17. detsember 2013 kell 17:28

Hiinale kuulub peaaegu rekordiline kogus USA võlga

Ühendriikide suurim võlausaldaja Hiina kasvatas oktoobris enda hallatavate USA valitsusvõlakirjade hulka peaaegu rekordilise tasemeni pärast seda, kui Föderaalreserv otsustas üllatuslikult mitte lõpetada enda võlakirja ostuprogrammi.

Hiina suurendas oktoobris enda hoitavate võlakirjade mahtu 10,7 miljardi dollari ehk 0,8% võrra, omades oktoobri lõpus 1,304 triljoni dollari väärtuses USA valituse võlakirju, vahendab eile avalikustatud andmeid Bloomberg News.

Hiina kõigi aegade rekord pärineb 2011. aasta juulist, mil maailma suuruselt teine majandus omas 1,314 triljoni dollari eest USA valitsuse võlakirju. Välismaalaste käes olevate võlakirjade maht kasvas oktoobris 600 miljoni võrra, 5,65 triljoni dollarini.

Föderaalreserv üllatas kauplejaid ning pani kihama finantsturud üle maailma 18. septembril, kui üllatuslikult otsustas jätkata enda 85 miljardi dollariliste igakuiste võlakirjade ostudega.

Kolmandas kvartalis kasvasid Hiina välisvaluuta reservid 4,7%, mis tekitas suuremat nõudlust Ühendriikide valitsuse võlakirjade järele ning samuti otsustas Hiina säilitada jüaani ettenähtud kauplemisvahemikus.

Autor: Fredy-Edwin Esse, California

Hetkel kuum