HSBC ei soovita Hiina vastu panustada

08. jaanuar 2014, 00:00

Kiiresti kasvav Hiina on viimasel ajal investoritele meelehärmi valmistanud. Kommunistliku riigi teenuste sektor langes detsembris madalaimale tasemele pärast 2011. aasta augustit. Briti pank HSBC ei soovita sellest suuri järeldusi teha, kuna arvab, et Hiina majanduskasv veel kiireneb.

HSBC hinnangul kogub Hiina majanduskasv hoogu 2015. aastal ja siis paranevad ka maailma suuruselt teise majanduse väljavaated.

Detsembris langes Hiina ostujuhtide indeks (PMI) novembri 52,5 punktilt 50,9 punktile. See on madalaim tase pärast 2011. aasta augustit. Tootmissektor seevastu oli tugevam, kuna kasvumäär oli ainult pisut nõrgem kui novembri kaheksa kuu tipp.

“Kui vaadata kvartali keskmist, oli neljas kvartal parem kui kolmas ja teine,” ütles HSBC Kesk- ja Ida Euroopa ning Sahara-taguse Aafrika peaökonomist Murat Ulgen CNBC-le.

“Kui jälgida indikaatoreid, siis on uued tellimused kasvanud viimased viis kuud, kuigi pisut aeglasemalt. Tööhõive on paranemas, kuid see on olnud vaevumärgatav. Üldiselt on küll kasv – arenevad turud jätkavad kasvamist, aga tempo on aeglane ja valmistab pisut pettumust,” lausus ­Ulgen.

Hiinal üle 7% kasvu. Ulgen ütles CNBC-le, et ­Hiina pärast pole vaja muretseda. “Arvame endiselt, et Hiina majandus kasvab sel aastal 7,4% ja 2015. aastal 7,7%. Ma arvan, et Hiina aeglustumine toimub poliitika kontekstis. Seal on käimas reformid, et muuta majanduskasvu struktuuri ekspordilt sisetarbimisele,” ütles ta.

HSBC peaökonomist Stephen Kingi sõnul on tänavu ikkagi põhjust olla optimistlik, mis sest, et arenevate turgude aastalõpunäitajad valmistasid pettumuse. “Hiina teeb alles tasa sadu aastaid kestnud eraldumist ülejäänud maailmast,” ütles King.

Ta lisas, et Hiina investeerib teistesse maailma piirkondadesse, kus puudub 21. sajandi infra­struktuur. “See võimaldab Hiinal lihtsamat juurde­pääsu ressurssidele ja teised arenevad turud saavad siis ka üksteisega paremini äri teha,” märkis ta.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    07. January 2014, 18:53
    Otsi:

    Ava täpsem otsing