Moody's hoiatas Jaapani võlakirjade eest

Romet Kreek 31. jaanuar 2014, 11:47

Reitinguagentuur Moody's Investors Service teatas, et Jaapani suurpangad peavad vähendama võlakirjade osakaalu bilansis ja suurendama laenude osa, et kaitsta end potentsiaalseteks kahjumiteks, kui Jaapani peaminsitri Shinzo Abe majanduse elavdamise poliitika toob võlatootluste kasvu.

Novembri seisuga oli Jaapani pankade käes 138,9 triljoni jeeni ehk 996 miljardi euro eest Jaapani valitsuse paberit. Pankade käes olnud Jaapani valitsuse võlakirjad tegid rekordi 2012. aasta märtsis, kui neid oli 171 triljoni jeeni eest, vahendab Bloomberg.

Jaapani keskpanga poolne enneolematus mahus valitsuse võlakirjade kokkuost on lasknud pankadel nagu Sumitomo Mitsui Financial Groupil vähendada osalust võlakirjades, kuid samas on maailma madalamad intressimäärad piiranud pankade laenukasumeid.

Sumitomo Mitsui, mis on turuväärtuselt Jaapani suuruselt teine pank, kärpis üheksa kuuga kuni detsembini valitsuse võlakirju 56%. Panga Jaapanis välja antud laenuportfell kasvas 4,3%.

Jaapani keskpank, kes on võlaostudega ajanud kümneaastase võlakirja tootluse 0,62 protsendile, prognoosis oktoobris, et üheprotsendipunktine Jaapani valitsuse võlakirja tootluse tõus tooks pankadele 2,9 triljoni jeenise realiseerimata kahjumi.

"Pangad peavad oma portfelle balanseerima Jaapani valitsuse võlakirjadest eemale," kirjutas Moody'se analüütik Graeme Krowd. "Kui tuleb välja, et Abenomics ei toimi ja lõpetab vaid veel suurema Jaapani võlakoormaga, siis maailmalõpu stsenaarium ei ole Jaapani valitsuse võlakirjade osas nulltõenäosusega stsenaarium."

Ta lisas, et see ei ole nende põhistsenaarium. Novembris kirjutas reitinguagentuur väljavaates, et Jaapani keskpanga agressiiivsel rahapoliitikal on posiitivne mõju.

Jaapani keskpanga juht Haruhiko Kuroda püüab suudendada inflatsiooni kahele protsendile, ostes igal kuul seitsme triljoni jeeni (50,4 miljarid euro) eest kokku Jaapani valitsuse võlakirju.

Detsembris kerkisid värske toiduta tarbijahinnad aastaga 1,3%, teatas täna Jaapani statistikaamet. Analüütikud ootasid 1,2%st hinnatõusu.

IMFi prognooside kohaselt on Jaapani võlakoorem maailma raskeim, ulatudes 244%ni SKPst.

"Üheks Abenomicsi mureks on, et see ei tööta," ütles CreditSightsi analüütik David Marshall. "Siis langeb Jaapan tagasi mugavasse stagnatsiooni või tõstab Jaapani võla jätkusuutmatule tasemele ja põhjustab valitsuse võlakirjakriisi."

Jaapani suured pangad suudavad sälitada nõutava 5,5% kapitali adekvaatsuse isegi siis, kui intressimäärad tõuseksid nelja protsendipunkti võrra, kirjutas jaanuaris Standard & Poor'si analüütik Ryo Onodera.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    31. January 2014, 11:55
    Otsi:

    Ava täpsem otsing