Puhkepäev. Kultuuriaasta säravad tähed

17. jaanuar 2014, 00:00

Riia ja Umeå, mis on tänavused Euroopa kultuuripealinnad, pakuvad aasta jooksul sadu kultuuriüritusi – valgusinstallatsioone, näituseid merevaigu teemal, helietendusi, killukesi saamide kultuurist jpm.

Kultuuriaastale antakse avapauk Riias tänasest kuni pühapäevani vältavatel avamispidustustel. Kolme päeva jooksul pakutakse elamusi kõigile meeltele: näha saab tuleskulptuure, valgusetendusi, inimketti, mille moodustavad raamatuhuvilised, kes raamatuid käest kätte ulatades need nii vanast Rahvusraamatukogust uude raamatukoguhoonesse transpordivad. Samuti on võimalik mekkida Riia kokkade parimaid roogasid ja nautida Richard Wagneri, kes töötas noore heliloojana aastatel 1837–1839 Riia Linnateatris, ooperit “Rienzi”.

Lisaks oodatakse läbi aasta vältavale kontsertprogrammile “Sündinud Riias”, kus publiku ette astuvad kontsertidega lätlastest maailmakuulsad muusikud, ning külastama näitustesarja “Merevaigu tee”, mis ühendab endas läbi aasta erinevates galeriides avatavad väljapanekud, mille fookuses on Läti merevaik, selle roll kultuuris, ajaloos, meditsiinis ja kunstis.

1. juulist on huvilistele avatud uues Rahvusraamatukogus näitus “Raamat 1514–2014”, mis märgib raamatute 500aastast ajalugu, lisaks toimuvad Maailma Kooride Mängud, mille raames heliseb Riia tänavatel 20 000 laulja hääl, sügisel avab uksed dokumentaalfilmide festival “Force Majeur” ning toimub veel sadu põnevaid ettevõtmisi.

300 km Stockholmist põhja jäävas ligi 80 000 elanikuga Umeås peetakse kultuuriaasta avapidu 31. jaanuarist kuni 2. veebruarini. Avatud on jäälinn, kus saab näha erinevaid jääskulptuure, mida kaunistavad videod, tuli ja grafitid, samuti toimub Rootsi valguskunstnike eestvedamisel valgusfestival, avatud on kaasaegset ja futuristlikku laadi saamide keskus, toimub kuus tundi vältav helideetendus, varjuteater jpm.

 

Fookuses

  • Euroopa kultuuripealinnad 2014

Riia, Läti
http://riga2014.org

Umeå, Rootsi
http://umea2014.se/en

 

Tasub teada

  • Iga teema jaoks oma aasta: 

Euroopa noortepealinn 2014 – Thessaloniki, Kreeka
www.europeanyouthcapital.org

Euroopa spordipealinn 2014 – Cardiff, Suurbritannia
www.aceseurope.eu ja http://cardiffcapitalofsport.co.uk

Euroopa Roheline pealinn 2014 – Kopenhaagen, Taani
www.sharingcopenhagen.dk/english

Maailma Disainipealinn 2014 – Kaplinn, Lõuna-Aafrika Vaba­riik
www.worlddesigncapital.com  ja www.wdccapetown2014.com

UNESCO Maailma raamatupealinn 2014 – Port Harcourt, Nigeeria
http://portharcourtworldbookcapital.org ja www.facebook.com/PHWBC2014 

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
16. January 2014, 16:40

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing