Puhkepäev. Tarkus ja rumalus ühes isikus

24. jaanuar 2014, 00:00

Lavastaja Vallo Kirs toob homme lavale commedia dell’arte stiilis eksituskomöödia “Kahe isanda teener”, mis räägib armunud inimestest Veneet­sias 300 aastat tagasi.

Idee just selle tükiga välja tulla tekkis Kirsil teatri draamatoas näidendeid lugedes. “See tekst oli nii tuumakas, mahlane ja naljakas, et ma tahtsin seda elamust publikuga jagada ja meie noorte pundiga 9. lennust seda teha,” sõnas ta. “Naersin pisarateni,” kinnitas lavastuses meheleminekutuhinas neidu mängiv Adeele Sepp, kelle pulmapeost loo tegevus peale hakkab.

Mitme näoga mees. Kirs ja Sepp tulid Ugalasse mullu pärast Viljandi kultuuriakadeemiast näitleja diplomi saamist koos nelja kursusekaaslasega, kes kõik uuslavastuses kaasa löövad. Peaossa kutsus lavastaja Uku Uusbergi Eesti Draamateatrist. “Uku on väga vahetu näitleja ning suurepärane lavapartner. Ta on selle lavastusprotsessi jooksul saavutanud suurepärase sümbioosi kogu ülejäänud trupiga,” selgitas lavastaja. Uusberg kehastab Truffaldinot, kes on korraga teenriks kahele isandale, kes mõlemad oma armastatut otsivad.

“Peategelases on leidnud harmoonia samaaegselt ülim rumalus ja ülim tarkus. Ta elab hetkes ja soovib kõige inimlikumaid asju – armastust, täit kõhtu ja seda, et ta oleks inimestele vajalik. Truffaldino on nagu väike laps mänguasjapoes, temas on terake meid kõiki,” kirjeldas lavastaja.

Trupp on endale jätnud laval ruumi improvisatsiooniks, püüdes luua eeskätt “siin ja praegu” meeleolu järgides situatsioonikomöödia kaanoneid. “Kui sünnib mäng, kui näitlejad lähevad käima koos publikuga, sünnib väga palju asju improvisatoorselt,” ütles Kirs.

Argiõhtu naerutaja. Kirsi sõnul on lavastuse eesmärk pakkuda midagi kerget ja lõbusat, mis kosutaks hinge nii tegijail kui ka vaatajail. Ta möönis, et teatrisõber võib leida seda vaadates paralleele varasemate commedia dell’arte stiilis tükkidega “Armastus kolme apelsini vastu” ja “Koturnijad”, kuid tuleb arvestada, et iga trupp ja lavastus on alati erinev. “Meie soovime avastada selle stiili enda jaoks,” ütles ta.

“See võib olla uue ajastu “Armastus kolme apelsini vastu”, mul on usku sellesse,” ütles Sepp vähem diplomaatiliselt. “Suured sõnad, aga paneme lati kõrgele,” sõnas ta ning lisas: “Oleme ootusärevas seisundis, hoiame pöidlad pihus, et meile tuleks etendustele palju inimesi, kellega seda jagada.”

 

Komöödia

“Kahe isanda teener”

Lavastaja: Vallo Kirs
Osades: Uku Uusberg, Adeele Sepp, Klaudia Tiitsmaa, Marika Palm, Kristian Põldma, Martin Mill, Rait Õunapuu, Vallo Kirs
Esietendus: 25.01 Viljandis Ugala teatris
Piletid: 9,5–16 eurot
www.ugala.ee

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
23. January 2014, 18:24
Otsi:

Ava täpsem otsing