelistele tegijatele nagu Aviva, Axa,  ING või Allianz,” ütles Klesyk.
  Kolm aastat börsil olnud ettevõtte aktsia on pakkunud korralikku dividenditootlust. Börsile tulekust on 44,2% aktsionäride tulust tulnud dividendidest ja 55,8% aktsia hinna tõusust, rääkis Klesyk.
  Balti ambitsioon. Eestis on tugev potentsiaal kahjukindlustuse toodetel, kuna kindlustamata isikute osakaal on suur. “PZU ambitsioon on Balti riikides jõuda kahjukäsitluses esikolmiku hulka,” ütles PZU Eesti filiaali juht Mihkel Uibopuu. “See tähendab sarnast ambitsiooni ka Eestis.”
  Pensionifonde selts Eestis esialgu pakkuma ei hakka, kuigi Poolas ollakse teise samba fondivalitsejate seas suuruselt kolmas.
  “Oluline ei ole see, kui suur on turuosa või koht – ainus, mis loeb, on tootlus,” ütles PZU juhatuse liige Boguslaw Skuza intervjuus Äripäevale pensionifondide kohta. “Isegi üheprotsendipunktine erinevus aastatootluses loeb aastakümnete peale suurelt. Sellest oleneb, kui suurt pensioni inimene pensionipõlves saab. See on ­ainus, mis on oluline.”
  Mis saab Poola pensionisüsteemist, kus valitsus tahab võtta fondide käest ära riigivõlakirjad, on jätkuvalt lahtine. Poola rahandusminister just vahetus, eks vaatame, mis sellest saab, ütles Skuza. Ka on Poola valitsusel plaanis muuta pensionifondide tootluste võrdlusbaasi.
  “Praeguse süsteemi kohaselt on sedasi, et need fondivalitsejad, kelle pensionifondid ei suuda saavutada fondide keskmist tootlust, peavad oma vahenditest kompenseerima fondile puudujääva tootluse,” ütles ta. “Aja jooksul on fondide tootluste vahe vaid kasvanud.”
  PZU aktsia suhtes oli Skuza optimistlik. Küsimusele, et kui välja jätta PZU aktsia, siis millise kindlustusseltsi väärtpaberit ta ostaks, vastas ta kiiresti, et talle meeldib Berkshire Hathaway.
  “Paistab, et kõik, mida Buffett puudutab, muutub kullaks,” ütles ta. “Kuid ka ilma Buffettita on GEICO (Berkshirele kuuluv kindlustusselts – toim) väga hästi juhitud. Aga üldiselt on maailmas palju häid kindlustusseltse.”
  Oma panka ei osta. Klesyk on öelnud intervjuus Bloombergile, et PZU on huvitatud märkimisväärsetest osalustest Poola ettevõtetes, sealhulgas finantssektori omades, mis annaks kindlustusseltsile piisavalt teenimisvõimalust, kuid pikaajaliselt ei ole nad huvitatud mis tahes pangas kontrollosaluse omamisest.
  Küsides Skuza käest, miks PZU ei taha osta mõnda panka, vastas ta, et pangandus ja kindlustus on väga erinevad tegevusvaldkonnad ja täiesti erinevate regulatsioonidega.
  “Ma ei tea ühtegi edukat kindlustusseltsi, kes juhiks panka,” ütles Skuza. “Et pangad omavad kindlustusseltse, see on levinud.”
  Vaatame, mida kujutab endast PZU investori perspektiivist. Aastaga on aktsia tootnud 32,1%. Aktsia on suhteliselt odav (P/E 12,7). Dividenditootlus, mis on varasematel aastatel olnud kõrgem, on praegu 4,3%.
  Börsigigant. 16 miljoni kliendiga PZU on Poola börsil turuväärtuselt viiendal kohal. Ligi 10 miljardi eurone turuväärtus tähendab, et näiteks Soome börsil on vaid viis sellest seltsist suurema turuväärtusega ettevõtet. Paistab, et PZU-l on palju vaba kapitali ning suur Poola turg hakkab kitsaks jääma.
  JPMorgan Cazenove’i analüütikud hindasid PZU kolmanda kvartali tulemust tugevaks nii kahjukindlustuse (nõrgem majandus tähendas vähem autosõite ja seeläbi vähem liiklusõnnetusi ning vähe suuri ilmast tingitud kahjusid), elukindlustuse kui ka investeerimistulu poolest. Analüütikutelt on aktsia saanud 12 ostusoovitust, 7 hoia-soovitust ja 4 müügisoovitust. Aktsia hinna tõus on poomas analüütikute keskmist hinnasihti (446,64 zlotti), pakkudes –4,6% tootlust hinnasihini.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Tegelikult oleme me eriolukorras – käitugem siis vastavalt
Meile on jäetud praeguses koroonakriisis suhteliselt palju vabadust, kuid kui me sellega paremini ümber käima ei hakka, siis võib-olla mitte lõpmatuseni, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Meile on jäetud praeguses koroonakriisis suhteliselt palju vabadust, kuid kui me sellega paremini ümber käima ei hakka, siis võib-olla mitte lõpmatuseni, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Dow Jones lõpetas nädala ajaloolise tipptulemusega
Dow Jonesi tööstuskeskmine tõusis täna 0,21% ja sulgus 35 677,02 punktil, mis on ajaloo kõrgeim tulemus.
Dow Jonesi tööstuskeskmine tõusis täna 0,21% ja sulgus 35 677,02 punktil, mis on ajaloo kõrgeim tulemus.
Reklaamimüügi TOPi võitja: olime valmis suuremaks kukkumiseks
Äripäeva reklaamimüügi TOPi võitis Postimees Grupp, mille müügidirektori Taavi Lätti sõnul oldi eelmisel aastal valmis suuremaks kukkumiseks, kuna reklaamimüük sai koroonakriisist tugevalt pihta.
Äripäeva reklaamimüügi TOPi võitis Postimees Grupp, mille müügidirektori Taavi Lätti sõnul oldi eelmisel aastal valmis suuremaks kukkumiseks, kuna reklaamimüük sai koroonakriisist tugevalt pihta.
Fotod: varju hoidnud ERIALi niiditõmbajad astusid kohtu ette
Kohe algab Hoiu-laenuühistuga ERIAL seotud isikute kriminaalasjas esimene sisuline arutelu.
Kohe algab Hoiu-laenuühistuga ERIAL seotud isikute kriminaalasjas esimene sisuline arutelu.