Sirje Rank • 28 jaanuar 2014

Pangandusliidu kriisifond võib koguneda kiiremini

Eile Brüsselis kohtunud euroala rahandusministrid on valmis kaaluma pangandusliidu kriisilahendusfondi kiiremat käivitamist, kui praegu visandatud kümme aastat.

"Küsimus on selles, kui suurt maksu ja millises ajavahemikus on pangad valmis maksma," ütles Saksamaa rahandusminister Wolfgang Schäuble. "Kui on valmisolek öelda, et liikuda tuleks kiiremini, tuleb pankadel teha lühema aja jooksul suuremad sissemaksed," vahendas teda agentuur Bloomberg. "Ma ei arva, et taoline kokkulepe lihtsalt sünniks," jäi minister siiski skeptiliseks.

55 miljardi euro suuruse kriisilahendusfondi (koguneb pankade maksetest - toim.) kiiremat - näiteks viie aastaga - kasutuselevõttu on valmis kaaluma Iirimaa. See oleks loomisel oleva pangandusliidu n-ö teine sammas, osa kriisilahendusmehhanismist, lisaks tänavu sügisest jõustuvale ühtsele järelevalvele.

Fondi kiirem käivitamine võib aidata saavutada kompromissi Euroopa Parlamendiga, mis peab kriisilahendusmehhanismile samuti oma heakskiidu andma veel enne maikuus toimuvaid europarlamendi valimisi. Parlamendil on läinud aasta lõpus rahandusministrite vaevaliste kõneluste järel valminud plaanile mitmeid etteheiteid.

Hollandi ja Prantsusmaa rahandusministrid jäid eile siiski skeptiliseks, kas detsembris vaevaga sündinud kokkulepet on võimalik muuta.

"55 miljardit eurot korraga ikka lauale ei saa," ütles Hollandi rahandusminister ja eurogrupi juht Jeroen Dijsselbloem. "Sa võid seda tahta, aga mõistlik see ei ole."

Hetkel kuum