Uus käik 1000euroste arvete seadusega

23. jaanuar 2014, 00:00

Rahandusministeeriumis valmis eile uus seletuskiri nn 1000euroste arvete seadusele.

Käibemaksuseaduse ja raamatupidamise seaduse muutmise seaduse eelnõu juurde kuuluv seletuskiri on 22 korda pikem kui eelmine ja selle võrra ka märksa põhjalikum.

Uue seletuskirjaga põgusalt tutvunud kaubandus-tööstuskoja peadirektor Mait Palts ütles, et pealtnäha põhimõttelisi ja sisulisi muudatusi palju silma ei hakanud, pigem on muudetud rakendumisega seonduvat. Seega on sisulised probleemid tema sõnul jätkuvalt üleval, kuid tuleb ka selgitustega tutvuda.

“Kindlasti tuleb eelnõu koostajaid tunnustada selle eest, et analüüs on nüüd oluliselt põhjalikum. Kui algselt mahtus nii põhimõttelise muudatuse seletuskiri neljale leheküljele, siis nüüd on seletuskiri 88 lehekülge pikk. Sellega tutvumine võtab aga mõnevõrra aega,” märkis ta.

Uuendus käibemaksu haldamises. Eile rahandusministeeriumis uusi ettepanekuid tutvustanud maksumeti peadirektor Marek Helm märkis, et maksuametileon käibemaksudeklaratsiooni lisasse märgitava tehinguinfo puhul tegu põhimõttelise uuendusega käibemaksu haldamises. “Käibedeklaratsiooni ja pettustega seonduvalt ma loodan, et diskussioon tekib uuesti ja läheb sisuliseks, sest nii rahandusministeerium kui maksu- ja tolliamet on andmestiku osapooltele esitanud,” ütles ta.

Rahandusministeeriumi tolli- ja aktsiisipoliitika osakonna juhataja Marek Uusküla kinnitas, et deklaratsiooni lisaga ei lähe ettevõtjate halduskoormus kuidagi suuremaks, sest sinna lisatavad andmed on juba olemas. Samuti ei tekita tema hinnangul olulist kulu uute süsteemide arendus. Rahandusministeeriumi eelarvepoliitika osakonna juhataja Sven Kirsipuu sõnul on selleks registrite ja infosüsteemide keskus arendamas raamatupidamistarkvara, mida hakatakse väikese tasu eest pakkuma ettevõtjatele kasutamiseks.

Rahandusministeerium ootab ettepanekuid 3. veebruariks.

 

Tasub teada

 Mis lisati seaduseelnõusse?

Käibedeklaratsiooni lisal arveid ei summeerita ega esitata andmeid, millele laieneb seaduse alusel reservatsioonita kutse- või ametisaladuse hoidmise kohustus.
Isik võib käibedeklaratsiooni lisal kajastada ka arved, mille kogusumma ilma käibemaksuta on väiksem kui 1000 eurot tehingupartneri kohta.
Maksukohustuslasel on kuni 2015. aasta 31. detsembrini õigus esitada käibedeklaratsiooni lisal arvete summad summeerituna tehingupartnerite lõikes rahandusministri määrusega kehtestatud korras.
Mitteresidendi puhul märgitakse deklaratsiooni lisale maksukohustuslaste registris omistatud registrikood. Kui see puudub, märgitakse mitteresidendi asu- või elukoha aadress.
 Seadus jõustub seitsmenda kuu esimesel päeval pärast seaduse Riigi Teatajas avaldamist.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    22. January 2014, 20:25
    Otsi:

    Ava täpsem otsing