28. november 2013 kell 21:00

Puhkepäev. Randalu naudib vabadust

Pianist Kristjan Randalu ja keelpillikvartett Prezioso kontserdil kõlavad tuntud ja aegumatud lapsepõlve meloodiad.

Kristjan Randalu puutus Kustas Kikerpuu, Uno Naissoo, Eino Tambergi ja Ülo Vinteri loominguga, kelle lugude uued seaded Vanemuises, Kumus ja Pärimusmuusika Aidas kõlavad, kokku lapsepõlves. Ta mäletab neid viise telekast ja plaadilt – “Entel-tentel” oli nende peres ikka populaarne. Samuti vanaema laulu­repertuaarist.

“Üldiselt on need viisid algus millelegi uuele, mida tingimata algselt kohe ei kuulnud. Sellest tulenevalt võib kasvada ühest väikesest laulust pikk teos ulatusliku arenguga,” selgitas Randalu lugude seadete sünnilugu ja lisas: “Kava on mulle endale väga minulik, kuna näen siin võimalikku sümbioosi klassikalise kõlapildi ja džässiliku vabaduse vahel.”

Hea koostöö kvartetiga. Kuigi kõlama hakkavad aegumatute lugude seaded, leidub kavas ruumi ka värskele materjalile.

“Osaliselt on lood päris uued – see on juba mulle isiklikult põnev. Samuti pole ma eelnevalt ainult koosseisuga klaver pluss keelpillikvartett oma muusikat esitanud. On olnud küll kooslusi, mis on teiste pillide kõrval veel keelpille hõivanud, samuti koostööd orkestritega, aga see kammermuusika ansambel on seekord uus,” rääkis Randalu.

“Mulle meeldib koostöö juba valmis üksustega. Läbi aastate tegutsenud ansamblitel on sünergia ja üksteise sügav mõistmine, mida ei saa niisama kiiruga asendada. Detailitaju seoses kõikide kõlaliste nüanssidega ja õigel ajal maksimaalselt muusikas olemine – hindan seda väga Prezioso juures,” selgitas ta.

 

Jazz

Kristjan Randalu & Prezioso

3.12 kl 19 Tartu Ülikooli aula8.12 kl 17 Kumu auditoorium15.12 kl 16 Viljandi Pärimusmuusika AitPiletid: 5–15 eurotwww.jazzkaar.ee

Hetkel kuum