Elektri börsihind oli detsembris aasta madalaim

Indrek Kald 09. jaanuar 2014, 09:16

Detsembris oli kuu keskmine elektri börsihind Eestis aasta kõige madalam.

Põhjamaade elektribörsi Nord Pool Spot (NPS) andmeil langes NPS Eesti hinnapiirkonna hind eelmisel kuul 12,9 protsenti, 36,84 euroni megavatt-tunnini.

Põhjamaade elektribörsi süsteemihind jäi keskmiselt 32,66 euro tasemele, olles langenud novembriga võrreldes 11%. Lätis ja Leedus toimus samal ajal kogu NPSi suurim hinnalangus, kui hind alanes viiendiku võrra, 37,48 euroni megavatt-tunni kohta.

Madalaim oli elektri turuhind eelmisel kuul Taani hinnapiirkondades. Seejuures oli 24. detsembril Taani esimeses hinnapiirkonnas elektri hind miinus 6,28 ja teises piirkonnas miinus 3,63 eurot megavatt-tunnist ning madalaimaks tunnihinnaks kujunes miinus 62,03 eurot. Negatiivseid hindu esines ka teistel Euroopa turgudel. Negatiivseid hindu põhjustasid pühadega kaasnev madal tarbimine ja soodsad tuuleolud.

Alates 6. detsembrist on prooviperioodi raames turu kasutuses Eesti ja Soome hinnapiirkondi ühendav merekaabel EstLink 2. NPS Eesti ja NPS Soome hinnad olid detsembris võrdsed 78,4%-l tundidest. Eesti ja Soome vaheliste ühenduste võimsusvood olid eelmisel kuul suunatud 90,5%-l tundidest Soomest Eestisse.

Fossiilsetest kütustest elektri tootmist mõjutavate süsinikdioksiidi kvootide hinnad kerkisid detsembris veidi, jäädes vahemikku 4,48-5,02 eurot tonni kohta. Eestisse imporditud maagaasi kuu keskmine hind oli detsembris Eleringi hinnangul 29,46 euro tasemel megavatt-tunni kohta.

13. detsembril toimus Läti ja Eesti süsteemihaldurite korraldatud esimene Eesti-Läti elektriühenduse ülekandevõimsuse osalise jaotamise ehk limiteeritud PTRide oksjon. Müügis olnud 50 megavatti ülekandevõimsust 2014. aasta igaks tunniks osteti hinnaga 6,35 eurot ning jaanuari igaks tunniks müügis olnud 150 megavatti ülekandevõimsust osteti hinnaga 0,45 eurot megavatt-tunni kohta.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
09. January 2014, 09:22
Otsi:

Ava täpsem otsing