Puhkepäev. Vabadusest orjusesse ja tagasi

24. jaanuar 2014, 00:00

Briti režissööri Steve McQueeni “12 aastat orjana” on õnnestunud kombinatsioon haaravast ebaõigluse temaatikast ning filmimaagiast, mis teeb lootusetute lugude õnnelikud lõpud võimalikuks.

Film keskendub ühe vaba mustanahalise mehe loole, kes õnnetu inimröövi tagajärjel veedab  orjana puuvillaistanduse jõhkrates tingimustes 12 pikka aastat, enne kui tal õnnestub taas oma kodu ja pere juurde tagasi jõuda. Film räägib väärkohtlemisest ja orjuses muserdumisest, aga ka lootusest, mis ei kao kõige ebainimlikumale elukeskkonnale vaatamata.

Raamatu ainel valminud film. Filmi sündmustik paigutub kodusõjaeelsesse Ameerikasse, mis tähendab vaataja jaoks küllaltki võõrast taustsüsteemi. Linaloo reaalsusesse sisse elamine käib aga kähku ning film on seda hingeminevam, et see põhineb tegelikel sündmustel. Režissöör Steve

McQueeni “12 aastat orjana” on vändatud musta­nahalise Solomon Northupi 1853. aastal kirjutatud autobiograafilise raamatu põhjal, mis kannab sama nime nagu filmgi – “Twelve Years a Slave”.

Intervjuudes, mis on filmiga seoses tehtud, rõhutab McQueen, et orjusetemaatikast on ta filmi tahtnud teha juba ammu, kuna orjusel on olnud tema silmis väga oluline osa Ameerika ajaloo kujunemisel. Samas on režissöör märkinud ka oma kimbatust, mida ta on tundnud õige vaatenurga otsinguil, et tema filmist ei saaks üks järjekordne klišeelik orjuseteemaline ajaloofilm. Soovitud lahendus tuli Solomon Northupi isiklike kirja­panekute kaudu, mis andis võimaluse vändata film orjusesse sattunud vabast mehest, kes on päriselt elanud.

McQueen on teinud haarava ajastutruu orjuse­filmi loomisel tõsiseltvõetavaid pingutusi. Filmi peamised sündmused on üles võetud vanades puuvillaistandustes, mis paiknevad samas piirkonnas, kus Northup kunagi töötama sunniti. Samuti on ajastuga klappima pandud kõik muud detailid, alates osatäitjate riietusest kuni ajastutruu kõnemaneerini.

Kandideerib rohketele auhindadele. Erinevatelt meediaväljaannete kriitikutelt on “12 aastat orjana” saanud seni vaid kiidusõnu. Samuti on film jõudnud võita juba ka ohtralt erinevaid filmiauhindu, sealhulgas Kuldgloobuse auhinna parima draama kategoorias.

Hetkel kandideerib film üheksale Oscarile, sealhulgas parima režissööri (Steve McQueen), parima näitleja (Chiwetel Ejiofor), parima meeskõrvalosa (Michael Fassbender) ning parima naiskõrvalosa (Lupita Nyong’o) auhinnale.

Film on alla 14aastastele keelatud ning seda ilmselt pigem mitte vägivallastseenide tõttu – kuigi ka jõhkrutsemisega ei ole filmis tagasi hoitud –, vaid põhjusel, et kogu filmi temaatika on vaatamata õnnelikule lõpule tegelikult ränk. Mõtlemiskoht on see, kui palju vägivalda ja ülekohut tänapäeva ühiskonnas leida võib, kuigi orjapidamine sellisel kujul nagu filmis on möödanik.

 

Draama

“12 aastat orjana”

Lavastaja: Steve McQueen
Osatäitjad: Chiwetel Ejiofor, Dwight Henry, Michael K. Williams, Michael Fassbender, Kelsey Scott, Brad Pitt jt
Filmi pikkus: 2 h 14 min
Kinodes alates: 24.01

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    23. January 2014, 18:26
    Otsi:

    Ava täpsem otsing