Pillesaar: Eesti madalad maksud on muinasjutt

20. jaanuar 2014, 00:00

ASi Helmes juht Jaan Pillesaar peab Eesti head maksusüsteemi vaid muinasjutuks, rahandusminister Jürgen Ligi tema väitega ei nõustu.

“See, et Eesti on madalate maksudega riik, on müüt ja muinasjutt. Keda riikidevaheline võrdlus huvitab, võib tutvuda Maailmapanga 2013. aasta maksuülevaadetega internetis,” märkis Pillesaar. “Fakt on see, et Eestist on kriisiaastatel saanud kõrge maksukoormusega riik Euroopas, ja Euroopa on kõige kõrgemate maksudega regioon maailmas,” lausus ta.

See, et Eesti ettevõtete tulumaks on edasilükatav, ei kompenseeri Pillesaare hinnangul suuri maksuliialdusi teistes valdkondades, eelkõige ülikõrgetes tööjõumaksudes ja kõrges dividendi tulumaksus. “Viimaseid ei leevenda Eestis ka praktiliselt ükski erand, nii nagu see on tavaks enamikus teistes riikides,” lisas ta.

Läti tegi Pillesaare hinnangul sotsiaalmaksu lae kehtestamisega väga õige käigu. Lühiajaliselt Läti küll kaotab maksutuludes, kuid paari aastaga võidavad nad selle raha kordades tagasi, leiab Pillesaar

“Lisaks sellele kehtib Lätis madal dividendimaks 15% ja aktsiate müügi tulu on maksuvaba. Maksud ei ole ainuke põhjus asukohariigi valikul, kuid kui vahed on nii suured, siis on küll,” selgitas Pillesaar.

Rahandusminister Jürgen ­Ligi nimetas Pillesaare kommentaari Eesti kõrge maksukoormuse kohta väljamõeldiseks. “Meie maksukoormus on endiselt umbes 32% ja ELi madalamate hulgas, mis on arenenud maailma keskmine. Tööjõumaksude kirumine on mõistetav, aga isegi neis on Eesti vaid ELi keskmik, samas kui kapitalimaksudest on ta konkurentsitult soodsaim riik. Muinasjutt on see, et mina tegelen ainult ühe aasta eelarvega ning Läti sotsiaalmaksu lagi toob paari aastaga rohkem sisse, kui viiks välja,” ütles rahandusminister.

Eestil ja Lätil on Ligi sõnul mitmeid erinevusi. “Läti eelarve on struktuurses puudujäägis, samas kui maksudest tulumaks on tuleva aasta seisuga 4% punkti kõrgem kui meil, mida sotsiaalmaksu lagi ei kompenseeri, nende kinnisvara- või automaksu polegi meie omaga võrrelda. Samuti ei vasta tõele, et nende dividendi maks on 15%, see protsent korjatakse neil kasumilt ära igal aastal sõltumata dividendide maksmisest,” täpsustas Ligi.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
19. January 2014, 19:13
Otsi:

Ava täpsem otsing