Balti ettevõtted on tagasihoidlikud optimistid

30. jaanuar 2014, 00:00

Balti riikide väikesed ja keskmise suurusega ette­võtted ootavad selleks aastaks käibe kasvu, Eelmise aasta oodatust väiksem käive on paljud ettevõtted aga ettevaatlikuks muutnud, ilmnes SEB Panga korraldatud uuringust.

Balti riikide seas on optimistlikumad Eesti väiksemad firmad, kellest ligi veerand ootab 2014. aastaks vähemalt 15protsendilist käibe kasvu. Müügi suurenemist prognoosib 19% Leedu ja 13% Läti ettevõtetest.

Sektorite võrdluses on Eestis kõige positiivsemalt meelestatud tööstusettevõtted, samas kui Lätis ja Leedus nähakse parimaid väljavaateid ehituses.

Fookuses siseturg. SEB juhatuse liikme ja jaepanganduse ja tehnoloogia valdkonna juhi Eerika Vaikmäe-Koidu ütlust mööda kavatsevad Balti väikefirmad tänavu keskenduda rohkem siseturule ja mitte nii väga ekspordile. Kõigest 15 protsenti Eesti ja 13 protsenti Läti ja Leedu ettevõtetest kavatseb sel aastal laiendada oma tegevust uutele eksporditurgudele, mis on vähem kui möödunud aastal.

SEB majandusanalüütiku Ruta Arumäe kinnitusel on paljude väiksemate firmade jaoks probleemne Venemaa ekspordituru aeglustumine. “Eriti puudutab Venemaal toimuv Leedut, kelle jaoks on ta ekspordipartner  number üks,” märkis Arumäe. Tema ütlust mööda on  Eesti majandus enamasti ekspordile suunatud ja sõltub seega suuresti välisturgude majandusest. “Eesti peamised ekspordipartnerid on Rootsi, Soome, Venemaa ja Läti. Rootsi majanduses on oodata jätkuvat majanduskasvu, mis on Eestile kasulik,” märkis Arumäe.

Vaikmäe-Koidu sõnul teeb muret, et pooled Eesti ettevõtetest ja koguni kolmveerand Läti ja Leedu omadest ei plaani oma ettevõtte arenemisesse panustada. SEB uuringust ilmnes, et kõigest 3–5 ­ettevõtet kümnest on uuendustele avatud.

“Ettevõtete innovatsioonid on vajalikud selleks, et nad ei jääks konkurentidest maha,” kinnitas Vaikmäe-Koit. “SEB teeb seda ise ja aitab ka oma klientidel uuendustele mõelda. Sellel kevadel teeme paari­sajale ettevõttele spetsiaalse innovatsioonialase koolituse, et aidata neil leida viise, kuidas oma äritegevust arendada.”

Ka investeeringud jäävad enamasti tagasihoidlikuks: tänavu plaanib üle 30 000 euro investeerida Eestis 41, Lätis 27 ja Leedus 22 protsenti keskmistest ettevõtetest. Investeeringuid ei kavatse teha Eestis 17 protsenti, Lätis ja Leedus aga sellest pea poole võrra rohkem ettevõtetest.

SEB uuringust ilmes, et paljud ettevõtted kavatsevad oma töötajate arvu hoida samal tasemel. Oma personali arvus ei näe muutusi kõige rohkem Läti ettevõtted, Eesti omad kavatsevad värvata teistest rohkem töötajaid. SEB hinnangul on see märk tööturu stabiilsusest.

Läti ja Leedu võtavad järele. SEB andmetel teevad Balti ettevõtetele enim muret tööjõukulud, mis on viimasel ajal kõige rohkem tõusnud just Eestis. Kiire palgatõus tekitab paljudele ettevõtetele probleeme. “Eesti ettevõtted ei saa endale lubada töötajatele veel rohkem palka maksta,” kinnitas Vaikmäe-Koit.

Eestil on Balti riikidest ka kõrgeim inflatsioon. Tänavu on oodata märgatavat inflatsiooni tõusu ka Lätis, kus mindi aasta alguses üle eurole. “Leedu kavatseb eurole üle minna järgmisel aastal ja seega peab ta oma inflatsiooni võimalikult madalal hoidma,” ütles Vaikmäe-Koit. “Eesti on praegu küll Lätist ja Leedust samm eespool, kuid on oodata nende järgi jõudmist.”

SEB korraldas 2013. aasta lõpus teist korda nõustamisprojekti, kus külastasid panga esindajad ligi 4400 Eesti, Läti ja Leedu väikest ja keskmist ettevõtet. Projekti osana tegi SEB ettevõtlusbaromeetri uuringu, mis ilmestab Balti ettevõtete ootusi alanud äriaastaks.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    29. January 2014, 19:05
    Otsi:

    Ava täpsem otsing