Suurim mure Davosis: keegi ei karda midagi

Romet Kreek 27. jaanuar 2014, 09:59

Davosi kohtumisel rääkis Carlyle Groupi kaasasutaja David Rubenstein investoritele ja pankuritele esinedes oma suurimast murest – mitte keegi ei paista enam muretsevat mitte millegi pärast.

See kõne tuli vähem kui 24 tundi pärast seda, kui Argentina peeso devalveerimine tõi kaasa arevenevate turgude viie aasta suurima müügilaine, mis aga ei pannud Šveitsis maailma majandusfoorumil osalejaid muretsema. Toimusid kohtumised ja einestamised, kuigi iga minut kuhjusid arenevate turgude maade aktsiates kahjumid.

„Ma ei taha seda vaadata,“ ütles Third Pointi miljardärist riskifondi asutaja Daniel Loeb, minnes ühelt kohtumiselt teisele.

Davosi lõunasöögil olid osalejate seas Blackrocki juhatuse esimees Larry Fink, Steve Schwarzman Blackstone Groupist ja UBSi juht Alex Weber. Nendega vestlesid USA rahandusminister Jacob J. Lew ja Jaapani keskpanga juht Haruhiko Kuroda.

„Viimastel aastatel on inimesed harjunud vähem muretsema, kuid alati on olemas sellised asjad nagu mustad luiged, mis ujuvad välja,“ ütles Rubenstein. „Ma soovin, et see oleks kõigil meeles.“

Arenevate turgude aktsiatel on halvim aasta algus alates 2009. aastast.

„Davosi meestel on tõenäoliselt õigus, kui arvavad, et 2014 on kena aasta, kus majanduskasv on mullusest suurem,“ ütles Euroopa Keskpanga endine juht Jean-Claude Trichet. „Muidugi on riskid alles.“

"Investorid on arenevate turgudega ülemäära rahulolevad," ütles Algebris Investmentsi asutaja Davide Serra. „12-18 kuu jooksul, kui USAs reaaltootlused tõusevad, saame näha, kes ujuvad arenevatel turgudel alasti.“

Mitmed arenevad majandused näitavad ohu märke. Hiina kannatab 4,8 triljoni dollarilise varipanganduse võla piiramisega. Brasiilia püüab pidurdada inflatsiooni, mille on toonud langev valuuta ja valitsuse suured kulutused. Korruptsiooni uurimine on kõigutanud Türgi peaministri Recap Tayyip Erdogani valitsust. Ukrainas ja Tais toimuvad surmajuhtumitega protestid kõigutavad kindlust stabiilsusesse.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    27. January 2014, 09:59
    Otsi:

    Ava täpsem otsing