Riik konfiskeeris kriminaaltulu üle 1,4 miljoni euro väärtuses

21. jaanuar 2014, 13:25

Kriminaalasjades süüdimõistetutelt konfiskeeritud vara koguväärtus ületas möödunud aastal 1,4 miljonit eurot, mis on ligi 200 000 eurot rohkem kui aasta varem.

Lisaks narkokuritegudele pärines kuritegelik vara inimkaubandusest, varavastastele või maksukuritegudele pühendunud kuritegelike ühenduste ja gruppide tegevusest ning arvutikelmustest ja korruptsioonist, vahendas riigiprokuratuur.

Kui 2012. aastal võeti ära rohkem kui 50 000 euro väärtuses kriminaalset tulu viie kriminaalasja raames, siis eelmisel aastal oli selliseid jõustunud kohtuotsusega asju juba 10. Kokku võeti ära 2013. aasta jooksul enam kui 5000 eurot kriminaaltulu 49 kriminaalasjas. Joobes juhtidelt konfiskeeriti 117 sõidukit.

Läinud aastal esitati süüdistus 43 raskemas või organiseeritud narkokuritegevuse juhtumis. 10 gruppi tegutses mitmes riigis ja 14 juhul oli tegemist narkootikumide vahendamisega alaealistele. Näiteks toimetati Hollandist Eestisse ca 13 kg marihuaanat ning Hiinast veeti läbi Eesti Hollandisse 100 kg narkootilise aine lähteainet (PMK), mille keemilisel sünteesil olnuks võimalik valmistada üle 60 kg narkootilist ainet MDMA.

Raskemates või organiseeritud narkokuritegudes süüdistatuna anti kohtu alla 166 isikut. 26 kriminaasjas jõustus süüdimõistev kohtuotsus juba 2013. aasta jooksul ning kokku konfiskeeriti nendes kriminaalasjades kuritegelikku tulu üle 400 000 euro väärtuses, vahendas riigiprokuratuur.

Rohkem kui varasematel aastatel menetlesid prokuratuur ja politsei kriminaalasju, milles isikutele esitati süüdistus kuritegelikku ühendusse kuulumises ja selle raames kuritegude toimepanemises. Kui 2011. aastal esitati süüdistus kuritegeliku ühenduse paragrahvi järgi kahes kriminaalasjas 20 inimesele ning 2012. aastal üheksas kriminaalasjas 74 isikule, siis 2013. aastal anti 14 kuritegeliku ühenduse raames kohtu alla juba 145 isikut (sh kolm juriidilist isikut).

Süüdistuse saanud kuritegelikest ühendustest ligi poolte tegevus oli rahvusvahelise mõõtmega. Viis kuritegelikku ühendust tegeles süüdistuse kohaselt salasigarettide äri või maksupettusega, neli varavastaste kuritegude toimepanemisega, kolm narkokuritegudega, üks deaktiveeritud relvade Eestisse toimetamise ning üks inimkaubandusega.

Möödunud aastal saatis prokuratuur suuremahulise rahapesusüüdistusega kohtusse üheksa kriminaalasja, millest enamiku puhul pärines kasutatav raha arvutikelmustest.

2013. aastal sai süüdistuse 17 isikut 10 raskemas korruptsioonikuriteos. Nendest üks oli riigireetmise juhtum, neli kriminaalasja oli seotud haridusasutustega, kaks KOVi ametnikega ja kaks kriminaalasja oli seotud riigiasutustega.

2013. aastal esitati süüdistus neljas inimkaubanduse juhtumis, millest kolm olid seotud Vietnami kodanike toimetamisega üle Vene-Eesti piiri. 

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    21. January 2014, 13:25
    Otsi:

    Ava täpsem otsing