Eesti dividendimaksjad üllatavad poliitikuid

24. jaanuar 2014, 11:57

Kui majanduskasv on stabiilne ning maksudega ei mängita, pole riigiisadel kogutavaid maksutulusid kuigi raske ennustada.

On siiski üks maksutulu, mille kogumist on raske prognoosida, kuna selle maksmine on vabatahtlik. Tegemist on dividendilt kinnipeetava tulumaksuga, mida tuleb maksta vaid siis, kui omanik kasumi firmast välja võtab. Selle maksu laekumine on olnud kahel viimasel aastal üllatavalt suur.

Kohalikest ettevõtjatest on just Äripäeva dividendide TOPi pääsenud inimesed kõige enam panustanud ettevõtte tulumaksu laekumisse. Nii näiteks maksis TOPi selle aasta võitjale Sergei Petrovile kuulunud Petromaks Spediitori AS 2012. aastal riigieelarvesse 2,1 miljonit eurot juriidilise isiku tulumaksu. Seda oli täpselt üks protsent aasta jooksul kogutud ettevõtete tulumaksust.

Eraisikuna sai logistikaärimees dividendi üle 7,3 miljoni euro. Temast enam on meile teadaolevalt maksnud endale eraisikuna dividendi vaid Margus Linnamäe, kes võttis ravimifirmast MM Grupp 2011. aastal välja 20 miljonit eurot.

Äripäeva Dividendide TOP on sel aastal esmakordselt välja antud ajakirja kujul. Lisaks on seekordses edetabelis varasemast rohkem infot. Sarnaselt septembri lõpus ilmunud Äripäeva Rikaste TOPiga oleme toonud välja ka dividendimaksja vanuse ja sektori, milles ta tegutseb. Keskmine dividendivõtja on 50aastane ning tegutseb kaubanduses. Tublilt on esindatud ka ehitus ja tööstussektori ärimehed. Ehkki dividendivõtjate keskmine vanus ja popimad tegevusalad ühtivad rikaste TOPi statistikaga, me enamikku siia ajakirja sattunuid rikaste TOPist ei leia.

Järgmisel aastal ilmuv dividendide TOP tuleb oluliselt suuremate summadega, kuna mullu maksti dividendilt tulumaksu üle kolmandiku enam kui aasta eest. See näitab, et lõputult omanikud ei jõua (soovi) reinvesteerida, vaid võtavad raha siiski ka tarbimisse. Kes aga olid möödunud aastal tublid maksumaksjad, seda saab lugeda juba aasta pärast.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. January 2014, 11:57

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing