• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Deflatsioon on inflatsioonist halvem

  Tarbijahindade langus võib ju kõlada hea uudisena: hinnad langevad ning raha eest saab rohkem kätte. Kuigi inimesed näitavad inflatsiooni peale näpuga, süüdistades seda elustandardi alandamises, on deflatsioon ikkagi inflatsioonist halvem.

  Viimastel aastatel oleme näinud kiiret inflatsiooni ja mitu investeerimiseksperti on andnud soovitusi, et raha ei tasuks hoida pangakontol, kuna inflatsioon sööb selle lihtsalt ära. Soovitused on ju õiged olnud, aga kui vaadata seda asja teiselt poolt, siis: hindade langus ei pane majandust õitsema.
  Pidur peale. Paul Krugman kirjutas 2010. aastal, et kui hinnad langevad, lükkavad tarbijad ostu­otsuseid edasi. Kuna tarbija tahab tooteid ja teenuseid kätte saada võimalikult odavalt, ei asu ta kulutama kohe, vaid näiteks järgmisel nädalal või kuul, kuna loodab veel madalamat hinda. See paneb aga majandusele piduri peale.
  Lisaks kahjustab deflatsioon laenuvõtjaid, kuna langevate palkade/tulude korral on võlgu raskem tasuda. Laenuvõtjad võivad olla sunnitud vähendama oma kulutusi, näiteks kärpima palku ja töökohti. See paneb tööle ahelreaktsiooni terves majanduses, kuna vähenevad töökohad ja tarbimine.
  Nõrk inflatsioon ja kõrge töötuse määr sundisid Euroopa Keskpanka möödunud kuul langetama baasintressi rekordmadala 0,25%ni. Deflatsiooni oht on eurotsoonis olemas ning see võib tähendada suurt investeerimistrendi muutust, kus raha voolab aktsiatest tagasi riigivõlakirjadesse.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Repliik: et kalli elektri talumise valu meenuks ka soojal suvel
Aastaaegade vaheldumine annab ka Eesti avalikule arvamusele hooajalise iseloomu. Just praegu, kui elektri hind on laes, tuleks küsida, kas mõni korralik tänapäevane tuulepark on tõesti nii talumatu, et sellele tuleb pidevalt rahalist ja poliitilist lõivu maksta, kirjutab Äripäeva arvamustoimetuse juht Neeme Korv.
Aastaaegade vaheldumine annab ka Eesti avalikule arvamusele hooajalise iseloomu. Just praegu, kui elektri hind on laes, tuleks küsida, kas mõni korralik tänapäevane tuulepark on tõesti nii talumatu, et sellele tuleb pidevalt rahalist ja poliitilist lõivu maksta, kirjutab Äripäeva arvamustoimetuse juht Neeme Korv.
Börs: tehnoloogiasektor tõi turgudele suure tõusu
USA suurimad aktsiaindeksid lõpetasid tänase päeva tugeva tõusuga, sest mure koroonaviiruse omikronitüve pärast laabus. Eelkõige osteti tehnoloogiasektori aktsiaid, vahendab Reuters.
USA suurimad aktsiaindeksid lõpetasid tänase päeva tugeva tõusuga, sest mure koroonaviiruse omikronitüve pärast laabus. Eelkõige osteti tehnoloogiasektori aktsiaid, vahendab Reuters.
Euroopa aasta idufirmade seast tõusevad esile Wise ja Wolt
Euroopa idufirmad ja eeskätt tehnoloogiasektorist tõmbavad tänavu raha kokku rekordilised 107 miljardit eurot, mida on aasta varasemast ligikaudu kolm korda rohkem, vahendab CNBC.
Euroopa idufirmad ja eeskätt tehnoloogiasektorist tõmbavad tänavu raha kokku rekordilised 107 miljardit eurot, mida on aasta varasemast ligikaudu kolm korda rohkem, vahendab CNBC.
Omikron jõudis Lätti
Omikroni nimega uus koroonatüvi tuvastati pühapäeval Lätis, vahendab Läti ringhääling LSM.
Omikroni nimega uus koroonatüvi tuvastati pühapäeval Lätis, vahendab Läti ringhääling LSM.