6. detsember 2013 kell 18:17

Ülimalt raske aasta kullakaevandajatele

Kulla hinna 25% languse tulemusena on suur hulk kullakaevandajaid sel aastal kaotanud vähemalt poole enda väärtusest, kuid analüütikud pole veendunud, et põhi oleks saavutatud.

Philadelphia Gold and Silver indeks on neljapäevase seisuga kaotanud aasta algusest 51% ning NYSE Arca Gold Bugs indeks 57%. Maailma suurim kullakaevandaja Barrick Gold aktsia on sel aastal odavnenud 56%, kirjutab MarketWatch.

Börsil kaubeldavate fondide seas on peamiselt kullakaevandajatele keskenduv Market Vectors Gold Miners kukkunud viie aasta madalaimale tasemele, olles sel aastal 55% miinuses.

Kaotused pole muidugi üllatavad, kui vaadata kulla hinna liikumist see aasta, mis on tegemas viimase kolme kümnendi halvimat aastat. Sellele vaatamata on kaevandajate miinused ligi kahekordsed võrreldes väärismetalli endaga.

"Kullaaktsiad on jäänud kullale tootluste poolest alla alates 2008. aasta krediidikriisist," kommenteeris Gold Newsletteri toimetaja Brien Lundin. "See tuleneb sellest, et USA ja teised riigid maailmas on liikunud kriisist kriisi. Ja sellise suure finantsteadmatuse tingimustes investorid tahavad omada kulda kindlustusena ning mitte võtta n-ö paberaktsiate täiendavat riski," selgitas Lundin.

Lisaks kannatavad kullakaevandajat maksude tõttu. Ühendriikide aktsiad on tõusnud kõigi aegade tippu ning suur osa investoreid on võtmas vähemalt osaliselt kasumeid välja. Seni on üks väheseid asju nende portfellis kasumeid tagasi hoidmas just kullaaktsiad. Seetõttu müüakse miinuses olevaid kullaaktsiaid, et tasakaalustada ning vähendada deklareeritavat tulu maksuaruandes.

Autor: Fredy-Edwin Esse, California

Hetkel kuum