Indrek Kald • 29. november 2013 kell 11:23

Elektri börsipakett oli novembris 6% soodsam

Populaarseima börsipaketi elektritarbijad maksid avalike hinnakirjade järgi novembris 6% väiksema arve kui levinuima fikseeritud hinnaga paketi kasutajad.

Elektripakettide võrdlusportaali energiaturg.ee juhtiva analüütiku Pirmin Tamme sõnul oli börsihind novembris stabiilne ning anomaaliaid ei esinenud. "Soodsat börsihinda toetas normaalsest suurem pealevool hüdrojaamade reservuaaridesse. Kuigi reservuaaride täituvus on veidi langenud, on see mediaantasemele lähemal kui kuu aega tagasi. Samuti ei esinenud novembris suuremaid avariisid või hooldustöid ning tuumaelektri stabiilne toodang toetas madalaid hindu," selgitas ta.

Börsi- ja fikseeritud paketi võrdlus näitab, et novembris oli näiteks 1750kilovatt-tunnise aastatarbimisega korteril börsihinnaga pakett koos käibemaksuga 0,54 eurot odavam kui enimvalitud fikseeritud pakett.

Elektriküttega eramu, mille aastane tarbimine on 22 500 kilovatt-tundi, pakettide hinnavahe oli novembris 6,97 eurot börsipaketi kasuks. Hinnad sisaldavad käibemaksu, kuid tegemist on üksnes elektri maksumusega, ilma võrgutasude ja aktsiisideta. 

Ligi 250 000 tarbijat, kelle üheaastane leping kaotab aasta lõpus kehtivuse, peaksid oma edasise elektrilepingu osas valiku langetama hiljemalt 10. detsembril.

Hetkel kuum