Puhkepäev. Unistuste ja reaalsuse kokkupõrge

17. jaanuar 2014, 00:00

Juba sel kevadel lõpetav lavakunstikooli 26. lend toob lavastaja Andres Noormetsa käe all Endla teatri lavale oma diplomilavastuse, milles mängitakse samasuguseid noori inimesi, nagu näitlejad isegi on – tudengeid.

Noormetsa sõnul on vene näitekirjaniku Aleksandr Vampilovi näidendi keskmes kooli lõpetavad üliõpilased ja nende valikud ellu astumisel. “See on lugu armumistest ja armastusest, unistuste ja reaalsuse kokkupõrkamisest, kohati väga rasketest ja valusatest otsustest, millega inimestel tuleb aeg-ajalt silmitsi seista,” rääkis Noormets.

Palju vastuseta küsimusi. Näidend räägib noorte inimeste valikutest, nende lootustest ja pettumistest. Noored näitlejad otsivad Noormetsa sõnul läbi oma lavarollide vastust küsimustele, kas me suudame keerulistes olukordades iseendaks jääda, miks on raske tõele silma vaadata ja aus olla ning mis maksab armastus.

““Hüvastijätus juunis” on palju küsimusi ja vähe konkreetseid vastuseid, samas palju elurõõmu, elujanu, lootust ja kirge, aga ka igatsust, kaotusevalu ja intriige – seda kõike võib meie lavastusest leida,” kirjeldas lavastaja.

Noorte osatäitjate kohta leidis Noormets vaid kiidusõnu. “Noored on alati tublid ja töökad ning maksimalistlikud – nende parimates püüdlustes ei maksa kahelda,” väitis ta.

Huumoriga vürtsitatud tõsised teemad. “Hüvastijätt juunis” on Siberi Tšehhoviks tituleeritud Aleksandr Vampilovi (kelle enda saatus kujunes traagiliseks, nimelt uppus kirjanik noorelt Baikali järve) esimene näitemäng, mis on kirjutatud eelmise sajandi kuuekümnendate keskpaigas. Vaatamata tõigale, et materjal on juba ligi viiskümmend aastat vana, on Vampilovi järele jäänud lood Noormetsa sõnul ajakohased ja olulised ka tänapäeval.

Mustvalgeid lahendusi Vampilov ei armasta. Kui ühes asjas veab, siis teises mitte, ühtset vedamist ei ole kellelgi. Kui aga peod on peetud, kool saab läbi ja päris maailm ootab, et noored astuksid ellu ning saaksid millegi ilusa ja olulisega hakkama, peab kuidagi edasi elama. Näidendist “Hüvastijätt juunis” leidub seega lisaks traagikale ka pööraselt naljakaid momente.

 

Tragikomöödia

 • “Hüvastijätt juunis”

Eesti Muusika- ja Teatriakadeemia Lavakunstikooli 26. lennu diplomilavastus
Lavastaja: Andres Noormets
Esietendus: 17.01 kl 19 Pärnus Endla teatri suures saalis
Tasub teada: Tallinna etendused toimuvad 20.01, 10.02, 14.04 ja 5.05 Vene Teatris. Tartu etendus 10.03 Vanemuise teatri suures majas
Piletid: 7,2–16 eurot
www.endla.ee

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

  Vaata kogu kava
  Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
  16. January 2014, 17:33
  Otsi:

  Ava täpsem otsing