• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Citi soovitab osta Tallinkit

  Citibanki arenevate ja piiriturgude aktsia­analüütik Maria Gratsova pani kokku piiriturgude strateegia ja lemmikaktsiad 2014. aastaks. Favoriitide seas on ka Tallink.

  Suurimat tõusuruumi aktsia hinnasihini nähaksegi just Tallinki aktsial. 5. detsembri hindadega tehtud ülevaates nähakse Tallinki aktsiale 56% tõusuruumi. Tallinna börsil on aga Tallinki aktsia kukkunud 0,87 eurole, võrreldes analüüsipäeva 0,93 euroga. Ise seda Tallinki aktsia suurimat tõusuruumi pank eraldi välja ei toonud.
  Võib küsida, kuidas on Eesti piiriturg. Ise oleme harjunud nägema Eesti aktsiaid pigem koos Põhjamaade või Kesk- ja Ida-Euroopa aktsiatega. Nüüd aga oleme kenasti ühes pajas aktsiatega Keeniast Kasahstanini. Paraku on see reaalsus. Eesti aktsiaturg ei ole arenenud turg (Skandinaavia) ega isegi arenev turg (Kesk- ja Ida-Euroopa suured maad), oleme piiriturg, kus on ainult üks huvitav aktsia – Tallink. Teised ettevõtted on meil nii väikesed, et nende aktsiad ikka naljalt ei jää institutsionaalsete investorite ega välisanalüütikute radarile ega uudistevoogu. Nagu näha, on Tallinki turuväärtus üsna väike, võrreldes teiste tabelis olijatega, mis tekitab küsimuse – kui aktsia langeks veel edasi, kas ta kaoks investorite pildilt juba tuleva aasta keskpaigaks? Sellisel juhul oleks Eesti nullaktsiamaa ehk veelgi rohkem kohalike investorite pärusmaa.
  Tekib küsimus, kas kaugelt vaadates nähakse midagi, mida meie ei näe? LHV kärpis alles Tallinki aktsia õiglase hinna vahemikku, tuues põhjusteks III kvartali nigelavõitu tulemuse ja oodatava väävlidirektiivi jõustumise mõju.
  Miks Tallink? “Veel ühe huvitava aktsia leiab endisest Nõukogude Liidust,” kirjutas Gratsova Tallinki kohta. “Eesti laevanduskompanii Tallink on saanud ostusoovituse. Meie analüütik näeb seda kui hästi positsioneeritud ettevõtet vaba rahavoo genereerimiseks, mis võimaldab grupil laene tagasi maksta ja muutuda püsivaks dividendimaksjaks.”
  Eestlastel on olnud ka kokkupuuteid investeerimisega Bank of Georgiasse. See pank on saanud Citibankilt hoia-soovituse. “Pank jätkab rekordkasumite teenimist ja uuendame aktsia hinnasihti detsembri alguses, kirjutas Gratsova. See pank on üks huvitavamaid piiriturgudel.
  Enamikku sellest aktsiavalikust ei ole Eesti investoritel sisuliselt kodunt lahkumata võimalik osta. Osa neist on LHV Pärsia lahe fondis, osa võib olla kunagi tehtud investeerimishoiustes.
  Kuid mida üldse oodata piiriturgudelt? Citibank näeb küllalt põhjuseid, miks jääda piiriturgude suhtes 2014. aastal optimistlikuks.
  Esiteks – 2013. aastal voolas kuni detsembrini piiriturgude fondidesse 4 miljardit dollarit, mis oli ere kontrast arenevate turgude fondidele, kust tõmmati välja 19 miljardit dollarit. Piiriturud on väiksemad, likviidsus on madalam ja see kaitseb neid USA keskpanga likviidsuse vähendamise juttudest tekkinud müügisurvest.
  Piiriturgude suhtes olid investorid optimistlikud, mida ei saa öelda arenevate turgude kohta. Toorained ei ole olnud sektorina koht, kus olla. Nende osakaal on piiriturgudel vaid 12%, arenevatel turgudel 21%.
  Piiriturgudel on veel tõusuruumi. Piiriturud on 47% kaugusel kriisieelsest tipust (arenevad turud 22%kaugusel). Oodatakse IPOde aktiivsuse kasvu, mis aitaks ära seedida sissetulevaid rahavooge. Ka leiavad investorid tuge dividendidest. Piiriturgude dividenditootlus on 3,7%, võrreldes arenevate turgude 2,6 protsendiga. Pikaajalisel investeerimisel nähakse piiriturge tulevaste arenevate turgudena.
  Optimism. Oleme piiriturgude suhtes optimistlikud, kuid pole mõtet oodata 2013. aasta kordumist, kirjutas analüütik. “Näeme MSCI arenevate turgude indeksit 2014. aasta lõpus 10–15% praegusest kõrgemal, kuid see arvutus on keeruline, kuna 2014. aasta mais vaatame indeksi koosseisu üle.”
  Võib tunduda ehk üllatav, et nii FTSE kui ka MSCI peavad piiriturgudeks nii Eestit kui ka Leedut, kuid mitte Lätit. Põhjus on lihtne. Eurot kasutusele võtvas Lätis ei ole piisava suurusega börsiettevõtteid – järelikult ei ole tegemist investeeritava piirkonnaga. Tühjust ei saa indeksisse mingi osakaaluga lisada, olgu riik ja selle väiksed ette­võtted nii tublid kui tahes.
  Piiriturgude mõiste autoriks võib pidada International Finance Corporationi asepresidenti Farida Khambatat, kes kasutas seda väljendit 1992. aastal, luues piiriturgude indeksid. Üldistatult on piiriturud investeeritavad turud, kus turuväärtused  ja likviidsus on madalamad kui kaugemale arenenud arenevatel turgudel.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Eva Truuverk: Eestist võiks saada rohepöörde Silicon Valley
Kui me tahame ühiskonda järgmisele tasemele tõsta, peame leidma uue mudeli, mis soodustaks arengut ning mille tulemusena looduskeskkond on hoitud ja taastatud, kirjutab arvamuskonkursi Edukas Eesti toetaja, Rohetiigri eestvedaja Eva Truuverk.
Kui me tahame ühiskonda järgmisele tasemele tõsta, peame leidma uue mudeli, mis soodustaks arengut ning mille tulemusena looduskeskkond on hoitud ja taastatud, kirjutab arvamuskonkursi Edukas Eesti toetaja, Rohetiigri eestvedaja Eva Truuverk.
NFT – kuum plokiahela trend – saab oma ETFi
USA varahaldur Defiance ETF käivitab Defiance Digital Revolution ETFi, mis hakkab järgima plokiahelaga seotud ettevõtete ja non-fungible token'i (NFT) indeksit.
USA varahaldur Defiance ETF käivitab Defiance Digital Revolution ETFi, mis hakkab järgima plokiahelaga seotud ettevõtete ja non-fungible token'i (NFT) indeksit.
Volkswageni autotarkvaraettevõte muudab oma äristrateegiat Eestis
Volkswagen Grupi tarkvaraalaseid kompetentse koondav ettevõte CARIAD SE muudab oma strateegiat ja äritegevuse fookust Eestis. Selle tulemusel hakkab CARIAD Estonia haldama kõiki ettevõtte rahvusvahelisi tütarettevõtteid.
Volkswagen Grupi tarkvaraalaseid kompetentse koondav ettevõte CARIAD SE muudab oma strateegiat ja äritegevuse fookust Eestis. Selle tulemusel hakkab CARIAD Estonia haldama kõiki ettevõtte rahvusvahelisi tütarettevõtteid.
Madis Toomsalu võimalikust kriisist kinnisvaras: juba tasub karta
„Juba tasub karta,“ ütles LHV Grupi juht Madis Toomsalu kinnisvaraturult terendavaid kriisimärke hinnates. Eelmine kinnisvarakriis tema sõnul küll ei kordu, kuid märke uue krahhini viivast on turul küll.
„Juba tasub karta,“ ütles LHV Grupi juht Madis Toomsalu kinnisvaraturult terendavaid kriisimärke hinnates. Eelmine kinnisvarakriis tema sõnul küll ei kordu, kuid märke uue krahhini viivast on turul küll.