LHV: Merkol potentsiaali üllatusteks

05. jaanuar 2014, 07:34

Kuna ühest globaalset majanduse kasvu või langust ei ole oodata siis ei ole võimalik öelda ka ühest prognoosi Tallinna börsile kuna seal noteeritud ettevõtteid mõjutavad väga erinevad tegurid ja majandused, märkis LHV Panga analüütik Joonas Joost.

Joosti sõnul on näiteks Tallinna Vesi väga stabiilse äriga kohalik ettevõte, mille aktsia tulemusele avaldab 2014 aastal ilmselt kõige suuremat mõju kohtu seisukoht tariifivaidluse osas.

Kuigi ka Premia Foodsi puhul omab aktsia hinnale väga olulist mõju asjaolu, kui suureks kujuneb Rootsi Põllumajandusameti poolt ettevõttele makstav hüvitis, siis äridünaamika seisukohalt mõjutavad ettevõtet enim hoopis forelli hinna liikumine ning kalatoodete nõudlus Soomes aga ka jäätise müügi edukus nii Balti kui Venemaa turgudel, lausus Joost. "Kuigi 2013 suvel läks Premia jäätiseäril väga hästi ning ettevõte peab päris kõvasti pingutama, et järgmisel suvel seda tulemust lüüa siis stabiilsema hinna korral tuleb kalasegmendi tulemus ilmselt 2014 aastal parem," märkis ta. 

Joosti sõnul mõjutavad Silvano Fashion Grupi tulemusi hoopis arengud Venemaa, Valgevene ja Ukraina (olulisuse järjekorras) majanduses ja jaekaubanduses ning niisamuti nimetatud riikide valuutakursside kõikumised euro suhtes. "Kui 2013 aasta esimesel poolel maadles ettevõte madalate marginaalidega siis teisel poolaastal tundub nõrgaks kohaks kujunevat müük Venemaal," märkis Joost. ""Ootame siiski, et ettevõtte käive on 2014 aastal kõrgem kui 2013 ning paranenud kasumlikkuse tõttu ootame ka kasumi kasvu."

2014 aasta ehitusmahtude ja -marginaalide vähenemine Eestis mõjutab negatiivselt nii Merko Ehitust kui Nordeconi, nentis analüütik. Praegune madal tooteportfell viitab, et Nordecon on 2014 aastal teostatavate tööde osas olnud väga valikuline, mis väljendub nii käibe kui kasumi languses, selgitas Joost. "Sõltuvalt arendusprojektide edukusest on Merkol potentsiaali ka positiivseteks üllatusteks."

Soome majanduse käekäigust sõltuvad kõige rohkem vast Tallink Grupi ja Harju Elektri tulemused, kuigi esimese puhul on olulisem tarbijate kindlustunne ning teise puhul arengud tööstuses, lausus Joost. Kuna Viking Grace tuli liinile 2013 aasta alguses, siis aastases võrdluses peaks Tallinki jaoks 2014 aasta näitama pigem positiivsemaid arenguid, kuid järjest päevakorralisemaks muutub 2015. aastast kehtima hakkava merekütuse väävlisisalduse direktiivi mõju, lisas ta.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
08. January 2014, 15:32

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing