Puhkepäev. Lätlaste uue ajastu algus

10. jaanuar 2014, 00:00

Nüüd, kus Läti on läinud ka üle eurole, on hea põhjus tutvuda lõunanaabrite uute ja ka vanade rahatähtedega.

Eesti Panga muuseum pakub selleks võimalust. Detsembrist avatud näitusel “Läti raha: latist euroni” näeb nii taustainfot naabrite rahapoliitika kohta alates 20. sajandi algusest kui ka riigi paber- ja metallraha arenemist, muutumist läbi selle aja.

Väljas on eelmise sajandi esimestel kümnenditel kasutatud kupüürid, nõukogudeaegsed Lenini pildiga rahatähed, veel detsembris kasutusel olnud latid, erinevatel aegadel välja antud meenemündid ja 1. jaanuarist käibele lastud eurod. Tõsi, viimased suurt eufooriat ei tekita, sest sarnanevad ju kõigis teistes riikides kasutusel olevate eurodega. Aga kel aega ja tahtmist teemasse süveneda, see saab üldiselt kokku põneva ülevaate Läti raha ajaloost.

Andeks võis anda kupüüre uurides isegi selle, et kogu näitus olid vitriini alla pandud nagu muuseumis ennemuiste, taustaks juures pikad tekstid. Mõni video või mäng oleks ehk teema huvitavamaks teinud ja sellele atraktiivsust lisanud. Õnneks päästis selle seiga kõik muu muuseumis pakutav.

Palju oli interaktiivset, mis rahateema üldiselt põnevaks ja kaasahaaravaks muutis – simulatsioonid, mängud, kaasamõtlemist nõudvad küsimused, videod raha arengu ja valmistamise kohta, vahakujud, Eesti meenemüntide kapp, info börsi ja Eesti Panga töö kohta, erinevates riikides välja antud eurod jm.

Ka täiskasvanuna, lastest ma ei räägigi, ei taha ma muuseumis käies kilomeetrite kaupa tekste lugeda, vaid midagi kogeda, pakutust kuidagi isiklikult osa saada. Selles mõttes tasub Eesti Panga muuseum kindlasti külastamist. Katsuda, proovida ja mängida seal saab – küll mitte Läti rahaga seotud näituse raames.

 

Hinnang

 • “Läti raha: latist euroni”

Hinnang: 6

Eesti Panga muuseum
Avatud kuni 28. veebruarini
http://muuseum.eestipank.ee

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

  Vaata kogu kava
  Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
  09. January 2014, 17:11
  Otsi:

  Ava täpsem otsing