Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Miljonärist ametnikuks

    Ida-Virumaa kommunaal- ja prügiveoteenuste kuninga Nikolai Ossipenko kasupojast ja vahepealsest ettevõtete omanikust Tiit Lillemetsast sai Kohtla-Järve linnaametnik.

    Lillemetsa tööülesannete hulka kuulub muuhulgas samade teenuste üle järelevalve teostamine, mida pakuvad praegu Ossipenko abikaasale kuuluvad ettevõtted.
    Veel hiljuti nähti juristi haridusega Lillemetsas haiguse küüsis oleva Ossipenko äriimpeeriumi ülevõtjat. Eelmise aasta mais läks lisaks prügivedajale OÜ Ekovir tema nimele ka seni Ossipenkole kuulunud tänavapuhastusfirma AS N&V. Nende osaluste tõttu oli Lillemets ka möödunud sügisel ilmunud Äripäeva rikaste edetabelis uustulnukana kõrgel 136. kohal.
    Eelmise aasta novembrist on aga Lillemets firmade omanikeringist lahkunud ning praegu on ettevõtete ametlik omanik Nikolai Ossipenko abikaasa Natalia Ossipenko.
    Kannapööre
    Detsembrist asus Lillemets tööle avalikus teenistuses, olles Kohtla-Järve linnapea Jevgeni Solovjovi abi Oru ja Viivikonna linnaosades. Muu hulgas on tema tööülesanneteks linnaosades kommunaalmajanduse tegevuse kavandamine ja korraldamine, jäätmeveo korraldamise koordineerimine ja jäätmekäitluseeskirjade täitmise kontrollimine.
    "Ma olen eraäris olnud piisavalt kaua ja otsustasin proovida omavalitsuses töötamist. Soov on juurde saada kogemusi ning vaadata asjade toimimist teiselt poolt," rääkis Lillemets.
    Ka Nikolai Ossipenko suhtus kasupoja üllatuslikku elupöördesse mõistvalt. "Tema võttis asja rahulikult. Ta saab aru, et minul kui noorel inimesel on uusi kogemusi vaja," märkis Lillemets.
    Aktiivne kohalikus poliitikas
    Sügisestel kohalike omavalitsuste valimistel valiti Lillemets valimisliidu "Jõhvi-meie kodu", mida kohapeal kutsutakse nimekirja esinumbri ja rahastaja järgi Ossipenko valimisliiduks, liikmena Jõhvi vallavolikogusse. Lillemetsast on saanud volikogu aseesimees ning ta tunnistab tõsist huvi poliitika vastu. "Kui poliitikas välja ei tule, lähen tagasi algsete juurte juurde," lisas ta naerdes, et ärisse naasmiseks on tagasitee lahti.
    Nii Jõhvi vallas kui Kohtla-Järvel on prügivedajaks Lillemetsale kuulunud Ekovir. Jõhvis sai Ekovir vedajaks korraldatud jäätmeveo konkursi kaudu, kuid Kohtla-Järve linnas pole siiani konkurssi läbi viidud.
    "Tegemist on ainukese linnaga Eestis, kellel on kohustus jäätmevedu hangetega korraldada, kuid kes pole seda kordagi üritanud. Linna peamised teenindajad jäätmeveo osas on Ossipenkoga seotud firmad. Meil on mõni üksik klient," märkis Ragn-Sellsi ärijuht Agu Remmelg.
    Korraldatud jäätmeveo konkursist siiski pääsu pole ja loodetavasti see käesoleval aastal ka läbi viiakse. Novembris kehtestati Kohtla-Järve linna volikogu määrusega jäätmehoolduseeskiri. Määruse täitmise üle hakkavad järelevalvet teostama ja saavad õiguse ettekirjutusteks teiste seas ka linnapeaabid ja abilinnapea majandusküsimustes.
    Lillemetsa ülemus tuli samuti Ossipenko firmast
    Kohtla-Järve abilinnapea majandusküsimustes Deniss Veršinin oli eelmise aasta jaanuarini Ossipenko suuromanduses oleva AS Uikala Prügila juhatuse liige ning ta on töötanud ka Ekoviri ja N&V projektijuhina. Kuigi Lillemets on linnapeaabi, siis tema otseseks ülemuseks on abilinnapea Veršinin.
    Versinin oli ka läinudsuvise riigihanke, millega leiti Ahtme ja Järve linnaosade teede-tänavate ja haljasalade hooldaja, linnapoolne vastutav isik. Ainsana osales avatud hankel pakkujana N&V, kes järgmise nelja aasta tööde eest küsis 16,7 miljonit eurot.
    Opositsioon on kriitiline 
    "Üks ettevõtja kinnistab oma võimu ühes suures Eesti omavalitsuses. Ükskõik kuidas vaadata, Lillemetsa asumine sellele ametikohale ei tundu õige ega eetiline. Täpselt samamoodi tuleb samadest firmadest abilinnapea Deniss Veršinin," sõnas Kohtla-Järve linna volikogu opositsiooni liige Eduard Odinets.
    Lillemetsa arvates ei peaks inimese eelnev äris tegutsemine olla takistuseks poliitikasse või avalikku teenistusse minemisel. "Mina kandideerisin linnapeaabi ametikohale ja olen ettevõtlusega kõik sidemed läbi lõiganud," lisas ta.
    Mida arvab endine ettevõtja ja praegune linnaametnik Lillemets sellest, et Kohtla-Järvel praktiliselt ei olegi kommunaalteenuste turul konkurentsi? "Ei oska öelda. Suured firmad vaatavad, mis tulu nad võivad kusagil teenida ja eks siis arvutatakse, kas on mõtet tehnikaparki investeerida ning tulla Ida-Virumaale konkureerima," arvas ta.
    Kuid sotsiaaldemokraatide nimekirjas kandideerinud ning juba 18 aastat volikogus olnud Odinetsi arvates ei tule linna suurtel hangetel teised Ossipenko kõrvale isegi pakkuma, kuna hankeid ei pruugita ausalt läbi viia.
    "Kui vaadata linnapea kriminaalasja, siis sealt joonistub selgelt välja, mismoodi kokkuleppeid sõlmitakse," viitas ta kohtusse jõudnud kriminaalasjale, milles on teiste seas süüdistuse saanud linnapea Solovjov, Nikolai Ossipenko, N&V ning ettevõtte tegevjuhid Irina Lobkova ja Vjatšeslav Stankevitš.
    Süüdistuse järgi tegid kolm ettevõtet Solovjovi palvel tema lähikondsetele varalise soodustusega teenuseid, sealhulgas ehitustöid, mille eest lõi Solovjov ettevõtetele linna hangetel soodsaid tingimusi. Esimene kohtuistung toimub Viru maakohtus märtsi alguses.
    Lisalugu
    Äriimpeerium Natalia Ossipenko nimel
    Kui eelmise aasta novembrini oli prügivedaja Ekovir ja tänavapuhastusfirma N&V omanikuks Tiit Lillemets ning Uikala Prügila ja Adelan Prügiveod omanikuks läbi I.V.P.Keskuse Natalia Ossipenko, siis praegu kuulub kõik Natalia Ossipenkole. Samas arvatakse Ida-Virumaal, et ettevõtteid kontrollib tegelikult Nikolai Ossipenko.
    Küll on see ametlikult osaluse puudumine andnud asjaosalistele mitmel korral võimalusi mängida teadmatut.
    2012. aasta suvel, kui Ekovir oli üllatuslikult tunginud Tallinna prügiveoturule ja teinud viies piirkonnas konkurentidest paremad pakkumised, rääkis Tiit Lillemets, et Nikolai Ossipenkot ei saa kuidagi Ekoviriga siduda. Tollal oli ettevõtte omanikuks I.V.P.Keskus kaudu Natalia Ossipenko. "Ei oska öelda seda," vastas Lillemets toona küsimusele, kas Nikolai Ossipenko puutub prügiäriga kokku.
    Samasugust teadmatust etendasid  Eesti suuruselt kolmanda jäätmevedaja Adelan Prügiveod ostmise järel ka Nikolai Ossipenko ja tema vend Viktor Ossipenko. Kui tehing 2012. aasta lõpul toimus, rääkis Nikolai Ossipenko Äripäevale, et see on tema venna Viktori teema, kes püüab ka prügiäris kanda kinnitada ning tema ei tea sellest midagi. Sama jutt oli ka Viktor Ossipenkol. Viktor ja Raissa Ossipenko käibeta ja töötajateta firma OÜ Larif majandusaasta aruandest selgus, et ettevõte sai miljon eurot laenu, mille eest siis osteti Adelan Prügiveod.
    Kuid juba pool aastat hiljem liikus Adelan Prügiveod edasi Natalia Ossipenko firma I.V.P. Keskus OÜ omandusse.
    Intervjuu
    Lillemets: Ossipenko võttis asja rahulikult
    Ettevõtlusest lahkunud ja linnaametnikuks hakanud Tiit Lillemetsa sõnul suhtus kasuisa Nikolai Ossipenko tema otsusesse rahulikult ning mõistvalt.
    Järgneb intervjuu Tiit Lillemetsaga
    Millest selline üllatav otsus ärist loobuda ja asuda avalikku teenistusse?
    Ma olen eraäris olnud piisavalt kaua ja otsustasin proovida omavalitsuses töötamist. Soov on saada juurde kogemusi ning vaadata seda asja teiselt poolt. Siin on palju inimestega suhtlemist.
    Kuidas pilt teiselt poolt paistab?
    Ma elan alles sisse, kuid asjad on teistmoodi küll kui eraäris. Inimeste igapäevaste probleemidega puutun päris palju kokku. Asju ei saa nii kiiresti otsustada, kui eraäris. On omad toimingud, mis tuleb enne ära teha ja bürokraatiat on rohkem. Vahel tahaks küll kiiresti probleemi lahendada, kuid ei saa.
    Kas Te ise kandideerisite või kutsuti sellele tööle?
    Toimus konkurss ja ma ise kandideerisin. Miks mitte proovida, eeldused on mul olemas.
    Tundub üllatav, et suhteliselt suurte firmade juhtimise ja omanikustaatuse niimoodi kõrvale heitsite?
    Seda küll, kuid teiselt poolt on see ka kogemus. Saada teada, kuidas kohalikus omavalitsuses töö käib.
    Kuidas Nikolai Ossipenko sellele reageeris, et Te lahkute ettevõtetest?
    Tema võttis asja rahulikult. Ta saab aru, et minul kui noorel inimesel on uusi kogemusi vaja. Kui kusagile ei pürgi, siis kogemusi ei saa.
    Te ei välista, et mõne aja pärast naasete ärisse?
    Seda ei oska öelda. Ametikoht on mul selline, et mind on siia määratud ja samamoodi võidakse ka lahti lasta. Võib ju juhtuda näiteks, et ametikoht kaotatakse ära.
    Te tegelete samade teemadega, nagu Ekoviris ja N&V-s?
    Praktiliselt jah. Rohkem on inimestega suhtlemist, kurdetakse oma muresid.
    Seda olukorda ei teki, et Te oma endisi firmasid kontrollite?
    Ei. Probleemidest teatan oma ülemusele (abilinnapea Deniss Veršinin, kes on varem töötanud Ossipenko firmades - toim.) ja tema tegeleb nende asjadega edasi.
    Miks on Kohtla-Järvel kommunaalteenuste osutamisel nii väike konkurents?
    Ei oska öelda. Suured firmad vaatavad, mis tulu nad võivad kusagil teenida ja eks siis arvutatakse, kas on mõtet tehnikaparki investeerida ning tulla Ida-Virumaale konkureerima.
    Kas Te omas uues ametis võiksite konkurentsi suurendamisele kaasa aidata?
    Ei oska öelda, mina olen siin pisikeses Oru linnaosas, minu otsustada ei ole siin midagi. Sellega tegelevad linnapea ja abilinnapead.
    Kinnitate, et olete kõik sidemed ettevõtetega ära lõiganud?
    Jah, olen küll.
    TAUSTAINFO
    17,4 miljonit eurot hindas Äripäeva toimetus möödunud sügisel ilmunud rikaste TOPis Tiit Lillemetsa vara väärtuseks. Selle summaga oli Lillemets 136. kohal. Vara väärtuse hindamisel võttis toimetus aluseks Lillemetsa osalused Nikolai Ossipenkoga seotud olnud ettevõtetes. Tänaseks on ta nendest osalustest loobunud.
  • Hetkel kuum
Seotud lood

Leonardo Ortega: ilma vajaliku välistööjõuta ei tule ka oodatud majanduskasvu
Eesti IKT-sektorit ja tööstussektorit kimbutavad samad välistööjõu mured. Vajame muutusteks uusi tingimusi, kirjutab EASi Work in Estonia juht Leonardo Ortega.
Eesti IKT-sektorit ja tööstussektorit kimbutavad samad välistööjõu mured. Vajame muutusteks uusi tingimusi, kirjutab EASi Work in Estonia juht Leonardo Ortega.
Lühikeseks müüjatel oli rekordiline nädal
Lühikeseks müüjad teenisid suurt tehnoloogiaettevõtete aktsiate müügist rekordilise nädalase kasumi.
Lühikeseks müüjad teenisid suurt tehnoloogiaettevõtete aktsiate müügist rekordilise nädalase kasumi.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Merko eksjuht avas lahkumise tagamaid “Astusin nagu jooksulindilt maha”
Aasta alguses Merko juhi kohalt taandunud Andres Trink tõdes, et pärast tosin aastat pingelist ehitusfirma juhtimist saab ta tegeleda kõige sellega, millest varem unistas. Juhitooli loovutamiseks andis talle peamise tõuke abikaasa karjäärimuudatus.
Aasta alguses Merko juhi kohalt taandunud Andres Trink tõdes, et pärast tosin aastat pingelist ehitusfirma juhtimist saab ta tegeleda kõige sellega, millest varem unistas. Juhitooli loovutamiseks andis talle peamise tõuke abikaasa karjäärimuudatus.
Kas rohepööre tähendab eurokommunismi? Või on see lihtsalt üks utoopia?
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Elektrifirma kogemus särtsuautodega: kõikide kulude ennustamisega pole pihta läinud
Eesti Energia autoparki on kuulunud enam kui kümme aastat elektriautod ning ettevõte peab vaatamata muutunud kuludele särtsuautosid mõistlikeks.
Eesti Energia autoparki on kuulunud enam kui kümme aastat elektriautod ning ettevõte peab vaatamata muutunud kuludele särtsuautosid mõistlikeks.
Tartu ülikooli teadlased kaasasid pool miljonit vähiravi arendamiseks
Tartu ülikooli teadlaste asutatud vähiravi tehnoloogiafirma Vectiopep sai erainvestoritelt ning ülikoolilt 450 000 eurot.
Tartu ülikooli teadlaste asutatud vähiravi tehnoloogiafirma Vectiopep sai erainvestoritelt ning ülikoolilt 450 000 eurot.
Gaasitoru värvi alt kraabiti välja keelatud Vene osad. Leedu tülis vaadatakse ka Infortari firma poole
Leedus lahvatas suur skandaal, kui selgus, et Leedu-Poola gaasitoru pandi keelust hoolimata kokku Venemaalt pärit osadest. Ühe versiooni järgi jõudsid keelatud osad lõunanaabrite juurde Eesti ettevõtte kaudu.
Leedus lahvatas suur skandaal, kui selgus, et Leedu-Poola gaasitoru pandi keelust hoolimata kokku Venemaalt pärit osadest. Ühe versiooni järgi jõudsid keelatud osad lõunanaabrite juurde Eesti ettevõtte kaudu.