12. detsember 2013 kell 21:00

Välismaalased ostsid hulgi Jaapani aktsiaid

Välismaalased on ostnud rekordiliselt Jaapani aktsiaid, kirjutas Bloomberg. ­Ostjad väljastpoolt Jaapanit on ostnud 11 kuuga 12,9 triljoni jeeni ehk 125 miljardi dollari eest rohkem Jaapani aktsiad, kui neid müünud, näitas Tokyo börsi statistika. Jaapani Topixi aktsiaindeks on tõusnud tänavu 44%.

Eelmine välismaalaste osturekord pärineb 2005. aastast, kuid järgnenud aastal tõusis Topixi indeks vaid 1,9%.

Abe poliitika tõsta palku, nõrgendada jeeni ja suurendada kasumeid tõstab aktsiad 2014. aastal kõrgemale, prognoosis Northern Trusti fondijuht Wayne Bowers.

25. septembril palus Jaapani peaminister Shinzo Abe New Yorgi börsipõrandal, et ostke minu Abenomiscsit ehk majanduse elavdamise plaani.

Alates mullu 16. detsembrist, kui Abe valiti peaministriks, on tema majanduse elavdamise, rahapoliitika lõdvendamise ja muud majandusreformid, mida tuntakse koondnimetuse Abenomics või kolme noole poliitika all, aidanud nõrgendada jeeni dollari vastu 23% ja tõstnud Jaapani aktsiaturgu 55%.

Mizuho varahalduse aktsiaanalüüsi juht Yoshihisa Okamoto prognoosis, et tuleva aasta lõpuks tõuseb Topixi indeks 1750 punktile. Eilse sulgemishinna pealt tähendaks see 40% tõusu. Ühtlasi on ta kõige optimistlikum analüütik Bloombergi küsitletutest, kes ootavad keskmiselt 19% börsitõusu.

Abe võrdles Jaapanit Gordon Gekkoga. “Tulin teile rääkima, et Jaapan saab taas olema maa, kus teenitakse raha, ja täpselt nagu Gordon Gekko tegi tagasituleku finantsmaailma 23aastase eemaloleku järel, võime öelda, et Jaapan on tagasi,” ütles Abe NYSE börsil, viidates 1987. aasta filmi “Wall Street” peategelasele, mis sai järje 2010. aastal.

“Huvitav on vaadata, kas Abe reformid hakkavad ka tegelikult tööle või mitte,” ütles Scout Investmentsi fondijuht James Moffett, kellele meeldivad Fuji Heavy Industries, Honda Motori, Toyota Motori ja Japan Tobacco aktsia.

Elame, näeme.

Hetkel kuum