Rahaline kihistumine hakkab vähenema?

21. jaanuar 2014, 00:00

Eile teatas ülemaailmne heategevuslik vaesusega võitlemise organisatsioon Oxfam, et maailma 85 kõige rikkamat inimest omavad sama palju varandust kui pool maailma rahvastikust ehk 3,5 miljardit kõige vaesemat inimest.

Selline suur erinevus ei jäta maailmamajandusest just eriti head muljet, kuna Oxfami hinnangul mõjutab suur kihistumine ka inimarengut ning see võib endaga kaasa tuua rahutusi ja poliitilisi kriise. “Majanduslike ressursside koondumine väheste inimeste kätte kujutab olulist ohtu poliitilisele ja majanduslikule süsteemile,” ütles raport.

Kuid endine Goldman Sachsi varahalduse juhatuse esimees Jim O’Neill, kes mõtles välja arenevaid riike tähistava lühendi BRIC (Brasiilia, Venemaa, India, Hiina), usub, et varanduslik kihistumine võib olla vähenemas. “Mulle tundub, et me oleme varandusliku kihistumise vähenemise väga varajases staadiumis ja seda valitsuste poliitika, maksude või miinimumpalga tõstmise näol,” ütles O’Neill CNBC-le.

Ka paavst kritiseerib. O’Neill tõi näiteks Tšiili, kus sissetulekute ebavõrdsus on endaga kaasa toonud suured maksureformide ettepanekud. Tema sõnul pole vaatamata aktsiaturgude tõusule enamiku inimeste sissetulekud kasvanud. “Elitaristlik maailma osa on jätkuvalt kasu saamas,” ütles O’Neill.

Sissetulekute ebavõrdsust ning kapitalismi on kritiseerinud ka Rooma paavst Franciscus, kes on öelnud, et piiramatu kapitalism on uus türannia. Ebavõrdsus on terav teema kogu maailmas. Nii Euroopas kui ka Ameerika Ühendriikides on üha rohkem hakatud rääkima miinimumpalga tõstmisest. Ka arenevates riikides, nagu Hiina, India, Indoneesia ja Venemaa, nõuavad inimesed kõrgemat palka. Isegi Šveitsis on hakatud aruta pidama selle üle, et piirata firmajuhtide palku.

Oxfami andmetel  on maailma rahvastikust 1 protsendil ehk kõige rikkamatel 110 triljoni dollari väärtuses vara.

Mitmel pool maailmas läbiviidud küsitluste kohaselt arvatakse, et paljud seadused ja regulatsioonid on loodud rikastele.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    20. January 2014, 18:49
    Otsi:

    Ava täpsem otsing