• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Ülimalt raske aasta kullakaevandajatele

  Kulla hinna 25% languse tulemusena on suur hulk kullakaevandajaid sel aastal kaotanud vähemalt poole enda väärtusest, kuid analüütikud pole veendunud, et põhi oleks saavutatud.

  Philadelphia Gold and Silver indeks on neljapäevase seisuga kaotanud aasta algusest 51% ning NYSE Arca Gold Bugs indeks 57%. Maailma suurim kullakaevandaja Barrick Gold aktsia on sel aastal odavnenud 56%, kirjutab MarketWatch.
  Börsil kaubeldavate fondide seas on peamiselt kullakaevandajatele keskenduv Market Vectors Gold Miners kukkunud viie aasta madalaimale tasemele, olles sel aastal 55% miinuses.
  Kaotused pole muidugi üllatavad, kui vaadata kulla hinna liikumist see aasta, mis on tegemas viimase kolme kümnendi halvimat aastat. Sellele vaatamata on kaevandajate miinused ligi kahekordsed võrreldes väärismetalli endaga.
  "Kullaaktsiad on jäänud kullale tootluste poolest alla alates 2008. aasta krediidikriisist," kommenteeris Gold Newsletteri toimetaja Brien Lundin. "See tuleneb sellest, et USA ja teised riigid maailmas on liikunud kriisist kriisi. Ja sellise suure finantsteadmatuse tingimustes investorid tahavad omada kulda kindlustusena ning mitte võtta n-ö paberaktsiate täiendavat riski," selgitas Lundin.
  Lisaks kannatavad kullakaevandajat maksude tõttu. Ühendriikide aktsiad on tõusnud kõigi aegade tippu ning suur osa investoreid on võtmas vähemalt osaliselt kasumeid välja. Seni on üks väheseid asju nende portfellis kasumeid tagasi hoidmas just kullaaktsiad. Seetõttu müüakse miinuses olevaid kullaaktsiaid, et tasakaalustada ning vähendada deklareeritavat tulu maksuaruandes.
  Autor: Fredy-Edwin Esse, California
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Aimar Ventsel: Kesk-Aasia õppetund – autoriteet pole jumalast antud
Pikemas perspektiivis on parem mõnevõrra võimu jagada, selmet panna alluvaid ihaldama absoluutset võimu pakkuvat ülemuse ametit, et siis ise sama autoritaarselt kõigile koht kätte näidata, kirjutab Kasahstani värske näite varal etnoloogiadoktor Aimar Ventsel.
Pikemas perspektiivis on parem mõnevõrra võimu jagada, selmet panna alluvaid ihaldama absoluutset võimu pakkuvat ülemuse ametit, et siis ise sama autoritaarselt kõigile koht kätte näidata, kirjutab Kasahstani värske näite varal etnoloogiadoktor Aimar Ventsel.
Naftaturgu suunab 61aastase inseneri käsi
Naftaturg on keerulise 2021. aasta läbinud suuremate hüpeteta – otsekui suunaks kellegi käsi toornafta hinda rahulikult, kuid kindlalt ülesmäge. Selle käe omanik on 61aastane naftainsener ja kuningapoeg, Saudi Araabia energeetika­minister Abdulaziz bin Salman Al Saud.
Naftaturg on keerulise 2021. aasta läbinud suuremate hüpeteta – otsekui suunaks kellegi käsi toornafta hinda rahulikult, kuid kindlalt ülesmäge. Selle käe omanik on 61aastane naftainsener ja kuningapoeg, Saudi Araabia energeetika­minister Abdulaziz bin Salman Al Saud.
Heiki Einpaul: kõige kõvema kisaga pole alati kõige suurem probleem
Energia kallinemisega toimetulemise võtmelahendus on säästlikumad ja alternatiivsed lahendused ning need, kes ainult virisevad ja abi nõuavad, jäävadki lõpuks hammasrataste vahele või õpivad efektiivsemalt taotlusi kirjutama, ütleb masinaehitusettevõtte Hekotek omanik Heiki Einpaul tööstusjuhtide küsitluse vastuses.
Energia kallinemisega toimetulemise võtmelahendus on säästlikumad ja alternatiivsed lahendused ning need, kes ainult virisevad ja abi nõuavad, jäävadki lõpuks hammasrataste vahele või õpivad efektiivsemalt taotlusi kirjutama, ütleb masinaehitusettevõtte Hekotek omanik Heiki Einpaul tööstusjuhtide küsitluse vastuses.
Endised kolleegid läksid Ukraina hanke pärast kaklema
Kaks Eesti ettevõtet vaidlevad tuntud Ukraina riigiettevõtte Antonov korraldatud hanke üle. Mõlemad süüdistavad teineteist ebaausas mängus.
Kaks Eesti ettevõtet vaidlevad tuntud Ukraina riigiettevõtte Antonov korraldatud hanke üle. Mõlemad süüdistavad teineteist ebaausas mängus.