Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Soome firmade sihikul Serbia

    Serbia laotab välisinvestorite ette punase vaiba, meelitades enda juurde ka Eesti peamise ekspordiriigi Soome börsifirmasid.

    Jaanuari keskpaigas kirjutas Soome majandusleht Kauppalehti, et Soome börsifirmad laienevad Serbiasse. Serbia pakub aga välisfirmadele pea diplomaadiseisust.
    Eelmisel nädalal Euroopa Liiduga liitumisläbirääkimiste alustamisest teatanud Serbia lubab ettevõtetele odavat tööjõudu, abiprogrammi ja lihtsaid tolliformaalsusi. Serbia kuulub Kesk-Euroopa vabakaubanduslepingu (CEFTA) liikmete hulka, mis katab ligi 29 miljoni elanikuga vaba­kaubanduspiirkonna.
    Investoritele ahvatlev. Serbia pakub  uutele investoritele, kes loovad kolme aasta jooksul uusi töökohti, abipaketti suurusjärgus 4000–10 000 ­eurot. Suurtele investoritele, kelle projekti väärtus on ­ligi 200 miljonit eurot, tagab riik 17 protsenti investeeringu väärtusest. Samuti pakub riik investoritele, kes loovad vähemalt 100 töökohta, kümneaastast maksupuhkust.
    Soome konsultatsioonifirma Excedean partner Mikael Orkomies rääkis Kauppalehtile, et Soome börsifirmad vaatavad Serbia poole seepärast, et Serbias ja Makedoonias on väikesed tööjõukulud, lihtne dokumendivormistus tollis ja abiprogramm välisinvestorile.
    Juhtme- ja kaablitootja PKC Group, Eestis tegutseva PKC Eesti ASi emafirma, lõi Excedeani abiga tootmisüksused Serbiasse Smederevosse. Ka ­Nokia rehvide tootja on teatanud kavatsusest Serbiasse investeerida. Soomlaste börsifirma Tikkurila ostis Serbias tehase juba kolm aastat tagasi. “Lääne-Balkanil on madalam hinnatase kui Hiinas ning see asub vaid kiviviske kaugusel peamistest Soome ekspordipartneritest. Lisaks saab kaupa üle piiri saata tollimaksuta, Serbia ja Makedoonia käivad Horvaatia jälgedes, pürgides ELi liikmesriikideks,” rääkis Orkomies Kauppalehtile.
    Excedeani hinnangul on Horvaatia ja Sloveenia kallimad kui Serbia ja Makedoonia ning ka Bulgaaria on tööstuse seisukohast huvitavam kui Horvaatia. “Üllatav on see, et Türgi on kallim kui Bulgaaria, mõnele alltöövõtjale on Türgi liiga kulukas,” lisas Orkomies.
    Korruptsioon ja bürokraatia. Serbia ja Makedoonia raskeim probleem on töötus,  ent välismaa ettevõtetele on see olukord suurepärane võimalus, sest tagab madala palgataseme aastateks. Serbias vajab tööd ligi 5 miljonit inimest.
    Serbiasse ja Makedooniasse on Orkomiehe hinnangul tulnud palju välisinvesteeringuid, kuigi Transparency Internationali teatel on Serbias väga suur korruptsioon.
    Eesti suursaadik Serbias Arti Hilpus pidas riigi suurimaks miinuseks keerulist bürokraatiat, lubade saamise ja haldusprotseduuride pikki oote­aegu. Ülisuur probleem on tema hinnangul ka korruptsioon ja onupojapoliitika, mis kehtib enam-vähem kogu Balkani poolsaare kohta.
    “Investor peaks enne oma raha Serbiasse paigutamist endale korralikult selgeks tegema, millised on kohalikud seadused ja reeglid ning millised kohustused ta endale sellega võtab,” ütles Hilpus. Ta lisas, et hinnanguliselt ligi veerand Serbia erastamiskaasustest luhtub. Konkurss kas tühistatakse ja erastatud ettevõte renatsionaliseeritakse väidetava lepingukohustuse rikkumise pärast või muul põhjusel. Samuti viitas ta kohtusüsteemile, mis on aeglane ja ebatõhus.
    “Üldiselt kipub väike- ja keskmise suurusega ettevõtetel Serbias olema äritegemine ja asjaajamine keerulisem kui suurtel strateegilistel investoritel, nagu autotehas Fiat,” hindas Hilpus.
    Investorit kantakse kätel. Orkomies märkis, et Serbia ja Makedoonia on laotanud välisfirmade ette maha punase vaiba ja teevad välisinvestorite meelitamiseks palju jõupingutusi. “Välisfirmadel on eristaatus, neil on turgudel peaaegu et diplomaatiline puutumatus,”  hindas Orkomies.
    Eesti Panga andmetel on Eesti ettevõtetel otseinvesteeringuid Serbias eelmise aasta septembri lõpu seisuga 1,2 miljonit eurot. Investeeritud on hulgi- ja jaekaubandusse, info ja side sektorisse, finants- ja kindlustustegevusse ning kinnisvarasse.
    Serbia pealinnas Belgradis asutasid toonase Webmedia juhatuse esimees Priit Alamäe ja nõukogu liige Tadas Langaitis ning endine Asper Biotechi juhatuse liige Taavi Einaste kinnisvarafirma Belgrade Property Investments.
    Vahepeal nime Webmediast Nortaliks vahetanud IT-firmal on samuti harukontor Belgradis.
    Nortalil on arenduskeskus Serbias juba üle viie aasta, siiski kohalikul turul nad Alamäe sõnul ei tegutse.
    Serbia keskusest teeb Nortal enamasti ­Omaaniga seotud projekte. “Meie kogemuste alusel on Serbias väga hea tehnilise tausta ning teadmistega spetsialistid ja me oleme sealsete töötajatega väga rahul,” ütles Alamäe.
     
    Kommentaar
    Eestlastel on päris raske Serbias äriga läbi lüüa
    Reet Reismaa, Serbias viis aastat elanud ja europrojekti konsultandina töötanud eestlaneEestlasi on Serbias kümmekond, väga vähe. Enamik on europrojektide kaudu või freelancer’id. Majandus­tegelasi või äritegevusega tegelevaid inimesi väga ei ole.Ma soovitaks Serbiasse laieneda, samas mul on kogemus riigiasutustes, olin justiits­ministeeriumi haldusalas ja maksuametis ning nägin seda bürokraatiat ja milline töökultuur seal on.Väidetavalt on seal päris palju korruptsiooni. Eestlastel on päris raske äriga läbi lüüa. Logistiliselt on see ka ebasoodsas kohas – lennufirmad sinna väga lennata ei taha.Samas mingis mõttes on see avastamata maa ja seal oleks palju teha. Vägev maa, inimesed on väga sõbralikud ja avatud.
    Meie huviorbiiti jäävad pigem Skandinaavia maad
    Mait Palts, Eesti Kaubandus-Tööstuskoja peadirektorKoja liikmetest teeb praegu Serbiaga koostööd kümmekond ettevõtet. Neist kaks teevad koostööd programmeerimise valdkonnas, kuid on ka näiteid kalatööstusest, ehitus-  ja puidutööstuse vallast ning masinatööstusest. Kindlasti on Serbia puhul tegu huvitava ja kasvava, kuid samas ka omade riskidega turuga.Tõenäoliselt jääb meie huvi selle turu vastu pigem tagasihoidlikuks. Meie peamised eksporditurud on ja selleks jäävad lähedal olevad Skandinaavia maad, aga ka Venemaa.Samas tasub alati ka uusi turge otsida ning selles mõttes on Balkani riigid kindlasti huvipakkuvad ja arenevad – tuleb vaid riske ja eripärasid teada.
     
    Mis on mis
    Serbia
    Asub Balkani poolsaare keskosas.Piirneb Montenegro ja Albaaniaga edelas, Bosnia ja Hertsegoviina ja Horvaatiaga läänes, Ungariga põhjas, Rumeeniaga kirdes, Bulgaariaga kagus ning Makedooniaga lõunas.Pealinn: BelgradRahvaarv: 9,78 miljonitPindala: 88 361 km2Riigikeel: serbia keelRaha: serbia dinaar (CSD)ÜRO, Euroopa Julgeoleku- ja Koostööorganisatsiooni, Euroopa Nõukogu ja Kesk-Euroopa Vabakaubanduslepingu liige.Taotleb Maailma Kaubandusorganisatsiooni ning Euroopa Liidu liikme staatust
    Vähetähtis kaubanduspartner
    2012. aastal oli Serbia Eesti kaubavahetuse partnerite pingereas 66. kohal.Ekspordipartneritest oli Serbia järjestuses 62. kohal ning impordipartnerite järjestuses 56. kohal.
    Peamised Eesti ekspordiartiklid 2012. aastal olid:optilised seadmedplastid ja plasttootedmasinad ja seadmedvalmistoidukaubad
    Peamised impordiartiklid 2012. aastal olid:masinad ja seadmedpuit ja puidutootedjalatsidtekstiil ja tekstiilitooted
    Allikas: Statistikaamet
    Eestist ekspordib Serbiasse 29 ettevõtet
    suuremad eksportijad 2012, miljonites eurodesPALJASSAARE KALATÖÖSTUS ASkalatootmine 2 354 947
    HENKEL MAKROFLEX ASvärvide ja lakkide tootmine 807 349
    CASTILLA OÜkaupade vahendus 171 566
    TOP CONNECT OÜ telekommunikatsioon 167 982
    BALTI SPOON OÜ spooni ja puitplaatide tootmine 132 396
    EU GIG OÜ elektrimaterjalide hulgimüük 108 680
    VEPAMON OÜelektroonika hulgimüük 107 897
    EUROPEAN TRANSPORT OÜveoste abiteenused 73 709
    PN TRANSPORT ASkaubaveod maanteel 39 940
    SAZA CHEMICAL OÜkeemiatoodete hulgimüük 22 386
    NORDAST MARINEN OÜlaevade remont ja hooldus 22 173
    Allikas: Krediidiinfo
     
    Serbia pakub välisinvestorile
    Iga uue loodud töökoha eest 4000–10 000 eurot toetust.Riik võib tagastada 17–20% kogu investeeringust.Kuni kümneaastast maksupuhkust maksustavalt tulult, kui ettevõte investeerib 9 miljonit põhivarasse ning loob vähemalt 100 uut töökohta.Tööhõivetoetusi töötaja kohta 850–1700 eurot. Ümberõppeprogrammi raames on võimalik taotleda 850 eurot töötaja kohta.Tööandja ei pea maksma töötaja pealt tööjõumakse 3 aastat, kui palkab alla 30aastase varasemalt töötuna registreeritud töötaja või puudega töötaja. Kaks aastat, kui palkab alla 30aastase vähem kui kolm kuud töötuna registreeritud töötaja, üle viiekümneaastase töötuna registreeritud töötaja.Mitte Serbia kodanike iga-aastane tulu maksustatakse, kui see ületab kolmekordset Serbia keskmist aastapalka. Asub käibemaksuvabas tsoonis. Välisfirma saab luua valitsuse heakskiidul eraomandis vabatsooni.Välisinvestoritele kehtib tollivaba tooraine ja pooltoodete import ning Serbias toodetud toodete eksport.
     
  • Hetkel kuum
Kairit Kall: kvantiteedimajandusest kvaliteedimajanduseks
Eesti võiks muutuda kvaliteetsete toodete ja teenuste keskuseks, kuhu tullakse õppima, kuidas paremini teha, kirjutab Kairit Kall arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Eesti võiks muutuda kvaliteetsete toodete ja teenuste keskuseks, kuhu tullakse õppima, kuidas paremini teha, kirjutab Kairit Kall arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Balti börsid lõpetasid kvartali tõusupäevaga
Balti koondindeks Baltic Benchmark sulgus kvartali viimasel kauplemispäeval 0,08% plusspoolel, jäädes kvartaliga siiski miinusesse.
Balti koondindeks Baltic Benchmark sulgus kvartali viimasel kauplemispäeval 0,08% plusspoolel, jäädes kvartaliga siiski miinusesse.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: nonii, tibulilled, kas tulete taas? Äripidaja intervjuu oma töötajatega
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Üllar „Myrakas“ Priks tuletas vahelduseks meelde ajakirjaniku ametit pidades omandatud intervjueerimisoskused ning usutles oma sõpru, kellega koos ta on osaühingut Suur M jooksutanud. On’s tal uuel hooajal putkas üldse kedagi peale tema enda?
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Üllar „Myrakas“ Priks tuletas vahelduseks meelde ajakirjaniku ametit pidades omandatud intervjueerimisoskused ning usutles oma sõpru, kellega koos ta on osaühingut Suur M jooksutanud. On’s tal uuel hooajal putkas üldse kedagi peale tema enda?
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Genka ettevõtlusest: valin vähem raha ja rohkem vabadust
Henry Kõrvitsa ehk artistinimega Genka sõnul pole raha tema jaoks kõige olulisem. Tähtsam on oma aeg ja võimalus seda meelepäraselt veeta.
Henry Kõrvitsa ehk artistinimega Genka sõnul pole raha tema jaoks kõige olulisem. Tähtsam on oma aeg ja võimalus seda meelepäraselt veeta.
Tippjuhi nipid: mida teha, kui töötaja tuleb palka juurde küsima, aga …
Kui töötaja, kes pole teistega võrreldes olnud nii silmapaistev, tuleb palka juurde küsima, siis oled sa juhina juba õige hetke probleemidest rääkimiseks mööda lasknud, rääkis Prisma Peremarketi Eesti maajuht Teemu Kilpiä.
Kui töötaja, kes pole teistega võrreldes olnud nii silmapaistev, tuleb palka juurde küsima, siis oled sa juhina juba õige hetke probleemidest rääkimiseks mööda lasknud, rääkis Prisma Peremarketi Eesti maajuht Teemu Kilpiä.
Jaanika Altraja: rohepöördes õnnestumiseks tuleb vähendada ebavõrdsust
Ühetaoline tulumaks ja madalad varamaksud mõjuvad tänapäeval dogmaatiliste jäänukitena, mis suurendavad ebavõrdsust ja pidurdavad rohepööret, kirjutab Jaanika Altraja arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis
Ühetaoline tulumaks ja madalad varamaksud mõjuvad tänapäeval dogmaatiliste jäänukitena, mis suurendavad ebavõrdsust ja pidurdavad rohepööret, kirjutab Jaanika Altraja arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis
Ameerika RAM – üks auto kõikideks sõitudeks
Igapäevaselt tööle, naisega ostlema, pojaga trenni, nädalavahetusel sõpradega erinevaid hobisid harrastama, sekka suvilaehitusega seotud sõidud – kõik need saab edukalt tehtud aasta pikapi tiitliga pärjatud suure ja jõulise RAMiga USCAR – Ameerika Autost.
Igapäevaselt tööle, naisega ostlema, pojaga trenni, nädalavahetusel sõpradega erinevaid hobisid harrastama, sekka suvilaehitusega seotud sõidud – kõik need saab edukalt tehtud aasta pikapi tiitliga pärjatud suure ja jõulise RAMiga USCAR – Ameerika Autost.
Suur reede raadios: Jüri Ratas Keskerakonna võimust pealinnas
Tallinnas on toimunud revolutsioon: üle kahe kümnendi püsinud Keskerakonna võim on otsas. Aga kas uus võimuliit leiab neljakesi ka ühisosa?
Tallinnas on toimunud revolutsioon: üle kahe kümnendi püsinud Keskerakonna võim on otsas. Aga kas uus võimuliit leiab neljakesi ka ühisosa?
Eestis tegevuse müünud lihatootja loobus ka Rootsi ärist
Möödunud suvel Eesti Rakvere lihakombinaadi müünud Soome toidutootja HKScan on nüüd ära müünud ka tegevuse Rootsis.
Möödunud suvel Eesti Rakvere lihakombinaadi müünud Soome toidutootja HKScan on nüüd ära müünud ka tegevuse Rootsis.