Eesti Energia: müüjavahetus enamikele säästu ei tooks

Indrek Kald 07. jaanuar 2014, 10:12

Enamike majapidamiste jaoks poleks elektrimüüja vahetus mullu suurt säästu kaasa toonud, ütles Eesti Energia juhatuse liige Margus Rink.

Eleringi andmeil vahetas eelmisel aastal Eestis elektrimüüjat ligi 6% tarbimiskohtadest. Ainuüksi aastavahetusel vahetas elektrimüüjat 18 000 klienti. Näiteks Soomes vahetas tunamullu müüjat pea 8% klientidest. "Jah, seda on mõnevõrra rohkem kui Eestis, kuid Soome elektriturg on olnud kodumajapidamistele avatud 16 aastat, mitte 12 kuud," kommenteeris Rink.

"Kliendid ei vaheta elektrimüüjat ju niisama vahetamise pärast, vaid ikka siis, kui sel on mõtet. Näiteks kui tekib rahaline sääst. Paraku näitas möödunud aasta, et enamike majapidamiste jaoks poleks müüjavahetus suurt säästu kaasa toonud," lisas ta pressiteates.

Rink kinnitas, et nüüd, kus elektri hinna subsideerimine maksumaksja taskust on lõppenud, joonduvad kõik müüjad turuhinna järgi. "See tagabki, et Eesti klientidel on igal ajahetkel elekter kättesaadav parima võimaliku hinnaga. Ühtlasi on Eesti elektri jaeturul elektrimüüjate juurdehindlused võrreldes Põhjamaadega marginaalsed või kaubeldakse isegi kahjudega," lisas ta.

Esimesest elektrimonopoli järgsest aastast jääb Eesti Energia juhatuse liikme sõnul sagedase vaidlusteemana meelde küsimus, kas turg hakkas toimima või mitte. "Uued tulijad üritavad turu toimivuse mõõdupuuna kasutada elektrimüüja vahetajate hulka ning Eesti Energia turuosa. Arusaadav – sellised mõõdupuud on igati nende huvides. Kliendi vaatenurgast on aga olulised hoopis teised kriteeriumid," märkis ta.

"Kliendi jaoks tähendab turu toimimine seda, et kaupa on saada ning et turukonkurents annab seda kaupa igal ajahetkel parima võimaliku hinnaga. Ning nii vaadates – ja kuidas üldse teisiti, kui mitte kliendi vaatest – toimib elektriturg suurepäraselt," lisas Rink.

Eesti koduklientide elektriturul on valida kaheksa müüja vahel. Eesti Energia turuosa Eesti elektriturul on ligi 70%. "Loomulikult tunneme rõõmu selle üle, et pärast esimest vabaturuaastat otsustas oma lepingut Eesti Energiaga pikendada ligi 97% klientidest. Kuid selle põhjal ei saa kuidagi väita, et turg ei toimi. Küll aga seda, et Eesti Energia lihtsad ja selged pakkumised meeldivad klientidele," lisas ta.

Rink lisas, et esimesed 12 kuud elektriturgu pole kindlasti mitte see, mida näeme siin viie aasta pärast. "Mitmeid võimalused näiteks kaugloetavate arvestite näol on müüjatele ja mõistagi klientidele alles avanemas. Küll aga võiksime oma teisele avatud turu aastale minna vastu uhkustundega. Eesti tegi maailmarekordi avatud turu elektrilepingute sõlmimises ja ka hilisemaid tulemusi ei tarvitse kritiseerida," selgitas ta.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
07. January 2014, 10:13
Otsi:

Ava täpsem otsing