• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Riigikohus: kohtulõiv ei saa sõltuda avalduse esitamise viisist

  Riigikohus leiab, et kohtusse pöördumisel ei saa riigilõivumäärad olla sõltuvad avalduse esitamise viisist, kuna sellega riivatakse lubamatult isikute võrdsus-, menetlus- ja omandipõhiõigusi.

  Praegune riigilõivuseadus näeb ette tsiviilasjades erineva suurusega riigilõivud, olenevalt sellest, kas hagiavaldus on esitatud e-toimiku kaudu või muul viisil. Kehtiva regulatsiooni kohaselt tuleb näiteks 1000eurose nõudega maakohtusse pöördudes tasuda avaldust posti teel või digiallkirjastatult saates riigilõivu 175 eurot, kuid e-toimiku kaudu esitades 125 eurot. Seadusandja on leidnud, et avalduse esitamise viisist sõltuvate riigilõivumäärade kehtestamine on õigustatud eesmärgiga soodustada menetlusökonoomiat ja e-toimiku kasutamist, et seeläbi vähendada kohtute töökoormust.
  Riigikohus leidis aga, et inimestel peab olema kohtusse pöördumisel õigus võrdsele kohtlemisele. Riigikohtu hinnangul ei põhjusta väljapool e-toimikut esitatud avaldused kohtutele sedavõrd suuri lisakulusid, mis õigustaks erinevat kohtlemist kohtusse pöördumisel.
  Samuti märkis riigikohus, et e-toimiku ulatuslik kasutuselevõtt ei pruugi praegusel ajal soodustada menetlusökonoomiat ehk elektroonilist asjaajamist. Seda põhjusel, et e-toimiku näol on tegemist alles juurutamisjärgus oleva infosüsteemiga ja tsiviilasjades on hetkel lubatud pidada toimikut paralleelselt ka paberil, mistõttu trükitakse elektrooniliselt saabunud dokumendid siiski välja.
  „Kohtu põhiseaduslik ülesanne on kaitsta inimeste õigusi ning praegusel juhul on kaalukausil õigusriigi ühed kõige olulisemad põhiõigused,“ lausus riigikohtu esimees Priit Pikamäe. „Kui inimesel puudub oskus ja võimalus arvuti kasutamiseks, siis ei motiveeri ka rahaline surve teda esitama kohtule dokumente e-toimiku kaudu. Pigem võiks muuta e-toimiku infosüsteemi kasutajasõbralikumaks, nii et seda kasutataks vabatahtlikult. Alternatiiv oleks asetada seadusega kohtutele e-toimiku laialdasema kasutamise kohustus,“ lisas Pikamäe.
  Riigikohus tunnistas eilse otsusega riigilõivuseaduse § 57 lõiked 1 ja 15 ning lisa 1 põhiseadusega vastuolus olevaks ja kehtetuks osas, milles eristatakse tsiviilkohtumenetluse riigilõivumäärasid sõltuvalt avalduse esitamise viisist.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Neeme Korv: kui läheks antiutoopia asemel hoopis ... restorani
Kui leiame rohtu sügis- ja koroonamasenduse vastu, kasvatame endas enesekindlust ja suudame vastu seista ka antiutoopiale. Äripäeva arvamustoimetuse juht Neeme Korv pakub retsepti, mis lisaks toetab ettevõtlust.
Kui leiame rohtu sügis- ja koroonamasenduse vastu, kasvatame endas enesekindlust ja suudame vastu seista ka antiutoopiale. Äripäeva arvamustoimetuse juht Neeme Korv pakub retsepti, mis lisaks toetab ettevõtlust.
Dow Jones lõpetas nädala ajaloolise tipptulemusega
Dow Jonesi tööstuskeskmine tõusis täna 0,21% ja sulgus 35 677,02 punktil, mis on ajaloo kõrgeim tulemus.
Dow Jonesi tööstuskeskmine tõusis täna 0,21% ja sulgus 35 677,02 punktil, mis on ajaloo kõrgeim tulemus.
Putin: Tahate rohkem gaasi? Kiitke Nord Stream 2 heaks
Venemaa president Vladimir Putin ütles, et Venemaa saab suurendada gaasitarneid Euroopasse kohe, kui Saksamaa annab kasutusloa Nord Stream 2 gaasijuhtmele, kirjutab Financial Times.
Venemaa president Vladimir Putin ütles, et Venemaa saab suurendada gaasitarneid Euroopasse kohe, kui Saksamaa annab kasutusloa Nord Stream 2 gaasijuhtmele, kirjutab Financial Times.
Energiavaesus ähvardab muutuda reaalsuseks
Euroopa Komisjoni Eesti esinduse juht Keit Kasemets tõdes, et teatud hinna juures muutub enrgiavaesus Euroopa riikides väga suureks probleemiks.
Euroopa Komisjoni Eesti esinduse juht Keit Kasemets tõdes, et teatud hinna juures muutub enrgiavaesus Euroopa riikides väga suureks probleemiks.