Ekstreemne ilm mängib vene ruletti

20. jaanuar 2014, 00:00

Ekstreemsed ilmaolud üle maailma on mureks põllumehele ja tarbijale, mängides toidu hindadega vene ruletti.

Liiga palju vihma mais Põhja-Hiinas muutis kolm aastat pärast liiga väheseid sademeid maailma suuruselt teise maisikasvataja importijaks. Kuiv ilm USAs kärpis lihatoodangu maailma suurima tootja juures madalaimale tasemele alates 1994. aastast.

“Ekstreemse ilma juhtumid kujutavad endast põllumajandusele üüratut riski,” ütles Bloombergile Suurbritannia põllumeeste liidu president Peter Kendall, kes ise kasvatab Bedfordshire’is nisu 1600 hektaril.

“Põllumehed suudavad kohanduda mõõduka temperatuuritõusuga, kuid ekstreemsed ilmaolud võivad saagi täielikult hävitada. Mõjutajaks võib olla põud, liiga palju vihma, ekstreemne kuumalaine valel ajal. Ekstreemsused põhjustavad hävingu.”

Kiiresti muutuvad ilmamustrid, näiteks arktilise õhu ülikiire sissetung New Yorgi ebatavaliselt 13 kraadilt sooja käest järgmisel päeval –16 kraadile, on muutumas üha tavalisemaks, teatas New Yorgis asuv kindlustusinformatsiooni instituut.

Toitu jätkub seitmele miljardile 2700 kalorit päevas. Kuigi maailm toodab piisavalt toitu seitsmele miljardile inimesele tasemel 2700 kalorit päevas ja nälg maailmas kahaneb, ei saa ikka iga kaheksas inimene piisavalt süüa ja osaliselt on selles süüdi põuad, teatas ÜRO.

“Pole kahtlustki, et muutuvus ja kõikuvus aastast aastasse, arvukus ja ilmakatastroofi sündmuste kulud kasvavad ja mitte ainult USAs, vaid igal pool,” ütles kindlustusinstituudi president Robert Hartwig.

“On ilmselge, et suurus, ulatus ja katastroofiliste õnnetuste kahjud on tulevikus väga suured, võrreldes sellega, mida praegu näeme,” jätkas Hartwig.

Sellised kõikumised avaldavad mõju toiduhindadele. Kolme aastaga on apelsinimahl, mais, nisu, sojaeine ja suhkur olnud hinnakõikuvuselt kaheksa volatiilsema tooraine seas. Esikohal oli maagaas.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    19. January 2014, 19:24
    Otsi:

    Ava täpsem otsing