Tolli roll kaubavahetuse lihtsustamisel suureneb

27. jaanuar 2014, 00:00

Maailma Kaubandusorganisatsiooni (WTO) kaubanduslepingute Bali paketi raamstrateegia on kaubavahetuse lihtsustamine, mille keskmes seisab tolliasutuste töö.

Toll ei ole ainult kontrollija, täitevasutuse ja riigitulu koguja rollis. Ta on ka oluline teenusepakkuja ühiskonnale ning annab märkimisväärse panuse majandusarengusse. Riikide tolliasutuste pädevuse suurendamine on oluline tegur kaubavahetuse lihtsustamise kokkuleppe rakendamisel.

Leppe potentsiaal. Kaubavahetuse lihtsustamise kokkuleppel on suur potentsiaal. Tänu sellekohastele meetmetele suureneb jõukus, kuna vähenevad halduskoormus ja tehingukulud.

Lisaks majanduslikule tasuvusele on sellel ka positiivne sotsiaalne mõju, kuna meetmed aitavad vähendada korruptsiooni, kuritegevust ja julgeolekuriske ülemaailmses tarneahelas. Tänu kokkuleppele säästavad arengumaad umbes 325 miljardit eurot aastas ja lisaks kiireneb nende kaasamine maailmamajandusse. Kuna kokkulepe võimaldab arengumaadel ja vähem arenenud riikidel oma kaubandust edendada, on neil võimalik endale jõukam tulevik luua.

Arengumaade ettevõtjad saavad kasu ka hõlpsamast kaubavahetusest ja sellest, et kaubanduskulud vähenevad 10% võrra. Kaubavahetuse lihtsustamisest saadav potentsiaalne kasu on märkimisväärne, seda eriti neile, kes ei ole veel selle põhimõtteid rakendanud.

Kaubavahetuse lihtsustamise kokkuleppe tähtis aspekt on see, et selles tunnistatakse teatavate riikide vajadust rahalise ja tehnilise abi ning üleminekuaja järele enne, kui nad on suutelised oma kohustusi täielikult täitma.

Reformideks on vaja ressursse ja tehnilisi vahendeid ning kokkuleppega tagatakse see, et need, kes vajavad ja küsivad abi, ka saavad seda.

Tolliorganisatsiooni roll. Maailma Tolliorganisatsioonil on aastakümnete pikkune kogemus ülemaailmsete tollinõuete rakendamisel, mistõttu on ta oma 179 liikmesriigi jaoks, kes moodustavad 98% maailma kaubandusest, oluline abi ja teadmiste allikas.

Tänu Maailma Tolliorganisatsiooni nõuetele ja tehnilisele abile on võimalik kaubavahetust kogu maailmas ühetaoliselt lihtsustada.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
26. January 2014, 18:23
Otsi:

Ava täpsem otsing